Țarina este un roman pe care nu îl voi uita prea curând. M-am bucurat extraordinar de tare de poveste, de tot ce mi-a oferit și de modul încântător în care mi s-a încolăcit în jurul sufletului. Citeam, mă bucuram de călătorie, mă miram de toată puterea pe care o avea Marta – cea care a devenit ulterior Ecaterina I a Rusiei. Și mă întristam în același timp. Pentru toate încercările pe care ea a trebuit să le străbată. Și pentru că am lăsat atâta vreme cartea să mă aștepte pe raft.

Căutam de multă vreme o carte care să vibreze în același ton cu sufletul meu. Care să atace note puternice și sunete melodioase, o carte care să mă ardă pe interior, să mă consume. Și am găsit-o… Țarina mi-a trezit atâtea emoții, atâtea trăiri s-au înfiripat sub ochii mei… Remarcabil roman! Uluitoare femeie, senzațional destin! O spălătoreasă care devine Țariță și Împărăteasă? Da. E posibil…

-Ce bărbat are norocul meu, să îi fie alături cea mai bună dintre femei?

Țarina – un destin impresionant

Țarina este un roman plin de contraste. Ellen Alpsten a făcut o treabă remarcabilă și nu am simțit o secundă că acesta este un roman de debut. A reușit să combine senzațional momentele serioase cu accesele de teribilism și desfrâu de la curtea lui Petru cel Mare. Le-a zugrăvit până în cel mai fin detaliu portretele și i-a redat oamenilor așa cum au fost ei: umani, plini de greșeli, nebuni și curajoși.

Nu a fost o muncă ușoară, sunt convinsă. E greu să alegi două nume emblematice, să aduni frânturi de istorie și să reușești să le redai parcursul și pofta de viață. Printre fronturi de luptă, pline de moarte și sânge, în corturi pline de obiecte de lux și bijiuterii, băuturi și femei frumoase; în cătune sărace și orașe scăldate în glorie. Ellen Alpsten ne-a purtat peste tot și ne-a predat, poate, cea mai frumoasă lecție de dezvoltare personală: o femeie care a fost condamnată de alții la o viață de servitoare a ajuns să intre în grațiile celui mai puternic om al Rusiei. A lepădat straiele ponosite pentru catifea și blănuri, a iubit și a oferit moștenitori soțului său. Nu a fost un drum ușor, dar a fost o călătorie palpitantă și plină de curaj.

Așa mi-aș dori eu să fie predată istoria. Să îmi fie permis accesul în lumea lor, să le văd comportamentul dincolo de sala tronului sau de întâlnirile pompoase. Aproape că mă umfla râsul când vedeam micile jocuri ale lui Petru și tachinările de la petrecerile monstruoase pe care le organiza. Ellen Alpsten ni l-a redat pe Petru omul, pe Țarul Petru, pe soldatul Petru, pe amantul Petru, pe bărbatul Petru. Un om ambițios, mânat de orgolii și curaj, predispus greșelilor amoroase sau de altă natură.

Țarina – o femeie cât o mie

După ce am terminat de citit acest roman, am dat o căutare pe Google. Deși am simțit că fiecare bucată din povestea scrisă de Ellen Alpsten era adevărată, am vrut să mă conving că Ecaterina a Rusiei nu s-a născut super eroină. Nu s-a născut, dar a devenit. Cum altfel să o numești pe femeia care nu s-a lăsat călcată în picioare, care a folosit în felul ei cărțile oferite de viață, care s-a sacrificat în numele unei iubiri și care a deschis calea legală a celor șaptezeci de ani (aproape tot secolul al XVIII-lea) de domnie a femeilor în Rusia (toate continuând politica lui Petru I pentru modernizarea Rusiei)?

A te naște femeie este o pedeapsă uneori. Folosește-te de surprizele pe care ți le aduce viața în avantajul tău. Privește puterea pe care o ai asupra bărbaților ca pe niște cărți de joc; joacă-le astfel încât să îi bați pe ceilalți.”

Ea l-a cunoscut pe Petru așa cum nu a reușit nimeni să o facă. L-a venerat, l-a sprijinit, l-a iertat, l-a calmat în lungile crize epileptice. Și-a dorit puterea și de aia a rămas lângă el? Chiar și dacă a fost așa, Ecaterina își merită locul ei. I-a iertat escapadele, l-a temperat și l-a sfătuit. I-a fost mamă, soție, prietenă, confident. Își merită locul în istorie și m-aș bucura să descopăr și alte romane despre ea.

Soțul meu, cea mai mare voință care s-a impus vreodată Rusiei, ne fusese mai mult decât stăpân. Fusese soarta noastră. Era încă soarta mea.”

Dragoste, destin, devotament.

„Captivant și bogat în detalii istorice, Țarina, romanul de debut al lui Ellen Alpsten, este povestea unei femei extraordinare, a cărei dorință de a ajunge la putere avea să transforme Imperiul Țarist.”

Povestea Ecaterinei nu are cum să nu te impresioneze. Dar îți arată și că, asemeni ei, nu te poți încrede în oameni și promisiuni. Vor exista întotdeauna secrete, minciuni și jocuri de culise. Piedici, orgolii și lupte pentru putere. Dar toate astea pot fi dejucate, important este să fii atent și să crezi în tine, să îți joci șansa și să nu te lași afectat de toate situațiile traumatizante pe care le vei avea de depășit.

Țarina este un roman complex și complet. O lecție de istorie, una de dragoste și una de curaj. Toate predate de o femeie uluitoare: Ecaterina I a Rusiei.

Țarina a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici. 

Vă recomand cartea asta cu cel mai mare drag și vă asigur că nu o veți uita curând!

An aparitie: 2020

Autor: Ellen Alpsten

Editie: Necartonata

Editura: LITERA

Nr. pagini: 576

Traducator: Mihaela Magdalena Dumitru

2 COMENTARII

Lasă un răspuns