Străinul – romanul scris de Harlan Coben și apărut la Editura Paladin – mi-a dat lista de lectură peste cap. Dar nu regret nimic. Sau s-ar putea să am un mic regret. Și nu are nici măcar o singură legătură cu titlul de față. Regret că nu am și continuarea volumului Băiatul din pădure. Încă aștept să aflu povestea personajului principal și simt că prăpastia secretelor este una adâncă și plină până la refuz.

Străinul
Străinul

Străinul mi-a adus o poveste care pare să aibă la baza sa o întrebare simplă: câte secrete ne pot ascunde cei din jurul nostru? Încurcate sunt căile adevărului. Unele secrete salvează, altele condamnă. Dar toate lasă în urmă sentimentul de trădare și neîncredere. Cum ar fi să vină cineva și să îți spună că trăiești în minciună? Că omul lângă care stai – fie că este fiu, fiică, soție sau soț – are secrete pe care tu nu le știi? Și cum ar fi să le afli de la un străin care se așază „la întâmplare” lângă tine?

Străinul învățase că trebuie să intri direct în problemă. Nu întrebi victima dacă are timp de discuții, dacă vrea să ia loc sau să meargă într-un loc mai liniştit. Pur şi simplu lansezi bomba.

Încredere: până unde și până când?

Știm cum e, odată deschisă cutia neîncrederii, ajungem să vedem semnale peste tot. Și tot proiectăm scenarii, supoziții și teorii. Pot să spun doar că am trăit fiecare cuvânt alături de personaje, le-am văzut secretele dezvăluite și armele predate. Toți și toate au un preț…dar până unde sunt dispuse ele să plătească și câte secrete mai ascund unele în dulap?

„Cele mai minunate povești ale sale, incluzând-o pe aceasta, mențin un nucleu de logică pe tot parcursul răsturnărilor de situație.” – Kirkus Reviews

Harlan Coben mi-a fost necunoscut până acum ceva vreme și încă nu pot să spun că îi cunosc pe deplin stilul. Dar știu că poveștile sale sunt adrenalină pură, mister și povești care pleacă de la întâmplări absolut banale. Străinul care se așează lângă Adam Price ar fi putut lansa o teorie, o minciună, o speculație. Dar a știut la fix să abordeze situația, a vorbit încet, cu voce sigură și a apăsat exact acolo unde ne doare pe fiecare dintre noi, dar mai ales pe Adam: încrederea.

„Tu doar distrugi vieți. Să le repari nu ține de tine.”

Străinul – fapte bune sau interese ascunse?

„Coben este un fenomen — cel mai de încredere dintre scriitorii de thrillere americani, cel mai puțin probabil să dezamăgească. Adevăratul mister este capacitatea lui extraordinară de a continua să scrie astfel de thrillere.” – The Times

Desigur că am vrut să văd dacă secretul care o viza pe soția lui Adam Price era adevărat sau nu. Dar altă întrebare mă ardea mai tare: de ce? Ce interese ascundea Străinul? Era un bun samaritean sau un escroc cu acte în regulă? Care era miza lui și de ce ar fi făcut asta? Voia doar să schimbe lumea și să o transforme într-un loc mai bun sau avea de câștigat pe plan financiar?

Adam Price pare să joace exact cartea victimei perfecte. Și faptul că soția lui începe să dea pași înapoi nu-l ajută deloc pe bărbat, din contră. Adam pornește de la secretul pe care Străinul i-l încredințează și începe să pună tot mai multe întrebări în jurul său. Astfel, Adam ajunge curând să afle că dezvăluirea Străinului fusese doar vârful unui iceberg construit din minciuni, secrete și alegeri. Corinne păstrase departe de el adevăratele sale probleme și lumea perfectă în care credea că trăiește alături de ea se dovedește a fi o iluzie.

Străinul – secrete devoalate și destine schimbate

Secretul lui Adam nu este singurul devoalat de Străin, dar se pare că este singurul care capătă greutate și amploare. Bine, până și motivația Străinului fusese una diferită în cazul său, dar Adam nu avea de unde să știe asta. Aflăm noi, pagină după pagină, și simțim cum jocul începe să se strângă în jurul nostru, să ne sufoce simțurile și să ne înăbușe dorința de a ne împotrivi.

Printre momentele tensionate, alimentate de descoperiri și întrebări, autorul ne permite să întrezărim momente de normalitate. Acasă sau pe terenul de fotbal, ca soț sau ca avocat, Adam Price trebuie să păstreze aparențele, să păstreze departe de familia lui ochii curioșilor. Și mai are o misiune importantă: să descopere toate lucrurile pe care soția sa i le ascunsese.

Finalul a fost neprevăzut și șocant. Nici nu l-am intuit, nici nu l-am așteptat, nici nu m-am gândit la el. Mă așteptam la un final șocant, sigur că da, mai ales că miza fusese una uriașă și frâiele corupte, trase de oameni orgolioși, oportuniști și lipsiți de scrupule. Dar așa răsturnare de situație?

Străinul – în cine poți avea încredere?

Știm că avem oameni în care putem crede, măcar unul sau doi. Dar Adam Price nu are pe nimeni. Fiecare om de care se apropie are un secret bine păzit și, vă vine să credeți sau nu, secretele celor din jurul său par să fie legate unul de altul că într-o încrengătură de vină, resentimente și răzbunare.

Mi-a plăcut povestea. Am avut momente de respiro și momente în care simțeam că derapez asemeni lui Adam. Amândoi alunecam deasupra adevărului, amândoi păream nesiguri și speriați. Și pe bună dreptate… nu în fiecare zi pierzi frâiele propriei vieți. Așa că, dragilor, vă rog să nu-l judecați prea tare pe Adam. Știu că nu ia mereu cele mai bune decizii, dar are cele mai bune intenții.

Străinul a apărut la Editura Paladin și îl puteți cumpăra de aici.

Traducere: Roxana Brînceanu

Tip coperta: hardcover

Pagini: 360

Mărime: 150×220 mm

 

Lasă un răspuns