Știința este grozavă! Mai ales dacă ești curios și pregătit pentru experimente și informații noi! Lisa Regan ne propune să descoperim cele 101 lucruri incredibile pe care trebuie să le știe orice copil! Și orice adult, aș completa eu.

„În timp ce ouăle proaspete se scufundă atunci când le pui în apă, cele vechi plutesc pentru că ele conțin mai mult aer.”

Îmi place să descopăr cărți care să o țină ocupată pe Amalia, mai ales în aceste zile ce se anunță a fi caniculare. Pentru că este un copil extrem de curios și de vorbăreț, Amalia îmi adresează o mulțime de întrebări. Și eu nu am pentru toate răspunsurile. Sau nu aveam. Pentru că acum găsesc majoritatea răspunsurilor în această lucrare. Și dacă nu dăm de răspunsul mult dorit, găsim sigur altă întrebare mai interesantă și ne concentrăm atenția asupra ei.

„Exploziile de praf sunt adesea folosite ca efecte speciale în filme și în emisiuni.”

Știința este grozavă!
Știința este grozavă!

Știința este grozavă! Știi mai mult? Devii mai bun!

Știai că Statuia Libertății a fost la început portocalie? Cum a devenit verde? Lasă-mă să îți spun!

„Cadrul ei este făcut din oțel, însă statuia este acoperită de un strat de cupru. Cuprul este un metal care se înverzește treptat, pe măsură ce este expus aerului; această reacție chimică se numește patinare. Ea chiar protejează statuia de efectul intemperiilor și o oprește din a se nărui.”

Trebuie să vă spun că nu știam toate lucrurile prezentate în această carte și m-am trezit de câteva ori exclamând: „wow, pe bune?!” După aceea, plină de lucruri și informații noi, nu știți cât de interesantă m-am simțit vorbindu-le prietenilor Amaliei sau celor din familie despre cunoștințele mele generale. Dar vă rog eu, ăsta să rămână micul nostru secret!

Știința este grozavă! Descoper-o!

„Corpul tău este un laborator imens, cu o mulțime de experimente chimice care au loc în același timp.”

La fel este și mintea ta, mai ales dacă îi oferi accesul spre cărți pline de informații noi și interesante. De la chimie la viața banală, de zi cu zi, de la explicații pentru cele mai obișnuite lucruri și fenomene la viața patrupezilor din jurul nostru. Pe toate le veți găsi aici și simți sigură că nu la toate v-ați gândit până acum!

Obișnuiți cu tot ce ne înconjoară, nu ne mai întrebăm despre procesele din spatele fiecărei întâmplări. Le luăm ca atare și le realizăm mecanic. Până ce devenim părinți și ne vedem obligați să răspundem la: „cum se produce popcornul, cât la sută este chimie în tot ce ne înconjoară, de ce este aurul atât de prețios, cine și de ce a inventat dinamita, ce alimente sunt permise cățeilor, cum se transformă imaginea răsturnată pe care o percepe ochiul uman, care a fost cel mai puternic sunet înregistrat vreodată?”

„Erupțiile vulcanice pot produce ploaie acidă, însă cele mai multe pagube sunt provocate de substanțele poluante care provin din activitățile umane.” – poate învățăm astfel să avem mai multă grijă de mama natură. Totul este chimie și un singur element folosit necorespunzător poate duce la o tragedie.

Știința este grozavă!

Da, știu. Misiunea de părinte este grea. Și este și mai grea atunci când cuvintele încep să fie așezate în întrebări. Putem naviga pe internet în căutarea lor, asta e sigur. Dar de ce să nu le oferim o colecție de răspunsuri și un mod mai interactiv de a le obține?

Știai că în Antarctica nu poți să faci bulgări din zăpadă?

Sau că inima broaștei-de-pădure nu mai bate iarna deoarece ea îngheață cu totul?

Cu ilustrații bogate și colorate, cu informații și ponturi fantastice, Știința este grozavă este o cărticică de neratat, mai ales dacă sunteți curioși sau dornici de cunoaștere! Un ghid esențial care le oferă celor mici șansa de a explora lumea fascinantă a științei chiar și în afara clasei.101 informații extraordinare din fizică, biologie și chimie care vor stârni entuziasmul puștilor curioși.

Pentru că nu are vârstă, eu recomand această lucrare tuturor celor sunt deschiși către lume și către știință! Nu uitați să îi întrebați pe cei mici despre ce citesc, să vă prefaceți surprinși și neștiutori. Asta îi va face mai dornici de cunoaștere și vor căuta întotdeauna lucruri noi cu care să vă surprindă în moduri plăcute. ❤️

Știința este grozavă a apărut la Editura Corint și poate fi cumpărată de aici.

Autor: Lisa Regan

Ilustrator: Trudi Webb

Traducător: Ioana Văcărescu

Corint Junior

Data apariției: mai 2023

Softcover

Număr pagini: 128

 

Lasă un răspuns