Sora umbră – Povestea lui Star este cel de-al treilea volum din seria Cele șapte surori. Pleiada de povești a Lucindei Riley ne poartă pe toate continentele, prin toate stările și ni se descoperă tot mai mult și tot mai intens de la volum la volum. Pentru că folosește tehnica povestirii în ramă, cea a poveștii în poveste, Lucinda Riley ne îndrumă pașii pe mai multe piste către trecut, prin mai multe destine și mai multe evenimente.

„De când sunt pe lumea asta am învățat că nimic nu stă veșnic pe loc, iar dacă aștepți să se întâmple asta e, normal, cea mai mare greșeală pe care o putem face ca oameni. Schimbarea vine fie că vrem sau nu, în multe feluri și e fundamental să o accepți dacă vrei să te bucuri de viață pe planeta asta magnifică…

Mai presus de toate, ai grijă de tine și urmează-ți propria stea. A venit timpul.”

Așa cum v-am spus zilele trecute, Sora Umbră – Povestea lui Star este volumul meu preferat (până acum). În Star m-am regăsit încă de când am făcut cunoștință cu surorile D’Apliese, pe ea așteptam cel mai tare să o văd regăsindu-și vocea, liniștea și locul.

Sora Umbră - Povestea lui Star
Sora umbră – Povestea lui Star

Sora Umbră – Povestea lui Star

Star a fost dintotdeauna umbra lui Cece. Nu și-a dorit neapărat asta, dar i-a fost mai ușor. A confundat momentele sale de vulnerabilitate cu slăbiciunea și s-a lăsat ghidată de sora cu personalitatea mai puternică și mai definită. Nu i-am aflat încă povestea lui Cece, dar simt că relația lor a fost una de suport mascat. Cece avea nevoie de încă o persoană pentru a se simți completă și stăpână pe propria viață și Star era făcută din aluatul perfect pentru a o modela după tiparul său.

Deși mai am câteva povești de descoperit și surorile tot apar prin decor, într-o măsură mai mică sau mai mare, Cece și Electra sunt surorile pe care le-am simpatizat cel mai puțin. Nu mă întrebați de ce, fetele nu mi-au făcut nimic și sunt sigură că și căutarea lor va fi una punctată de emoție și de sentimentul de plin. Doar că le-am simțit mai superficiale, mai neafectate de întreaga situație care s-a abătut peste ele. Poate nu a fost cel mai comunicativ om, poate nu a fost cel mai sincer, dar Pa Salt le-a oferit un cămin și un loc de unde să zboare. Le-a salvat și le-a adunat într-o familie gata să le ofere sprijin și un loc pe care să-l numească acasă.

„Sora umbră e cea mai bună carte pe care a scris-o Lucinda până acum. Seria întreagă atinge niște subiecte nebănuite, iar fiecare roman este mai captivant decât anteriorul.“ Iona Grey

O librărie, o grădină și o familie neobișnuită

„… simt că trebuie să-ți spun că uneori în viață trebuie să iei decizii grele și de multe ori dureroase, care, la momentul respectiv, te pot face să crezi că-i rănești pe cei dragi. Și, într-adevăr, e posibil să-i rănești, cel puțin o vreme. Totuși, de multe ori, schimbările ce apar în urma acestor decizii vor fi, în cele din urmă, cel mai bun lucru și pentru ceilalți, fiindcă îi pot ajuta să meargă și ei mai departe.” 

Star primește în scrisoarea de la tatăl său puține indicii. O carte de vizită, un nume și locația unei librării. Iubea poveștile, dar în ce mod o putea ajuta o librărie să-și găsească rădăcinile? Locuia acum la Londra, tot din capriciile lui Cece și în apartamentul acesteia, însă simțea că locul ei nu era aici. Ea voia o grădină, voia miros de pământ reavăn, flori și semințe. Voia liniște, o bucătărie micuță și o căsuță pe care să o poată cuprinde dintr-o singură privire.

Așa cum v-am spus și în articolul precedent, mă fascinează modul în care Lucinda Riley a împletit noua realitate cu bagajul genetic. Aduce în viața fetelor și o pasiune care are legătură cu familia biologică, dar strecoară în comportamentul și în personalitatea fetelor și câteva tușe din tot ce însemnase Pa Salt. Maia era pragmatică, Ally era îndrăgostită de navigație, Star iubea grădinăritul.

Sunt curioasă să văd ce le leagă și pe următoarele surori de Pa Salt. Apropo, deși nu l-am cunoscut deloc pe Pa Salt, el fiind personajul care strălucește prin absență, am o admirație aparte pentru el. Nu-mi sunt clare motivele pentru care a ales să adopte aceste fete și să le aducă în casa sa, dar sunt sigură că izvorăsc din promisiuni și dragoste, din surse altruiste și pline de bine.

Star – rădăcini, alegeri și un strop de dragoste

Nu știu cum o simțiți voi pe Star – sau cum o veți simți – dar pentru mine a fost ca un catalizator al binelui. Star e senină, blândă și calmă, atentă la nevoile altora (poate prea atentă), plăcută și sinceră. Știe că trebuie să iasă de sub influența lui Cece, amândouă au nevoie de asta, însă nu știe cum și de unde să înceapă. Fusese mereu aici, gata oricând să se mute pentru că așa voia Cece, gata oricând să strângă după ea și să o lase să vorbească pentru amândouă.

Micuța librărie din Londra devine startul unui drum al introspecției, al întoarcerii către sine și al propriei cunoașteri. Orlando, proprietarul librăriei, este cel care joacă un rol major în schimbarea lui Star, mai ales după ce o prezintă familiei lui neobișnuite. Star nimerește într-un cuib plin de dragoste, șicane, secrete, dificultăți financiare și legături cu un trecut pe care-l simte ca fiind legat de ea.

Se îndrăgostește pe loc de căsuța micuță a familiei, de micul Rory și de iluzia unui cămin propriu. Era posibil să rămână pentru totdeauna aici?

Sora Umbră – Povestea lui Star

Povestea din trecut a fost extrem de frumoasă și de plină de compromisuri, prietenie, alegeri și dragoste. Mi-a plăcut foarte mult Flora și am trăit alături de ea, cu toate cele cinci simțuri, fiecare etapă a vieții sale. A avut un parcurs dureros, îmbibat cu secrete și refuzuri, uși închise și drumuri înfundate, dar a reușit să rămână demnă. Cred că semăna mult cu Star. ❤️

Sora Umbră – Povestea lui Star a fost o călătorie minunat de delicioasă, plină de bucurie și dragoste, de promisiuni și speranțe. Mi-aș fi dorit doar mai mult timp pentru finalul poveștii din trecut, altceva nu am ce să-i reproșez. A fost o poveste plină, fluidă, catifelată și emoționantă.

Sora Umbră – Povestea lui Star a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici. 

Data Apariției : 25 mai 2020

Colectie : Blue Moon

Autor(I) : Lucinda Riley

Traducator(I) : Gabriela Ghircoiaș

Tip Coperta : Broșată

Numar Pagini : 556

Lasă un răspuns