Sunt cu ochii pe tine. Acționezi sau fugi de responsabilitate? Lași vina să te devoreze sau recunoști totul? Toate întrebările se separă de-a lungul lecturii și cititorul încearcă să anticipeze fiecare pas. Nu mereu reușește. Autoarea pare să contracareze fiecare mișcare și răstoarnă tot ce credea publicul său până atunci. Perspective diferite, îndoieli, replici care nasc suspiciuni. Toate astea și un pic mai mult.
Sunt cu ochii pe tine, îți văd fiecare mișcare. Ai grijă ce faci sau ar putea fi prea târziu. Nu lăsa cartea jos. Nu ai avea cum să afli ce ți-am pregătit. Cam asta pare să fie mantra în care își învăluie Teresa Driscoll acest roman. Și eu nu i-am putut rezista. Tu vei putea?
O fată dispărută
Un martor cu regrete
O pânză a minciunilor
Și cineva care privește…
Cum se va termina totul?
Sunt cu ochii pe tine
Sunt cu ochii pe tine
          ,,Vina, după cum știm cu toții, are regulile ei.”

Dispariție sau crimă?

Teresa Driscoll mi-a atras atenția cu celălalt roman al său: Prietena. Ca și atunci, nici acum nu m-a convins scenariul pe care și l-a închipuit. Am văzut anchete mai ample și mai interesante, detalii care mi-au stârnit teamă în suflet și m-au determinat să mă uit peste umăr. Dar poveștile sale au ceva al lor. Grija pentru a descrie fiecare stare, perspectivele pe care alege să le urmărească, unghiurile din care alege să privească.

Am citit multe thrillere si povești polițiste. Știam deja de martorii care ajung să fie plasați în case speciale, sub programe pentru protecția lor. Știam că unora li se inventează existențe noi, identități care îi vor proteja de cei pe care i-au dat în vileag. Dar nu m-am gândit niciodată mai departe. Nu m-am gândit niciodată la martorii care rămân neprotejați sau la cei care își fac procese de conștiință. Poate pentru că nu au acționat mai repede sau deloc, poate pentru că au avut atacuri de panică și nu au mai putut acționa.

Teresa Driscoll urmărește în acest roman și viața unui martor. Și nu doar atât. Martorul este amenințat, primește scrisori negre, acoperite de litere stâlcite. Părinții victimei o acuză. Ea însăși se acuză că nu a acționat diferit. Trăirile ei sunt foarte bine redate și asta a adus romanului un punct în plus. Mi-a plăcut de Ella și m-a determinat să mă pun în locul ei. Eu m-aș bucura să știu că există așa oameni în mijloacele de transport. Oameni care nu se uită în ecranul telefonului și atât. Oameni care ascultă, privesc și rețin. Dacă poate fi condamnată? O, da! Dacă mă întrebați pe mine, cea care stă pe margine fără a simți vreo presiune, da, poate fi ușor de condamnat. Dar ea merită cea mai multă înțelegere.

Sunt cu ochii pe tine – vina călătoare

Luna asta se pare că este luna cărților scrise din diferite perspective. Și nu îmi pare rău deloc! Îmi place să privesc situația din diferite unghiuri, să ridic toate „pietrele” și să caut sub ele cele mai mici indicii. Teresa Driscoll s-a jucat un pic cu imaginația mea. Au existat și câteva momente care mi-au dat fiori. Abordarea aceasta, a perspectivelor personajelor întâlnite de-a lungul lecturii, facilitează crearea legăturilor cu povestea. Simți că faci parte din tot ceea ce se întâmplă sub ochii tăi și simți cum se descarcă adrenalina în doze mai mari sau mai mici.

Nu vreau să vă dau prea multe detalii despre carte, sunt sigură că nu toți ați citit-o încă. Și cine să vă condamne? Sunt atâtea cărți faine!

O călătorie cu trenul i-a dat Ellei viața peste cap. Se întorcea acasă când atenția i-a fost atrasă de două fete frumoase și de doi băieți care cărau după ei doi saci negri. Fetele erau tinere și naive, băieții știau cum să le sucească mințile. Una dintre ele pare să fie atrasă de jocul acesta al seducției și Ella se întreabă dacă e cazul să intervină sau nu. A doua zi dimineața, Ella află de la știri că Anna, una dintre fetele din tren, este dată dispărută și știe că ar fi trebuit să facă lucrurile altfel. Ar fi trebuit să anunțe părinții, să caute să ia legătura cu ei. Oare era prea târziu pentru tânără?

Un an mai târziu, Anna este tot dispărută. Nimeni nu știe nimic despre ea și ancheta pare să se lovească de ziduri înalte și dure. Viețile celor implicați în această poveste sunt departe de a fi liniștite. Toți îți dau motive să te îndoiești de ei, toți par să ascundă ceva. Sarah, cealaltă fată din tren, părinții Annei și prietenii săi. Pe toți vina îi consumă pe interior și nesiguranța le amenință existența. Iar cineva stă cu ochii pe Ella. Cine o răpise pe Anna? Era vinovatul printre ei?

Cum se va termina totul?

Cum se va termina totul? Sunt sigură că vreți să știți, dar eu nu vă mai spun nimic. Mi-a plăcut povestea și m-am bucurat de fiecare moment petrecut în compania ei. După cum am spus, nu este o poveste cu urcușuri și coborâșuri. Dar transmite teamă, dorința de a afla mai multe și nevoia de a găsi vinovatul. Recomand!

Romanul Sunt cu ochii pe tine a apărut la Editura Herg Benet și poate fi comandat de aici. 

Titlu original: I Am Watching You
An apariție: 2017
Editura: Herg Benet
An publicație: 2019
Nr. pagini: 304

Lasă un răspuns