Stăpânul muntelui o să vrea să fii al lui. O să își dorească să te țină prizonier, să te privească în timp ce întorci paginile, să îți soarbă expresiile faciale atunci când vei da piept cu ororile pe care el le orchestrează. Va fi vrăjit de nedumerirea de pe chipul tău atunci când vei găsi o figurină în casa ta.
La început, atunci când vei fi încă prins în capcana iluzorie a siguranței, figurina nu o să-ți atragă atenția. Apoi, pe măsură ce te vei simți vânat, ce te vei simți atins în miezul nopții, s-ar putea ca totul să se complice, să te șocheze, să te îngrozească. Și atunci, te asigur, vei fi al lui!
Mi-a plăcut mult cartea asta! Și nu știți cât de bucuroasă sunt să o spun! Este un cerc vicios, un cerc al durerii, al luptei, al constrângerii, al morții, al sorții, al planurilor pe care nu le înțelegem de la prima strigare. Dar este exact genul de carte care trimite fiori în toate unghiurile și colțurile sufletului, ale minții, ale corpului uman.
Citești, te îngrozești, te întrebi până unde poate înflori și contamina cu sporii săi întunericul din mintea unui om. Ești luat pe sus, aruncat în vârtejul unor planuri pe care nu le poți desface la prima vedere. Și, dacă ești ca mine, s-ar putea să te tot strângi în colțul tău, să te simți hăituit și determinat să descoperi adevărul. Indiferent de prețul care se cere plătit!
Stăpânul muntelui – un noir de excepție
Așa cum ne-au obișnuit deja, scriitorii nordici își construiesc acțiunea cu ajutorul introspecțiilor personajelor, al acțiunii tăioase și al dialogurilor minimaliste, lipsite de floricele și sentimente. De data aceasta, nu știu prin ce magie, m-am simțit mult mai confortabil cu echilibrul dintre acțiune și dialoguri. Pline de sens, cu tente de umor și amar, replicile m-au adus tot mai aproape de nucleul tensionat al acțiunii. Iar inspectorul de poliție Leonore Asker a fost personajul potrivit pentru întregul ansamblu.
Provenind ea însăși dintr-o familie cu umbre și secrete, Leo Asker poate să privească în zone unde oamenii păstrează aparențele. Nefiind tulburată nici de dorințe de măreție, nici de jocuri ghidate de cei care ar fi trebuit să apere legea, Leo Asker poate așeza piesele în ordine. Simte că trebuie să facă asta. Fusese trimisă la subsol, ca șefă a unui departament de care multă lume știa. Să nu-l credeți vreun sector ultra secret. Era doar, să spunem politicos, un fel de colț de rușine, un loc peste care se așeza timpul și uitarea. Aici, printre rapoarte vechi și cazuri fără rezolvare, Leo încearcă să-și dea seama dacă are de-a face cu un criminal în serie sau cu o mulțime de evenimente ciudate.
„Fără speranță, nimeni nu supraviețuiește pe termen lung.”
Leo Asker – un personaj care mai are multe de spus.
Mi-a plăcut mult cazul elaborat de Anders De La Motte. Cu tente gri, cu oameni fără scrupule, cu traume și secrete, cu măști pentru aparență și cu întrebări fără răspuns. Mi-a fost clară de la început direcția în care avea să o ia întreaga poveste, bănuiam că muntele va deveni inima pulsândă a răului, că se va transforma mormânt și loc de tortură. Că nu va mai fi loc de frumusețe, ci doar de moarte, spaimă, groază și planuri macabre. Dar nu știam cine face asta, de ce urmărește să distrugă și să posede. Voiam să îi aflu identitatea, să îi anulez motivele bolnave și să-i avertizez victimele.
Poate că lanțul lor ar fi continuat la nesfârșit. Poate că Stăpânul muntelui, după cum se autointitulează răufăcătorul, ar fi continuat să rupă aripi și să sfărâme destine. Doar că, așa cum v-am atenționat deja, Leo Asker îi prinde firul planurilor. Ceea ce pornește la început ca o răpire pentru recompensă se dovedește a fi doar o piesă dintr-un ansamblu mai mare, mai dens, mai îngrozitor.
Stăpânul muntelui – pe urmele răului.
„Un noir scandinav superb… de la Motte jonglează dibace cu un număr substanțial de personaje pe măsură ce trama devine tot mai complexă, ducând suspansul pe niște culmi aproape insuportabile. Acest page-turner extraordinar îi va ține pe cititori treji până târziu în noapte.” Publishers Weekly
Cupola sub care se adăpostește noul caz devine mult mai amplă și cooptează mai mulți oameni. De la foști angajați la profesori de arhitectură, de la polițiști la oameni simpli, toți bântuiți de ghinion și amintiri întunecate.
Leo Asker primise baza anchetei sale, fără măcar să realizeze inițial asta, de la fostul șef al departamentului pe care acum îl conducea. Lipsiți de reguli stricte și de atenția colegilor din celelalte departamente, colegii lui Leo îi pot face mai cunoscută povestea fostului șef, un polițist devorat de patima pentru alcool și dispariția finei sale. Departamentul Sufletelor pierdute capătă dintr-odată o însemnătate și Leo știe că nu se poate da la o parte din ancheta cazului care stârnise atenția întregii comunități. Acum trebuia doar să facă legătura dintre figurinele găsite și cronologia evenimentelor.
Stăpânul muntelui – pregătește-te pentru o avalanșă de teroare!
Dacă sunteți curioși, vă invit pe blogurile colegilor mei: Literatura pe tocuri, Biblioteca lui Liviu, Cărțile mele și alți demoni, Fata cu cartea, Ciobanul de azi, Citește-mi-l, Falled, Analogii, antologii.
Stăpânul muntelui a apărut la Editura Crime Scene Press și poate fi cumpărat de aici.
Traducător: Daniela Ionescu
Anul apariției: 2024
Format: trade paperback cu supracopertă
Număr de pagini: 528
Titlu original: Bortbytaren