Lynn Austin este o autoare dragă mie și mi-am promis că îi voi citi toate cărțile care vor apărea la noi în țară. „Sub ocrotirea aripilor lui” este diferită față de tot ce am citit până acum. Toate cărțile ei au îndemnuri creștine, toate fac referire la credință și la îndemnele din Biblie, dar, de data asta, au fost mult mai multe trimiteri către aceste lucruri. Nu m-au deranjat, dar mi-au îngreunat lectura. Și m-au scos din ritmul pe care mi-l impuneau poveștile regăsite în acest volum. Păstrează același stil, poveștile au farmec, personajele sunt bine construite, dar am avut impresia că personajele secundare iau „fața” celor principale.
”Sub ocrotirea aripilor lui” spune trei povești nu una. Una mai frumoasă ca alta, una mai caldă ca alta. Pe toate trei se mai putea lucra, era loc destul pentru detalii, dar povestea Anei Rahov este cea care mi-a ajuns la inimă. Ana a luptat cu viața, cu greutățile pe care le-a primit de la soartă, s-a agățat de credință și a rezistat eroic.
Sub ocrotirea aripilor lui – o incursiune în lumea Israelului
Abby este cea care ne poartă pașii până în Israel. Viața ei ajunsese un dezastru după ce soțul cei o înșelase. Douzeci și doi de ani de căsnicie aruncați la gunoi. Abby era profesor de istorie, „arheolog de birou”, și își dorise întotdeauna să meargă în Israel pentru a participa la săpăturile arheologice. Nu și-a imaginat niciodată că această călătorie poate însemna o cercetare amănunțită asupra propriei vieți!
Începutul cărții este demn de un thriller. Terorism, atac armat, amenințare cu bombă și un bărbat care moare chiar în brațele lui Abby. Și călătoria abia începuse! Câte obstacole mai avea de trecut?
După ce află că biletul rezervat nu este valabil, că bagajele se pierduseră și că la așezarea unde se efectuau săpăturile nu era niciun domn Theodore Voss, Abby este tot mai tentată să regrete această călătorie. Totul arătase așa de promițător! Dar Israelul se pare că nu este o cetate ușor de cucerit!
Abyy fusese anchetată în legătura cu moartea lui Beniamin Rosen, un domn amabil care se oferise să o ajute în timpul călătoriei. În timpul anchetei, multe detalii despre viața ei privată ieșeau la iveală. Partea proastă era că multe dintre ele o puteau incrimina direct. De teama atacurilor teroriste, măsurile de siguranță ale isralienilor erau extrem de stricte!
Din fericire, este recuperată și dusă în siguranță la situl arheologic. Asta este partea care mi-a plăcul cel mai mult. Aflăm multe lucruri despre săpăturile argheologice, dar și despre istoria Israelului, fie că vorbim de credință sau nu. Povestea se dezvoltă din acest punct și aflăm despre Lea, o tănără care trăise în anul 50 d. Hr.
Deși eram curioasă să aflu preocupările tinerei ale căror lucruri erau scoase la iveală cu ajutorul lui Abby în 1999, partea aceasta mi s-a părut cea mai slabă. Neverosimilă, nelegată. Deși evocă obiceiurile vremii, subiectul nu mi se pare aprofundat deloc, nu i se conferă culoarea și farmecul timpului respectiv. Lea are o poveste mai interesantă în a doua parte a vieții sale. Este vândută ca sclavă, dar ajunge să joace un rol important în viața stăpânului său. Lea este simbolul sintagmei „iubirea trece peste toate”. Ea este capabilă de multe sacrificii și este însetată după cunoaștere. Se interesează de învățăturile lui Isus și caută să știe mai multe despre cel ce își spunea Fiul lui Dumnezeu. Dacă nu ar fi fost ambiția ei, noi nu am fi știut a cui era suveica semnată scoasă din pământ. Fetele din vremea ei nu mergeau la școală, nu erau învățate să scrie și să citească, dar ea studiază, vrea să știe. Mi-a plăcut de Lea. Este puternică, devotată și sinceră.
Pe Abby am văzut-o confuză, temătoare, dar m-a bucurat să îi văd dorința de a afla mai multe despre cel ce a fost Beniamin Rosen. Apropierea ei de Ana Rahov este firească și extrem de caldă. Ana îi dezvăluie treptat propria poveste tumultuoasă. Înfruntase războiul, dezrădăcinarea, moartea soțului și își dedicase complet viața săpăturilor arheologice. Cumva, am știut că povestea Anei va fi cea care o va îndemna pe Abby să își analizeze viața.
„Sub ocrotirea aripilor lui” este o poveste despre durere, pierdere, dragoste și iertare. Mi-a plăcut, dar aș fi vrut-o un pic mai alertă. Cred că este pe ultimul loc în topul preferințelor mele. Mesajul este frumos, dar stângaci creionat. Mi-a plăcut lumea colorată a Israelului, mi-au plăcut lucrurile pe care le-am învățat aici, dar nu știu de ce nu ne-am putut conecta foarte bine.
Voi ați citit cartea? Ce părere aveți?
Dacă v-am făcut curioși, cartea a apărut la Editura Casa Cărții și poate fi cumpărată de aici.
Eu abia am făcut cunoștință cu stilul autoarei și îmi place. Felicitări pentru recenzia minunată și mulțumesc pentru recomandare! <3
Chiar mă faci curioasa in privința acestei cărți! Felicitări!
Îți mulțumesc! Mă bucur!