Fericiți sunt cei care au chioșcurile de ziare aproape căci ale lor pot fi toate cărțile din colecțiile lansate de Editura Litera: Blue Moon și Buzz Books. Și la super prețuri! „Soția dintre noi” este ultimul roman apărut în colecția Buzz Books și a creat isterie printre membrele grupului nostru. Și nu numai. Toată lumea vrea să știe cine e soția și între cine s-a băgat. Cine a suferit? De ce este încadrată cartea la thriller? 

După ce ați parcurs întrebările de mai sus, vă dați seama de ce am pus lista lecturilor mele pe pauză. Nu a fost ăsta gândul meu. Am zis să citesc o pagină, două, trei să văd despre ce este vorba. Și m-am trezit pe la pagina cincizeci. Nu puteam să o abandonez tocmai acolo. Prea mult abandon în jurul cărții ăsteia. 

40145522_265925914243315_1242156691496108032_n.jpg

Dacă vă așteptați la răzbunări din partea soției înșelate, neah, neah, vă înșelați. Nu este o poveste care să gâdile egoul femeilor care au trecut prin astfel de întâmplări nefericite. Există răzbunare, dar nu pentru motivul pe care îl bănuiți voi și nu una care să transforme cartea într-o telenovelă. Există inimi frânte, dar frânte înainte de trădare. Și există o răsturnare de situație pe care a trebuit să o citesc de două ori pentru a o înțelege. Este prima carte în care am parcurs prezentul și trecutul într-o variantă atât de originală și prima care mă păcălește în stil mare. 

Vă spuneam aseară că este o combinație între Fata din tren (dar mult mai frumos scrisă, din punctul meu de vedere. Frazarea mi-a plăcut mai mult. Confuzia este subliniată mai delicat) și „În spatele ușilor închise” (dar cu scene mult mai soft. Dacă acel roman m-a șocat, acesta m-a tot plimbat prin poveste cu o pânză pe ochi. Pânză care mi-a permis să văd cât mai puțin din realitatea cruntă a Vanessei.)

Accentele phihologice ale cărții nu sunt suficient exploatate, din punctul meu de vedere. Comportamentul soțului pe care Vanessa voia să știe dacă l-a înțeles perfect este prea slab conturat și cititorul nu reușește să își construiască propria teorie. Avem de-a face cu o femeie care renunță la tot ce însemna ea înainte de Richard și care dobândește anumite frustrări odată cu această căsnicie. Nefericirea este proproțională cu cantitatea de vin pe care o consumă și realitatea ei tinde să fie distorsionată. Nu putem ști care versiune este reală. Richard este exact opusul ei – atent, șarmant, om de succes, își idolatrizează sora și cinstește memoria părinților săi. Pe scurt: prea bun pentru a fi adevărat. Dar el este cel care pare să îi anticipeze nevoile, el o face fericită, el îi face cadouri scumpe. Ea este gata să ierte orice în numele iubirii. Este ăsta prețul pe care o căsnicie îl cere?

Înlocuită de o altă femeie, una care satisface pretențiile fostului ei soț, Vanessa vrea să o avertizeze pe următoarea victimă înainte de a fi prea târziu. Dar cine ar crede o femeie ca ea? Slabă, neîngrijită și consumatoare de alcool. Și de ce voia să o salveze? 

O mișcare inteligentă de-a Vanessei, un secret din trecut care pare să îi bântuie liniștea, plot twist-ul de care vă spuneam mai sus și o apariție la finalul cărții sunt elementele care suscită atenția cititorului. Nu știu dacă este corect încadrat la thriller, pentru mine mai avea nevoie de anumite elemente, dar a reușit să mă țină lipită de pagini și cu dorința de a afla deznodământul. Finalul a fost un pic prea abrupt și nu prea bine prezentat. Nu sunt adepta finalurilor elaborate, dar nu suport să fiu trezită la realitate cu un duș atât de rece de cuvinte. Pam, pam și gata finalul. 

Dacă observați că nu am dat prea multe detalii despre acțiunea cărții este doar pentru că risc să stric farmecul acelei răsturnări de situație. E gândită bine și este elementul care mi-a plăcut cel mai mult din cartea asta. Am fost indusă în eroare în cel mai frumos mod posibil. 

Sunt curioasă să aflu mai multe păreri, așa că abia aștept să văd ce îmi spuneți și voi!

Despre carte: 

„Vanessa, recent divorțată de Richard, află că acesta s-a logodit din nou și o invidiază pe noua femeie din viața lui, Nellie. Richard, manager de succes al unui fond speculativ, s-ar putea să le înșele însă pe amândouă, și nu doar pe ele.
Când veți citi această carte, veți fi tentați să faceți o mulțime de presupuneri. Veți presupune că citiți despre o fostă soție geloasă. Veți presupune că aceasta este obsedată de înlocuitoarea ei – o femeie frumoasă, mai tânără, care urmează să se mărite cu bărbatul pe care îl iubesc amândouă. Veți presupune că ați descifrat anatomia acestui triunghi amoros încurcat. Nu faceți nici un fel de presupunere!
Soția dintre noi este un roman plin de întorsături de situație, care prezintă complexitatea și secretele unei căsnicii de invidiat – și adevărurile periculoase pe care le ignorăm în numele iubirii.”
„Un thriller excelent construit, cu răsturnări de situație magistrale.“
Karin Slaughter

12 COMENTARII

  1. […] „Prin ochii ei” și prin mintea mea. Am terminat de citit cartea și am trecut-o prin toate filtrele posibile. Este genul de carte care șochează prin final. Și nu știu dacă mi-a plăcut finalul. Depinde din ce unghi îl privesc. A fost șocant, neașteptat. Dar nu îl consider potrivit pentru o astfel de carte. Pentru cât de migălos a îmbrăcat autoarea toată povestea, clar mi-aș fi dorit altceva. Aș fi vrut ceva mult mai real, mult mai „normal”. Nu cred că este o carte potrivită pentru colecția Buzz Books. […]

  2. Mii de mulțumiri pentru recenziile minunate. Mă ajută mult sa aleg cărțile potrivite. Cat despre”soția dintre noi”… Numai de bine. O carte grozava, originala, surprinzătoare.

  3. După ce m-ai tentat sa cumpăr cartea, acum mă faci sa o si citesc?! Pai, e corect așa?
    Felicitări pentru recenzie, cu siguranta mi-ai stârnit curiozitatea. ❤️

Lasă un răspuns