Specialistul în gelozie și alte povestiri este titlul în jurul căruia ne adunăm noi zilele astea. Și sperăm ca voi să fiți încântați de titlurile alese și să le puneți pe lista cu romane de citit.

„Povestirile din această colecție impresionantă a lui Nesbø împletesc suspansul și tensiunea cu personaje creionate cu claritate. Fanii lui Frederick Forsyth vor fi încântați.” – Publishers Weekly

Blogtour-ul este mereu prilej de bucurie, mai ales dacă ne întâlnim cu autori pe care-i îndrăgim sau pe care-i așteptăm cu multă nerăbdare. Jo Nesbo este pentru mine, cât și pentru colegii de blogtour sau pentru pasionații de povești nordice, un autor puternic. Scrie povești care stârnesc fiori, se folosește de muchii ascuțite, de episoade violente și de cuvinte care pot tăia adânc în carne vie.

Specialistul în gelozie și alte povestiri
Specialistul în gelozie și alte povestiri

Specialistul în gelozie și alte povestiri – inspirație pentru romanele viitoare?

Nu știam ce să cred despre volumul de povestiri. Eu nu mă împac foarte bine cu ele și cu golul pe care simt că-l lasă în sufletul meu. Jo Nesbo s-a descurcat și aici. Deși nu toate au fost dezvoltate la fel de mult precum cea care dă și numele acestui volum, toate au avut ceva-ul lor de transmis. E drept, pe unele le preferam mai lungi sau mai tensionate. Dar a fost bine să îi descopăr autorului o altă latură. Evident, rămân la părerea că thrillerele îi ies mult mai bine și că o serie nouă ar fi cea mai bună veste din lumea literară.

Cred că e mai ușor să scrii povestiri. Bine, asta o spun eu, cea care scrie doar articole cu o mie și ceva de cuvinte. Romanele sunt pline de lumini, umbre, punți și evenimente cu istorii comune. Povestirile sunt spontane, surprind banalul și elementul de wow din fiecare viață, ilustrează niște pași mici sau niște decizii radicale și îsi încheie misiunea. E de ajuns să citești povestirea de o pagină, două, zece și să te simți mulțumit cu ce ai primit. Nu mai cauți dedesubturile așa cum ai fi tentat să o faci atunci când citești o poveste amplă. Nu mai aștepți descrieri de pagini întregi, nu ți se mai țese cadrul de care se pot agăța povești, istorii și mărturisiri.

Vieți mărunte, decizii incredibile și întâlniri de neuitat

Jo Nesbo pare că s-a așezat cuminte și s-a lăsat inspirat de lumea din jurul său. Câteva cadre interesante, câțiva oameni obișnuiți și o doză uriașă de imaginație. Există povești peste tot. În viața unui autor care pare că nu își mai găsește inspirație, la bordul unui avion, în frânturile de gelozie pe care un investigator le găsește în spatele cazurilor din poliție, în călătoriile cu un taxi sau în mărturisirile grăbite ale unor oameni ajunși la limita răbdării.

Nesbo le culege pe toate și dă fiecărei povești momentul său de glorie. Cred că asta fac până la urmă povestirile: ne fac să ne mulțumim cu ceea ce primim uneori de la viață.

„Nesbø este cel mai mare scriitor contemporan de thriller.” – New York Times

Povestiri, muze și mărturisiri

Preferata mea din această colecție de șapte povestiri a fost Specialistul în gelozie. Și nu pentru că a avut o poveste mai deosebită. Ci pentru că a fost mai lungă. Da, știu, obișnuința mea. Mi s-a părut că am avut timp să îmi fac o imagine de ansamblu, să mă obișnuiesc cu personajele și cu povestea.

Pe lângă povestea specialistului în gelozie veți găsi și următoarele povești:

* Londra – o povestire în care veți afla cât de ușor este să discutăm uneori cu persoanele străine. O femeie îi mărturisește colegului de scaun problemele sale amoroase, dar și decizia uluitoare pe care o luase. Urma să pună capăt acestui șir de minciuni și trădări, dar întâlnirea cu bărbatul ar fi putut să îi dea planurile peste cap. Sau nu?

* Coada – este o povestire despre decizii, atitudini greșite și răutate

* Gunoi – pare să urmeze tiparul din prima povestire și ilustrează o altă imagine a dragostei, una plină de gelozie, răzbunare și adulter

* Mărturisirea – alți protagoniști, aceeași poveste.

* Odd – despre încercarea unui autor de a-și regăsi calea, muza și cuvintele. Va reuși el oare?

* Cercelul – a doua mea poveste preferată – unde poate duce intuiția unui om și dorința lui de răzbunare (dar și ea pleacă de la aceeași temă: dragoste, adulter, răzbunare, geloziei)

Specialistul în gelozie și alte povestiri poate fi folosită ca un blister cu medicamente. Se ia una, la nevoie și se continuă viața. Nu se întrerupe nimic, nu simți că ai uitat elemente semnificative din viața personajelor.

Dacă sunteți curioși, găsiți și alte păreri pe: Literatura pe tocuri; Falled; Ciobanul de azi; Cărțile mele și alți demoni; Analogii, Antologii; Ciobanul de azi; Citește-mi-l; Biblioteca lui Liviu.

Specialistul în gelozie și alte povestiri a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărat de aici.

Autor: Jo Nesbø

Nr. de pagini: 288

Titlul original: Sjalusimannen og andre fortellinger

Limba originală: norvegiană

Traducere de: Ivona Berceanu

Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă

 

 

 

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns