Suflete pereche este deja pe Libris? Nu am cum să o ratez! Fix așa mi-am spus în urmă cu câteva zile. Am primit cartea și am așezat-o frumușel peste cele din teancul care amenință să se dărâme peste mine. Partea mai puțin bună a fost aceea că titlul părea să mă urmărească în orice colț al camerei. Slabă de înger, am cedat ispitei și am deschis cartea. Și bine am făcut! A fost dragoste la primul rând, suflete pereche, ce să mai! Doar că, exact ca în cazul dragostei la prima vedere, unele lucruri le afli pe parcurs și nu mereu sunt pe placul tău.

Suflete pereche
Suflete pereche

Suflete pereche – joc psihologic la nivel înalt

Lăsând la o parte jocul psihologic, personajele care întregesc și completează întregul tablou, cartea merita un altfel de final, părerea mea. Și câteva detalii în plus despre criminalul în serie. Ups! V-am captat atenția? Pot înțelege faptul că autorul a decis să se concentreze pe cauze, pe partea psihologică și pe plasa lipicioasă pe care o poate crea, dar tot aș fi vrut mai mult. Se nasc întrebări, multe rămân fără răspuns, apare o ușoară stare de iritare sau de dezamăgire.

Să nu fiți tentați să credeți că este o carte de dragoste. Avem și dragoste, dar știți deja că dragostea nu are numai culoarea roz. Depinde de filtrul prin care trece. Criminalii se pot îndrăgosti de polițiști, polițiștii de criminali, femeile de bărbați însurați, bărbații de bărbați sau femeile de persoanele nepotrivite. Ce le schimbă peste noapte gândurile? Sentimentele, ați spune voi. O bază de date, ar spune cartea.

Convins că există o explicație logică, un om de știință caută secretul potrivirii perfecte. După sute de ore de cercetări și păreri străine, ajunge la concluzia că există noțiunea de cuplu perfect. Acesta nu are nimic întâmplător legat de el. Genele ADN-ului se recunosc între ele, atracția survine imediat sau în câteva ore după prima întâlnire. Ce face acest cuplu diferit? Nu ar mai exista „ce o să fie dacă?”, „și dacă?”. Ar exista numai fericire, familii împlinite și zero divorțuri.

Suflete pereche – un roman captivant

Oamenii caută mereu certitudini, siguranță. Cine se poate împotrivi noului concept? Nimeni. Nici măcar cei deja căsătoriți. Oare făcuseră alegerea perfectă sau dragostea lor era o luptă pentru depășirea stărilor conflictuale?

Primele pagini amețesc cititorul. O galerie impresionantă de personaje, fiecare cu propria poveste. Tineri, singuri, într-o relație, bărbați și femei. Toți stând cu gândul la Potrivește-ți ADN-ul, testul care le-ar garanta fericirea, dragostea și reușita.

Deși încercam să rămân conectată la poveste, gândurile mele zburau departe. Cum ar fi o lume fără riscuri? Cum aș reacționa eu dacă știința mi-ar arăta că există un om perfect compatibil cu mine? Aș miza totul pe cartea din mână sau aș alege să pariez pe cartea care îmi este promisă? Te poți îndrăgosti așa, la un singur click? Nu vă duce teoria asta la conceptul câinelui lui Pavlov? Doar că nu reflexele condiționate sunt studiate. Mintea, subconștientul uman, fricile care sălășluiesc în ungherele cele mai întunecate ale gândurilor noastre. Ele sunt exploatate și în jurul lor se concentrează toată „nebunia”.

Ne asumăm riscuri sau căutăm siguranța?

Romanul nu este deloc scris la întâmplare. Pentru că se concentrează pe relații si dragoste, autorul alege câte un personaj din fiecare categorie reprezentativă. Oameni diferiți, toți dornici de iubire și împliniri. Fiecare se lasă pradă potrivirii pe baza ADN-ului și nu puține familii sunt distruse. Viața e prea scurtă pentru a fi irosită lângă omul nepotrivit, nu? Ce dacă omul este bărbat sau prietenul cel mai bun, ce dacă e bolnav sau locuiește la capătul pământului? Când dragostea și inima dictează, nu te poți împotrivi. Sau poți?

Mandy este divorțată, singură, nefericită și pare „victima” perfectă pentru depresie. Nu are copii, își dorește să fie mamă și nu există limite pe care să nu le poată depăși. Potrivirea perfectă este Richard, un antrenor personal extrem de arătos. Numai că Mandy ajunge prea târziu la el. Viața ei se va schimba complet. Se lasă pradă iluziei de care învățase să se agațe. Mi-a fost cea mai dragă și am simțit milă pentru ea. A căzut în capcana vieții sale și numai de ea depindea salvarea ei.

Nick este aproape căsătorit. Iubește și este iubit, dar Sally – partenera lui – face testul de potrivire. Conform spuselor ei, dacă erau potriviți atunci era sigură că vor fi fericiți; dacă nu, vor lupta să fie. Doar că potrivirea lui Nick apare și nu este nimeni altul decât un bărbat. Cu sămânța îndoielii deja plantată, nimic nu mai este ce a fost. Era Nick un homosexual care aștepta marea dragoste?

Ella – femeie de succes, numără reușitele pe plan profesional și eșecurile pe cel personal. Este prea ocupată pentru dragoste și familie. Dar apare mesajul cu „potrivirea ta este…” și viața i se dă complet peste cap. Nu e dragoste la prima vedere, dar ar putea fi. Putea să învețe să își facă timp, nu? Nimic nu avea să meargă rău. Sau nimic nu avea să meargă bine?

Jade – face o călătorie până la capătul pământului pentru a-și cunoaște potrivirea. Doar că el nu este deloc ceea ce credea ea și Jade descoperă că nu de el se simte atrasă. Era Potrivirea sigură?

Christopher, hm…bizar personaj. El este criminalul psihopat al poveștii. Nu urăște femeile, nu simte nimic pentru nimeni de fapt. Ucide pentru că poate și nu se va opri până la victima cu numărul treizeci. Avea să rămână în istorie, nimeni nu îl va prinde. Era prea deștept pentru ei. Doar că… potrivirea lui este Amy, o tânără polițistă. Ciudat? Ironia sorții? Puteți să o numiți cum vreți, dar scena asta mi-a smuls un zâmbet.

Suflete pereche – un thriller nebun

Povestea este una îndrăzneață, plină de secrete înfiorătoare. Dar ce o face și mai captivantă este imprevizibilitatea răsturnărilor de situație. De asta se și numesc răsturnări, nu? Să nu le poți anticipa, să te lase fără suflare. Suflete pereche se joacă atent cu emoțiile cititorului, nu lasă loc de scenarii sau de interpretări.

După toată nebunia asta, aș fi vrut un final mai închegat, mai atent gândit și mai detaliat. Ăsta este singurul minus pe care i l-aș expune autorului. Iar victimele lui Christopher meritau și ele mai multă atenție.

Dar este un thriller reușit, unul cu o altă notă decât cele pe care le-am întâlnit până acum. Să vă asigurați că nu aveți prea multe lucruri de făcut înainte să îl începeți. Suflete pereche  este romanul pe care nu-l veți putea lăsa din mână!

Suflete pereche, John Marrs, poate fi cumpărat de pe site-ul celor de la Libris, dacă dați click aici. Merită investiția!

An aparitie: 2019

Autor: John Marrs

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Fiction Connection

Editie: Necartonata

Editura: TREI

Nr. pagini: 464

Titlu Original: The One

Traducator: Mihaela Apetrei

6 COMENTARII

  1. Complexă şi foarte bine scrisă recenzia! Am o listă aşa de lungă de aşteptare… dar nu m-am putut abţine, e şi asta pe ea. Mulţumesc, Anca!

Lasă un răspuns