Am luat cartea dintr-un impuls. Am citit descrierea pe fugă și am fost tentată să renunț la ea. Am cedat ispitei, am adus-o acasă și am așezat-o pe raftul bibliotecii. Eram sigură că acolo va rămâne pentru multă vreme. Numai că, fetele de pe grupul nostru au început să vorbească despre ea și mi s-a aprins beculețul curiozității. 

Atât de mult mi-a plăcut povestea din trecut! A fost o altă abordare și i s-a părut foarte bine pusă la punct. Este împletită cu date istorice și personaje reale, emoție, dragoste și sensibilitate. Cu siguranță, este o carte numai bună pentru un weekend ploios!

Cum știi că ai terminat o carte bună? Când te apuci să oftezi după ce ai întors ultima pagină. Sau când începi să cauți informații despre protagoniști. Familia Romanov este foarte cunoscută, știm toți deznodământul tragic. Dar cum ar fi fost dacă unul ar fi supraviețuit? Cum ar fi fost dacă unul dintre impostorii care au apărut de-a lungul vremii ar fi fost un Romanov? Fix de ideea asta se leagă autoarea și pune laolaltă informațiile pe care le-a găsit despre soarta Romanovilor și propriul scenariu.

Soția secretă – o minunată poveste de dragoste

Am găsit repede poze cu Tatiana Romanov și am plasat-o imediat în povestea pe care tocmai o citisem. Autoarea a ales bine Romanovul. Tatiana poartă ceva în ochii aceia negri. Are personalitate, farmec și o notă de mister. Dmitri este alt personaj remarcabil! Mi-a plăcut mult hotărârea lui și m-a bucurat să știu că Malama a existat cu adevărat. 

Uf! Ce am făcut? M-am luat cu altele și am uitat să vă spun despre ce este vorba mai exact. Să vedem! Trebuie să precizez că romanul este un vals molcom printre scene din prezent și trecut. Prezentul nu m-a impresionat foarte tare, oricum ar fi pălit în fața frumuseții trecutului, dar am apreciat-o pe Kitty Fisher pentru determinarea de care dă dovadă. 

Kitty Fisher află că a moștenit cabana străbunicului său și drepturile asupra romanelor pe care acesta le scrisese de-a lungul vieții. Nu acordă prea mare importanță acestui lucru, cine ar vrea o cabană nelocuită de treizeci de ani? Mai ales că nu are amintiri cu Dmitri, străbunicul ei, și nici nu l-a auzit prea des menționat de-a lungul anilor. Numai că Tom, soțul ei, are o aventură extraconjugală de care Kitty află absolut întâmplător. Rănită peste măsură, Kitty fuge la cabana de lângă Lacul Akanabee. Nimeni nu va ști că va fi acolo. Va avea timp suficient pentru a-și da seama ce vrea de la viitor. Numai că nu știe ce cutie a Pandorei va deschide. 

Soția secretă – un vals între trecut și prezent 

Cabana este destul de dărăpănată, dar pentru Kitty exact asta este calea spre vindecare. Când nu știe să își exteriorizeze sentimentele și nu știe cum să dea glas cuvintelor, Kitty se apucă de renovat și de lucrat lemnul. Cabana  va fi leac pentru inima-i rănită. Găsește o bijuterie ce pare autentică și prețioasă. Când o duce la bijutier, află că este o bijuterie marca Faberge, marca iubită de familia Romanov, care datează chiar din anii 1914. Ce legătură exista între străbunicul ei și familia Romanov? 

La Kitty ne vom întoarce ocazional, accentul punându-se pe trecut și pe povestea de dragoste dintre cornetul Malama și Marea Ducesă Tatiana. Malama fusese rănit la picior și trimis în spitalul unde Tatiana făcea stadiul de infirmieră. Apropierea dintre ei este evidentă și sentimentele înfloresc cu fiecare întâlnire. Malama știe că nu reprezintă cea mai bună partidă pentru Tatiana, dar este pregătit să lupte pentru ea. Știe că sentimentele îi sunt împărtășite și asta îl face încrezător. 

Cei doi îndrăgostiți sunt despărțiți de ordinul de relocare pe care îl primește Malama, dar dragostea este împărtășită în scrisorile lungi pe care și le trimit. Cum este lesne de înțeles că Tatiana este îndrăgostită și cu puțin ajutor, Malama se întoarce acasă. Misiunea lui se schimbă și asta l-ar fi bucurat dacă nu ar fi fost gelos fără măsură. Ba Rasputin, ba alt cavaler care se tot gudură pe lângă Tatiana. Nici nu mai știe la cine ar fi scos arma mai întâi! Înainte de a fi relocat din nou, Malama se căsătorește în secret cu Tatiana. Conform eticii, Tatiana trebuia să aștepte căsătoria surorilor mai mari. Era sigură că părinții ei îi vor împărtăși părerea bună despre Malama, așa că asta nu este o problemă. Doar că trebuia ținută secreta uniunea lor. De acum, Malama avea dreptul la tron, iar asta însemna pericol. 

Autoarea urmează firul evenimentelor istorice. Romanovii sunt îndepărtați de la tron în urma revoluției din 1917, sunt închiși într-o casă secretă și sunt umiliți constant. Sunt și susținători ai dinastiei Roamnov, dar mâinile le sunt legate și orice stare de revoltă este înnăbușită rapid. Malama, ca orice bărbat îndrăgostit, caută o cale pentru a le veni în ajutor Romanovilor. Tatiana avea nevoie de el, trebuia să ajungă cumva la ea. 

Ceea ce urmează este  un amestec de emoție, dragoste și necunoscut. Nu aș fi schimbat nimic din tot ce a urmat. Viața nu este întotdeauna așa cum vrem noi. Anumite circumstanțe ne distanțează de țelurile noastre sau de tiparul pe care îl creionasem pentru noi. Cumva, tot viața ne recompensează. Știu că nu are sens, dar dacă citiți cartea, veți înțelege ce spun. Este o poveste minunat construită, extraordinar de bine documentată, ba chiar veți găsi și câteva fapte istorice enumerate la sfârșitul romanului. Stilul este fluid, personajele sunt bine conturate. Recomand romanul! Mai ales celor cu o fire sensibilă, iubitorilor de povești de viață. Cei pasionați de dinastia Romanov nu vor afla nu știu ce amănunte noi, dar vor întâlni o altă abordare. Una extrem de interesantă, zic eu! 

An aparitie: 2018

Autor: Gill Paul

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Blue Moon

Editie: Necartonata

Editura: LITERA

Nr. pagini: 384

Titlu Original: The Secret Wife

Traducator: Irina-Marina Bortoi

11 COMENTARII

Lasă un răspuns