Taina povestitoarei este o carte pe care o voi păstra adânc în inima mea. Mă felicit pentru faptul că am comandat-o imediat ce am văzut-o pe Libris.  Mă bucur că m-am numărat printre oamenii care au putut pătrunde taina închipuită de Sejal Badani și pot să afirm că, această carte a fost cartea mea balsam. Știți că dăm uneori peste cărți care par să fie scrise anume pentru noi, cărți pe care le alegem din raft exact la momentul potrivit. Dincolo de povestea propriu zisă, avem de multe ori impresia că cineva a dat glas propriilor noastre gânduri sau că fricile noastre ne privesc dintre paginile cărții. Acestea sunt cărțile de care ne atașăm iremediabil, cărțile cu care sufletul nostru se contopește în zeci de trăiri.

„Mi-a dat singurul răspuns pe care putea să mi-l dea: că istoria a dovedit în nenumărate rânduri că e greu să schimbi ceva ce oamenii cred că e adevărat.” 

O zi întreagă i-am dedicat, dar o voi păstra ani de zile în colțul meu special de suflet. Și-a câștigat acest drept.

Taina povestitoarei
Taina povestitoarei

Mă gândeam cum să fac să vă conving să citiți această carte. Și mi-am dat seama că nu am nevoie de cuvintele mele pentru a face asta.  Este de ajuns să iau fiecare citat ce a stârnit furtună în inima mea, să îl lipesc aici și gata! E de-ajuns. Sejal Badani nu scrie. Sejal Badani pictează cu ajutorul cuvintelor. Își vrăjește cititorul și îl ademenește în lumea colorată, plină de reguli nescrise și de tradiții. Am mai citit cărți despre India și stilul de viață de acolo. Dar niciuna nu mi-a oferit o viziune atât de „catifelată”. Avem și aici de-a face cu obiceiuri care par dincolo de limitele noastre de înțelegere, dar Sejal știe cum să le introducă. Le face să pară firești, le integrează perfect în tabloul pe care își dorește să îl picteze.

„Un roman opulent despre secrete, iubire şi loialitate. O celebrare a frumuseţii poveştilor şi a puterii lor de a ne ajuta să ne descoperim pe noi înşine.” – New York Journal of Books

Taina povestitoarei – e poveste plină de emoție

Știți că poveștile care îmi poartă pașii în trecut sunt preferatele mele. Alternarea de planuri îmi permite să creez o imagine de ansamblu, să urmăresc cauzele și efectele fiecărei decizii. Taina povestitoarei are două planuri narative, fiecare cu frumusețea și durerea lui. Am dat peste povești care aveau lumini și umbre. Planul prezent era mai puțin pus în valoare, dar strălucea trecutul. Aici nu a fost cazul. Nu știam ce voiam să descopăr mai repede: povestea scrisă din perspectiva lui Jaya sau povestea care mi-o prezenta pe Amisha?

Două femei, două destine, două povești. Una care visează să ajungă la stele, dar căreia îi este interzisă această îndrăzneală. Și cea de-a doua, femeia care pare să aibă tot, dar care nu știe să fie fericită. V-am spus, dacă îi permiteți, cartea asta vă va intra în suflet și vă va modela. Eu am avut impresia că mă confund cu Jaya, femeia din prezent, și alergam confuză printre rânduri. Erau gândurile ei sau erau ale mele? Visam la propriile frici sau Sejal Badani mi le-a descoperit și le-a înșirat aici?

„Moartea era ceva inevitabil, ceva de care nu trebuia nici să te temi, și nici să i te opui. Viața era o pedeapsă și timpul petrecut pe lume un chin.” 

Cine suntem noi cu adevărat? Pioni pe tabla destinului? Efecte ale propriilor decizii? Trăim o singură viață sau trăim mai multe și plătim în fiecare greșelile din viața anterioară? Există limite sau există doar cele pe care ni le impunem singuri?

„Nu ne putem găsi identitatea atâta timp cât altcineva ne spune cine suntem.” 

O poveste autentică – culoare locală și tradiții

Jaya este tiparul femeii care bifează fiecare căsuță stabilită de societate. Carieră, familie, căsnicie fericită. Dar pierderea celei de-a treia sarcini este cea care o afundă într-o stare din care nu mai poate să își revină. Își pierde și soțul și nu are brațe calde la care să se întoarcă. Mama ei nu fusese niciodată genul mămos, care să aibă deja pătura și ceaiul pregătite. Rănită și debusolată, Jaya pleacă în India, plaiurile natale ale părinților săi. Mama ei refuza să se întoarcă acolo, așa că, Jaya se agață de trecutul altora pentru a și-l uita pe al ei.

Călătoria în India a fost plină de culoare și de elemente noi pentru mine. Așa cum v-am spus, Sejal Badani caută curbele în povestea sa. Conferă fiecărui lucru o tandrețe aparte și asta face ca povestea să aibă o fluiditate, un ritm extrem de plăcut. Odată cu incursiunea în însorita Indie, suntem atrași în trecutul unei femei puternice. Vom fi tentați să descoperim taina povestitoarei, dar vom ști să înțelegem, vom fi gata să acceptăm?

Amisha, femeia din trecut, este un personaj care pare rupt din realitate. Dacă pe Jaya am plăcut-o de la primele rânduri, pe Amisha am iubit-o. A îndurat, a învățat să primească ceea ce alții au gândit pentru ea. Dar nu  i-a pemis niciodată focului din interior să se stingă. A hrănit focul speranței cu lucruri micuțe, a lăsat întotdeauna o scânteie vie. Prin ochii ei am descoperit un pic din India anilor 1930 – 1940, aflată sub ocupație britanică. Despre povestea ei nu vreau să vă spun nimic, orice mic detaliu ar putea să vă afecteze lectura și nu îmi doresc asta. E de ajuns să vă spun că Amisha este o femeie puternică, prietenoasă și dornică de iubire.

Taina povestitoarei – cartea balsam

Sejal Badani nu zugrăvește doar frumusețea și duritatea lumii exterioare. Sejal Badani se concentrează pe ceea ce purtăm în interior. Natura umană este capabilă de lucruri bune, dar, de cele mai multe ori, irumpe urâțenia și nedreptatea. Suntem diferiți doar pentru că ne-am născut într-un alt colț al lumii? Sau suntem la fel pentru că toți purtăm o inimă? Suntem egali pentru că suntem oameni? Suntem superiori pentru că suntem albi? Ne face culoarea pielii inferiori sau culoarea sufletului? Depinde din ce unghi privim, depinde de cultura care ne-a modelat și de timpurile în care trăim.

Cartea asta scoate la suprafață tot ce purtăm pe dinăuntru. Și povestea ei lasă urme în suflet, mai ales dacă iubiți cărțile alea dureros de bune, care vă alină și vă spulberă dintr-o singură mișcare. Nu v-am spus nici cinci la sută din ceea ce se întâmplă în carte. Sunt sigură că Amisha vă va înduioșa și vă va cuceri inimile.

Te umple de speranță, te învață să apreciezi ceea ce ai și te îndeamnă să faci pace cu tine. Este o poveste despre prietenie, egalitate, dragoste și visuri fără margini.
Dacă dați peste ea, vă asigur că e de luat acasă. Parc-ar fi fost scrisă anume pentru mine. Poate așa veți simți și voi. ❤Taina povestitoarei este o carte de cinci stele.

Taina povestitoarei a fost aleasă de pe site-ul librăriei Libris. O puteți cumpăra de aici. 

An aparitie: 2019

Autor: Sejal Badani

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Fiction Connection

Editie: Necartonata

Editura: TREI

Nr. pagini: 512

Titlu Original: The Storyteller’s Secret

Traducator: Camelia Ghioc

2 COMENTARII

Lasă un răspuns