Tărâmul Poveștilor Uitate – iată un tărâm pe care aș merge chiar acum, dacă aș putea. Aș îmbrățișa toate poveștile care nu-și mai găsesc locul, care au fost uitate, care nu-și mai găsesc calea către sufletele oamenilor. Ce este Tărâmul Poveștilor Uitate? Un tărâm în care, din când în când, călătoresc toate poveștile care s-au pierdut în timp. Ce altceva mai este Tărâmul Poveștilor Uitate? O carte duioasă, plină de gingășie și de emoție, de mister, aventură și lecții.

„Câte povești sunt pe lume și cine le știe pe toate?

Și unde se duc poveștile când oamenii le uită? Dispar așa, în neant, și iau cu ele răspunsuri la întrebări pe care nu ni le mai punem vreodată. De exemplu, de unde știu mamele ce să spună atunci când copiii sunt triști? De unde vine iubirea? Cum de simțim atunci când facem ceva vine sau ceva rău? Ce înseamnă să ai curaj?

Și unde sunt toate poveștile lumii, dacă fiecare om are povestea lui?”

Tărâmul Poveștilor Uitate
Tărâmul Poveștilor Uitate

Aseară, fără să îmi dau seama care este motivul real din spatele alegerii mele, am dat iama în raftul cărților Amaliei. Mi-am dat seama abia mai apoi că asta lipsea. Nu le mai spusesem fetelor povești. Și cineva – poate chiar Samuel – mi-a purtat pașii până acolo, în fața titlurilor diverse și colorate.

Îmi place să le citesc fetelor câte o poveste, măcar din când în când. Mă face să cred că nu au crescut atât de mari, că încă ne putem cuibări sub pătura pufoasă, imaginându-ne că suntem prințese cu rochii alese sau aventuriere rebele, cu sufletul plin de curaj. Și ce poveste ar fi fost mai potrivită dacă nu una care vorbește despre magia cărților, despre puterea uimitoare a poveștilor de a călători peste timp și în timp, de a uni oamenii și de a așeza suflet lângă suflet, inimă lângă inimă?

Lecții, povești, cărți, magie

„… poți fi orice îți dorești să fii. Oamenii itiyvor spune mereu că nu vei reuși unele lucruri, pentru că ei cred că ei înșiși nu ar putea reuși. Nu trebuie să îi lași să îți șteargă visele. Uneori, oamenilor le e atât de teamă că nu ar putea face ceva, încât preferă să creadă că este imposibil pentru oricine.”

Misha nu este o fetiță obișnuită. Este o fetiță care a fost crescută cu povești, fie în poala bunicii, fie în brațele mamei. Bunica a uitat unele povești, iar Misha nu-și dorește ca acest lucru să se întâmple. O lume fără povești este o lume gri, lipsită de culoare, sentimente și emoții. Așadar, Misha vrea să fie exploratoare de povești. Vrea să adune toate poveștile lumii, să le așeze undeva unde pot fi văzute, simțite, descoperite.

Așa dă peste Samuel, vulpoiul simpatic, cocoșat și îmbrăcat ciudat. Samuel este un Păstrător al poveștilor. El locuiește într-o bibliotecă mare, mare, unde toate poveștile lumii, din toate timpurile, locuiesc și își lasă personajele să iasă la joacă. Însă, din păcate, Samuel este trist. Cu toată grija sa și a altor păstrători de povești, unele au început să dispară. Acum, dornic să le aducă în căsuța lor specială, Samuel călătorește din portal în portal pentru a le aduce înapoi. Are nevoie de ajutor și se pare că l-a găsit pe cel mai potrivit: Misha. Cum se va termina aventura lor? Asta este o poveste pe care nu v-o spun eu.

Tărâmul Poveștilor Uitate – o misiune pentru cititori

Dragi copii și dragi părinți, am o misiune pentru voi! Nu lăsați poveștile să fie uitate! Vor fi triste, se vor rătăci pe firul timpului și nu vor mai încălzi suflete!  Poveștile au nevoie de oameni, sufletele au nevoie de povești. Este un cerc care ne face bine, ne poartă prin lume și timpuri, prin milioane de stări și zeci de emoții.

Cartea Biancăi Partenie este una atât de drăguță, de gingașă și de prietenoasă! Sigur veți face exact ca noi. O veți parcurge încă o dată de îndată ce o veți termina. Și sigur vă va scăpa și un suspin, mai ales vouă, oamenilor mari. Vă veți aduce aminte de toate poveștile pe care le-ați pierdut, le-ați alungat și le-ați uitat.

” – De ce se scriu povești, mamă?

– Ca să nu uităm să iubim,…!

Să nu uitați să iubiți, vă rog!

Găsiți cartea asta pe siteul editurii Univers. E numai bună de așezat în ghetuțe, sub brad, pe listele cu lecturi. Cine ar spune nu unei aventuri cu un dragon mov, un vulpoi și niște surori-emoții trăsnite? Iar ilustrațiile bogate și fontul prietenos sigur vor face deliciul celor mici!

Autor Bianca Partenie

Ilustrator Karda Zenko

Număr pagini: 40

Lasă un răspuns