” Splendoarea senzuală a Orientului și sentimente care transcend epoci” 

Dimineața mea a început perfect. Am terminat cartea ” Sub luna de sofran”, sau mai bine spus am încheiat călătoria mea prin Arabia sudică. Asta a fost lectura acestei cărți: o călătorie minunată prin care am cunoscut alta față a unei țări condusă de o rețea fina de legi nescrise, o țară plina de tradiții, miros de condimente, ghimbir, o lume  colorată sub o lună de șofran. Nu am citit un roman de dragoste, ci unul de acțiune, suspans îmbinat cu o poveste de dragoste nemaipomenita care mi-a ținut sufletul la gură și m-a determinat să parcurg cu aviditate fiecare pagină. O călătorie a cunoașterii, a conștientizării, a maturizării și a capacității de acceptare.

 Deși mare parte din acțiunea cărții se petrece pe tărâmurile aride ale Arabiei, sub un soare arzător, totul se învârte în jurul Mayei, o tânără londoneză. Maya era inteligentă și foarte curajoasă, cutezătoare și dornică de aventuri. La 8 ani cunoaște pe cel care îi va alimenta constant spiritul aventurier prin propriul său exemplu, Richard Burton, un temerar care se aventura în teritorii necunoscute pentru a scrie diverse studii despre culturile mai puțin cunoscute.

Maya îl privea pe Richard cu admirație și cu multă dragoste, așa că vestea că el va pleca, îi frânge inima. Singura ei alinare era premoniția unei țigănci care îi  citise în palma pe lângă greutățile vieții și litera numelui viitorului soț: R.

Când anii trec și Maya devine o domnișoară frumoasa, prea ocupată de cărți și tradus din limba araba, îi este clar că Richard nu va veni curând acasă pentru a-i deveni soț.  Primise nenumărate scrisori de la el, în care o atrăgea în mirajul aventurii prin descrierile lui ample, prin detaliile prin care o punea la curent cu frumusețea și exotismul deșertului, dar niciodată nu găsea timp și pentru a o întreba despre ea, despre viața ei.

Când fratele Mayei, Jonathan, vine acasă însoțit de un coleg de arme, Ralph Garrett, atât Maya cât și Angelina, sora ei, cad prada farmecelor tânărului în uniforma militara. Dar Maya cu replicile ei inteligente îi atrage atenția și îl cucerește iremediabil. În iminenta apropiere a războiului, Ralph îi cere mâna domnișoarei, dar se lovește de refuzul părinților ei care nu o vedeau pregătită nici pentru căsătorie, nici pentru un trai asigurat doar de mica soldă a acestuia.

Cuprinsă de fiorii dragostei și de gustul aventurii, Maya fuge, ajutată de fratele ei, cu Ralph care îi promite o viață diferita, una plină de dragoste. Pedepsit de mai marii din armata pentru căsătoria sa pripită, Ralph este pedepsit exemplar și trimis la Aden, un oraș în mijlocul desertului, sub ocupație engleză. Dezamăgit de turnura carierei sale, Ralph nu mai este bărbatul care o cucerise cândva pe Maya, iar ea simte din plin urmările unei căsătorii atât de pripite.

Departe de familie și de căminul său, Maya va suferi în fiecare zi de dorul de viața de altădată dar nu avea curaj să le scrie pentru a le cere iertare. Singurul care îi rămăsese alături era chiar fratele ei Jonathan, medic pe front în Bulgaria, care moare în cele din urmă, bolnav de holera.

Dar greutățile pentru Maya nu se vor termina aici. Datorită situațiilor tensionate dintre sultanate și faranji, străinii care stricaseră pacea păstrata de generații, Maya ajunge monedă de schimb pentru restabilirea echilibrului.  Răpită și dusă la Ijar, după o călătorie extenuanta, Maya se simte atrasă de Rashad, cel căruia îi  fusese încredințată misiunea pentru aducerea ei la sultan. Cei doi ajung sub lumina lunii de șofran să își deschidă sufletul și să își expună viata asa cum nu o mai făcuseră vreodată. Ea era tristă și dezamăgită de soțul ei, el se supunea tradițiilor din lumea lui.

” Asta face deșertul cu noi când ne deschidem sufletele: ne arată ce zace ascuns în noi și ne limpezește mintea. Doar cine este destul de puternic poate suporta lucrurile astea.”

Tratata cu respect și cu atenție, Maya simte că locul ei nu mai este lângă Ralph, dar acesta deja era pe drumul spre ea, hotărât să o recupereze și sa o recâștige. Dispariția ei îl făcuse să realizeze cât de mult o iubea și cât de străini ajunseseră unul de altul. Călătoria asta însă fusese una care îi deschisese ochii Mayei și o făcuseră să înțeleagă toate semnele pe care i le arătase viața și ea refuzase să le înțeleagă. Tot ce i se întâmplase în timpul petrecut alături de Rashad o vor transforma pentru totdeauna.

 Va găsi Maya calea spre fericirea ei? Câte piedici o mai așteaptă?

” Într-adevăr, își spuse el, nu exista nimic mai enigmatic și mai misterios decât ființa femeii.”

Eu v-aș mai spune multe, dar nu vreau să vă stric bucuria de a descoperi un roman atât de complex și mă tem  că nu aș putea reda fidel farmecul lui. Maya are multe piedici de înfruntat și multe lecții de învățat, mereu atrasă de aventură și împinsă de spiritul ei liber. Richard va fi o prezență constantă în viata ei și o va tulbura de fiecare data prin aparițiile lui spontane.

” După părerea mea, unul din cele mai fericite momente din viata unui om este acela în care pornește într-o călătorie lungă spre țări necunoscute.”

Dincolo de povestea propriu zisa am descoperit atâtea detalii, atâta frumusețe și ceea ce înseamnă adevăratul Orient, am aflat detalii despre războaiele care au schimbat fata întregii lumi și am privit încă o data lumea prin spectrul lui. O carte plina de magie, de exotism, de farmec și de dragoste, o dragoste asa cum întâlnești  numai o dată în viață. Am învățat despre dăruire, prietenie și despre puterea de a o lua mereu de la capăt. 

” Pentru că inima nu uită niciodată. Dorul rămâne la ambele capete ale legăturilor rupte.”

Voi nota cartea cu cele 5 steluțe binemeritate pe Goodreads, mai ales după ce am aflat ca ficțiunea din carte se împletește cu numeroase fapte reale dar și cu nume ale unor personaje renumite. 

12 COMENTARII

 1. First off I would like to say great blog!
  I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to find out how you center yourself and
  clear your head before writing. I’ve had a tough time clearing
  my mind in getting my thoughts out there. I truly do take pleasure in writing however it just seems like the
  first 10 to 15 minutes are usually lost simply just trying
  to figure out how to begin. Any recommendations or tips?
  Thank you!

 2. I couldn’t refrain fom commenting. Perfectly written! Theree iis
  certanly a loot tto know about this topic. I love aall oof the
  points yyou hav made. Wow, tthis pjece oof writiing is pleasant, mmy yolunger
  sistsr iis annalyzing tthese things, sso I aam going to leet kknow her.
  https://foxnews.co.uk/

Lasă un răspuns