Soția dispărută mi-a atras atenția imediat ce a ajuns pe rafturile mele. Coperta este absolut minunată și mă gândeam deja la atmosfera de epocă în care voi trăi alături de personaje, dar și la perioada interesantă în care mă va transporta povestea. Pentru că urmăream și pe o platformă de streaming un serial de epocă, totul a fost mult mai intens și mai viu. Mă simțeam deja prinsă în lumea costumelor cu fuste vaporoase, reguli diferite și obiceiuri de mult uitate. Aproape că îmi părea rău că trebuie să citesc această poveste și că vraja epocii de mult apuse se va spulbera ca un fum.
Soția dispărută este primul volum al seriei Misterele surorilor Brontë. BELLA ELLIS este pseudonimul sub care Rowan Coleman, autoare de bestselleruri Sunday Times și New York Times, pasionată de viața și creația celor trei surori Brontë, scrie Misterele surorilor Brontë, o serie în care cele trei sunt detectivi amatori, înainte de a deveni scriitoare celebre.

Misterul surorilor Brontë
Surorile Brontë sunt și vor rămâne iubite, apreciate și îndrăgite pentru poveștile și poeziile lor. Deși viața fraților Bronte nu a fost una lungă pe acest pământ, au lăsat suficiente semne în trecerea lor prin viață și destinul lor continuă să fascineze și să umple sufletele de compasiune și emoție.
Se simte intens dragostea pentru surorile Brontë în această poveste. Autoarea le construiește portrete fidele, foarte apropiate de cum au fost surorile în realitate. Și, chiar dacă știm că această poveste este ficțiune pură, asta nu înseamnă că nu simțim pentru o clipă că pășim alături de ele pe drumurile pline de noroi și colb. Am apreciat faptul că autoarea se concentrează pe perioada de dinaintea publicării poveștilor surorilor Brontë. Astfel, prin descrieri ample și prietenoase, Bella Ellis ne apropie și mai mult de Anne, Charlotte, Emily și Branwell, de cine au fost ei în realitate.
Soția dispărută – o anchetă plină de pericole
Întoarse în casa părintească, surorile Brontë duceau o viață liniștită, ușor plictisitoare și mult prea statică pentru gustul lor. În timp ce Branwell încerca să își scufunde decepțiile în alcool, cele trei fiice de pastor încercau să își găsească drumul și sensul în viață. Căsătoria era un subiect pe care nu-l prea agreau, mai ales că știau toate obligațiile care veneau la pachet cu schimbarea statutului social.
Aveau nevoie de un loc de muncă onorabil, dar era tot mai greu pentru niște fete „bătrâne” să-și găsească o casă respectabilă și niște angajatori care să le accepte percepțiile și viziunile despre viață.
Când credeau că soarta lor nu poate fi mai plină de monotonie, viața surorilor Brontë are parte de o răsturnare radicală. În apropierea căminului lor, chiar în casa în care lucra prietena lor, o crimă abominabilă este descoperită. O tânără soție este dată dispărută. Lucrurile se complică mai ales pentru că, înainte de a sesiza dispariția propriu zisă, menajera casei dă piept cu o imagine îngrozitoare: camera stăpânei era plină de sânge, la fel și așternuturile de pe pat.
Deși toată lumea s-ar fi așteptat și la descoperirea unui cadavru sau al unui corp în agonie, lucrurile nu se întâmplă deloc așa. Femeia dispăruse și doar camera însângerată stătea mărturie celor întâmplate acolo. Numai că pereții au urechi, nu și gură și adevărul pare din ce în ce mai de neatins.
Micile femei detective
Din empatie feminină și mânate de curiozitatea care le mușcă adânc din suflet, surorile Brontë vor să descopere adevărul despre dispariția tinerei soții. Robert Chester, soțul femeii dispărute, era cunoscut pentru temperamentul vulcanic dar și pentru moartea violentă a primei sale soții. Să fie Chester responsabil de dispariția soției sale? Sau era doar protagonist într-o poveste punctată de amantlâcuri și răzbunare?
„Ar fi fost mai bine pentru tine să te fi născut fată, Branwell. Atunci ai fi învățat încă de când erai bebeluș cum să te stăpânești, cum să faci față dezamăgirii și cum să te aștepți la mai puțin decât meriți. Asta te-ar fi făcut o persoană mult mai puternică decât ești acum ca bărbat.”
Pentru că ușile le sunt mult mai greu de deschis din postura celor care poartă fuste, surorile Brontë vor trebui să se adapteze treptat în cursa pentru aflarea adevărului. Lucrurile nu sunt nici comode, nici nu se dezvăluie de la primul „atac”, dar perseverența surorilor este un zid care nu cedează foarte ușor presiunilor și refuzurilor. Și drumurile închise sunt și mai incitante pentru ele. Așa că, ancheta neoficială pe care o deschid cele trei surori este una extrem de interesantă.
Soția dispărută – la un pas de aflarea adevărului
Am urmărit fiecare pas cu sufletul la gură și mi-am dorit, de mai multe ori la rând, să am o pălărioară drăguță, o rochie potrivită și niște pantofi comozi. Nu pentru a face parada modei. Ci pentru a mă implica activ în demersurile lor. Simțeam deja unele idei încolțind în mintea mea și îmi părea rău că nu le pot transmite asta celor trei surori.
„…este vocația noastră ca scriitoare să ne uităm atente, să cercetăm fiecare detaliu și să-l scoatem la lumină, astfel încât cei mai puțin curajoși decât noi să vadă ceea ce trebuie văzut. Așa poți face lumea un loc mai bun, dragi surori.”
Mi-a plăcut tare mult acest roman și a fost o lectură caldă, încărcată de mister și tensiune. Surorile Brontë mi-au devenit și mai dragi și le-am simțit prietenele mele, parte din universul meu.
Soția dispărută a apărut la Editura Rao și poate fi cumpărat de aici.
Nr. Pagini: 352
Apariție: Ianuarie