Stare de teroare este romanul care mi-a ținut companie zilele trecute și abia așteptam să vină clipa în care să vă vorbesc despre el. Bine, voi avea o misiune un pic cam grea și mă tem că nu voi reuși să vă dezvălui toate tainele sale. Romanul se înțelege atunci când se „desface” de către cititor, nod cu nod, pagină cu pagină.
„Stare de teroare este cartea pe care am sperat mereu s-o scrie un om de stat inspirat.” (James Patterson)
M-am tot gândit întreaga zi la ce voi scrie, la cum voi etala întreaga poveste în fața voastră. Mi-aș dori ca romanul să ajungă la cât mai mulți dintre voi, asta e clar. Pe mine m-a surprins și m-am bucurat tare mult să îi descopăr dedesubturile, să încerc să îi aflu secretele și vinovații (și aici să știți că am fost cu un pas pe lângă).
Stare de teroare – corupție la nivel înalt
Ca de fiecare dată, m-am bucurat să fac parte din blog tour-ul organizat de Crime Scene Press. Alături de alți oameni minunați, apărători ai cuvântului și lecturii, încercăm să vă aducem în atenție romane incitante, pline de suspans și adrenalină.
Deși o știu pe Louise Penny și știu că poveștile sale sunt pline de răsturnări de situație și tensiune, m-am temut de Hillary Rodham Clinton. Eram convinsă că ea ar putea să scrie mult mai bine un thriller politic, având în vedere că știe lucrurile din interior, dar m-am temut tare că mă voi plictisi.
„Un thriller trepidant despre terorism, corupție și diplomație, meticulos scris și care promite amănunte pe care numai cineva din interior le poate destăinui.” (TIME
Recunosc, îmi place să mă uit la știri, dar nu întotdeauna urmăresc știrile politice din străinătate. Sunt la curent cu anumite situații, dar nu citesc presa externă și nici nu pot să mă situez în locul celei mai informate persoane. Detaliile politice din acest roman sunt informații pe care cred că le știm toți, sunt ușor de urmărit și se desfășoară pe îndelete în fața noastră, a cititorilor.
Jocurile politice ne sunt dezvăluite pas cu pas, corupția înflorește în cele mai neașteptate locuri, luptele și situațiile sunt din ce în ce mai greu de gestionat și mizele sunt foarte mari.
Amenințări la nivel mondial
Cum te simți să porți pe umeri aproape întreaga omenire? America are un rol extrem de important la nivel mondial și nu o dată a fost ținta atacurilor teroriste. Nu toate au fost atacuri directe, dar se știa că presiunea apăsa cel mai mult pe umerii conducătorilor săi. Am avut impresia întotdeauna că la ei se ajunge prin dușmanii dușmanilor săi… Ați înțeles voi ce am vrut să spun.
Din nefericire, acolo unde e puterea mare, și interesul este pe măsură. Și cam la atât se poate rezuma experiența mea politică. Nu am să pot înțelege curând această mașinărie angrenată de interese meschine, jocuri de putere și corupție. Știu doar că orice țară poate ajunge în bătaia puștii, că nu suntem în siguranță atâta timp cât teroriștii își impun dreptatea și credința prin oameni pregătiți, dedicați cauzei, bombe artizanale și atacuri sinucigașe.
„Un thriller care îmbină experiența directă a unui fost secretar de stat cu abilitățile scriitoricești ale unei maestre a suspansului.” (Tampa Bay Times)
Un autobuz sare în aer în Mare Britanie, urmează altul la Frankfurt, apoi încă unul la Paris. Și există amenințarea unui alt atac terorist. Unde va fi, cum va fi, când va fi? Nimeni nu are cum să știe, dar toți își doresc un singur lucru: să îl oprească la timp.
Stare de teroare – o femeie în lumea bărbaților
Nu am căutat alte păreri, dar sunt sigură că vor fi voci care vor spune că este un roman feminist. Că o femeie care descoperă lucruri și nu se teme ar fi singurul lucru care i-ar mai fi lipsit acestei povești. Eu vin și spun: de ce nu? De ce să nu existe și o femeie secretar de stat puternică, maternă, caldă și atentă la nevoile fiilor lumii?
Am mai spus și altă dată, femeile sunt ca niște puncte strategice. Așezate în funcții de conducere, femeile pot schimba lumea. Dar și unele departamente. Și Ellen Adams, personajul creionat de cele două autoare, nu face decât să întărească acest lucru. Este un personaj de roman, e drept, dar sunt sigură că înglobează o mulțime de calități de la diferiți oameni politici.
Femeile din acest roman, indiferent de zona geografică din care vin, sunt femei puternice, gata să înfrunte obstacole și greutăți. Miza este una uriașă, așa cum am spus și mai sus, dar și pericolul este unul pe măsură. Lupta pentru putere este acerbă și, pe măsură ce lucrurile înaintează, ni se dezvăluie tot mai multe elemente aruncate în joc.
Pericol și amenințări – cursa contra cronometru
Ellen Adams este un personaj puternic și la fel de puternice au fost și jocurile care au pus-o în funcția de secretar de stat. Ellen Adams este numele pionului de sacrificiu, în caz că lucrurile ar fi mers prost. Dar, până să descopere urzelile altora, Ellen are niște teroriști de prins și niște nevinovați de apărat. Dar i se va permite asta sau mișcările îi vor fi urmărite și anihilate?
Stare de teroare a fost o lectură antrenantă și surprinzătoare, m-a prins în mrejele sale și m-a determinat să încerc să îi descopăr toate dedesubturile. Câteva precizări mai am: să nu credeți tot ce citiți pe acolo și să vă păstrați departe de politică. Lucrurile nu sunt niciodată bune de pus doar în cârcă celor care au fost înaintea altora.. politica este o aglomerație de responsabilități și de vini. Purceaua moartă „se poartă” și prin cotețele altora.
Stare de teroare a apărut la Crime Scene Press și poate fi cumpărată de aici. Eu o recomand! Are și 50% reducere zilele astea.
Titlu original: State of Terror
Traducător: George Arion Jr.
Nr. pagini: 512
Anul apariției: 2021
Mă îndoiesc profund că Hillary Clinton a scris mai mult de câteva rânduri. Dacă era doar ea autoare, mai mergea. Nu demult, și Bill Clinton a „scris” tot un thriller, in colaborare cu J. Patterson ( care are la activ o sumedenie de titluri în colaborare). Da, a contribuit poate cu idei, informații din sistem… Amuzant este cand un politician corupt vorbește despre corupția din politica.
Să știi că aceasta a fost de la început și bănuiala mea, dar trebuie sa le credem pe cuvânt. 🙂