„Soția engleză” este o combinație bunicică între un roman cu iz historical romance și unul polițist. Nu am mai citit de multă vreme un roman cu acțiunea plasată în jurul anilor 1900. Mi-era dor de atmosfera aceea încărcată de reguli sociale, etichete, baluri somptuoase unde toată lumea se înțelege în aparență, dar unde nimeni nu suportă pe nimeni.

Soția engleză
Soția engleză

Primele pagini nu sunt pline de suspans. Am fost mirată să văd că intriga ne este dezvăluită rapid: Bayard Van Duyvil este găsit înjunghiat, în foișorul casei sale. Anabelle Van Duyvil, soția lui Bayard, este dată dispărută. Se găsește pe marginea lacului pantoful ei, cumnata sa afirmă că a văzut un corp sub gheața care începuse să cucerească suprafața apei. Și toate astea se întâmplau chiar în seara balului de inaugurare a Illyriei, casa recreată cu multă dragoste, la sugestia lui Bayard.

Soția engleză – sub ce mască se ascunde criminalul?

Ziarele vuiesc. Familia se ascunde în spatele doliului și a normelor impuse de înalta societate. Eu îmi rodeam unghiile, încerca detectivul din mine să iasă la iveală și să afle ce s-a întâmplat cu adevărat. Bine că există un personaj ca Janie, sora lui Bayard. Deși se considera ca fiind o apariție anostă, Janie este cea care dictează firul anchetei în privința celor două morți. Dorind să afle adevărul și să alunge suspiciunile de crimă lansate de presă la adresa fratelui său, Janie angajează chiar un ziarist să afle adevărul. Bineînțeles, cumplita ei mamă nu trebuia să afle adevărul. Mi-au plăcut ambiția și determinarea ei, așteptam să iasă adevărata Janie la lumină.

Bayard nu este tocmai prototipul bărbatului perfect. Și pe măsura ce înaintam în lectură eram tot mai convinsă de acest lucru. Bayard avea o relație foarte apropiată cu Anne, verișoara lui. Se speculase mult pe marginea apropierii lor. Dar mama lui Bayard nu ar fi lăsat niciodată o astfel de scorpie să se înfiltreze și mai adânc în sânul familiei. Anne avea o limbă ascuțită și un caracter năvalnic. Să fie ea în spatele oribilei crime? Era geloasă?

Soția engleză – minciuni și secrete

Misterul se adâncește și mai tare când noi suntem trimiși în trecut și îl cunoaștem mai bine pe Bayard. Trimis de acasă de propria mamă, Bayard o întâlnește pe actrița Anabelle. Georgie, după cum îi plăcea să se prezinte, fugea de trecutul său. Păstra multe secrete în legătura cu viața ei de dinainte de a fi Georgie Smith, actrița cu un nume inventat. Nu era vreun fel de Cenușăreasa. Nu credea că va apărea vreun prinț în straie albe, cel puțin nu acela care ar putea să o ia departe de spelunca în care lucra.

Și apare nobilul salvator. Bayard van Duyvil. Se îndrăgostește de ea, crede în măștile pe care ea învățase să le afișeze, o ia în America fără să o cunoască cu adevărat. Dar trecutul nu le dă pace, el este întotdeauna pe urmele lor și cere răzbunare. Au o viață lipsită de griji, par îndrăgostiți. Și dacă așa era, cum de au murit acum? Crimă? Răzbunare? Gelozie?

Mi-a fost milă de Anabelle, alias Georgie. A tăcut, a suportat și s-a împotmolit și mai tare în propriile minciuni. Ea a fost motivul pentru care am continuat să citesc acest roman. Ea și criminalul. Voiam că aflu cine și de ce îl omorâse pe Bayard.

Sper să existe o continuare a cărții, lucrurile nu s-au elucidat pe de-a-ntregul.

Soția engleză – crimă, dragoste și răzbunare

Dacă sunteți în căutarea unei cărți perfecte pentru o zi de weekend sau o zi de concediu, aceasta poate fi o alegere bună. Nu vă solicită foarte mult atenția, se parcurge ușor și este destul de plăcută la citit.

Nu mă așteptam la nu știu ce întorsături de situație, poate de asta am și tratat-o ca atare și nu am fost foarte dură cu ea. Mie mi-a plăcut. A avut un stil de scriere fluid, descrierile au fost exact atât cât a fost nevoie și personajele au fost bine construite. Minciunile și secretele sunt la ele acasă în acest roman. Și toate așteaptă să fie descoperite.

Soția engleză a apărut la Editura Litera, colecția Blue Moon, și poate fi comandată de aici. 

An aparitie: 2019

Autor: Lauren Willig

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Blue Moon

Editie: Necartonata

Editura: LITERA

Nr. pagini: 416

Titlu Original: The English Wife

Traducator: Anca Irina Ionescu

 

4 COMENTARII

  1. Recenzia m-a convins sa îmi doresc sa citesc și eu cartea! Din fericire o am in casa, așa ca aștept sa termin cartea pe care o citesc acum și sa ma apuc de ea! ❤️

Lasă un răspuns