Sora mea, Summer – roman nominalizat la Premiul Goncourt și la Premiul Interallie – a apărut la Editura Litera, colecția Clasici Contemporani. Descrierea a funcționat ca un magnet pentru mine. Dispariții? Mistere neelucidate? Secrete de familie? Aici sunt! Nu am cum să ratez așa ceva.

Romanul se citește foarte repede. Eu l-am luat cu mine când am fost la București. Un drum de două ore cu microbuzul, câteva pagini deja citite de acasă. Mult nu mi-a trebuit pentru a ajunge la final. Vă dați seama că am avut suficient timp să mă gândesc la el. Mi-a plăcut unghiul dn care a fost privit acest roman. Subiectul nu este unul nemaiîntâlnit, dar abordarea autoarei este. Cel puțin așa a fost pentru mine.

Sora mea, Summer
Sora mea, Summer

Sora mea, Summer – o abordare diferită

Primele pagini au născut în sufletul meu o stare de confuzie. Nu știam momentele clare în care planurile narative se vor întretăia și nici câți ani au trecut de la evenimentul care a reprezentat punct de cotitură în viața familiei Wassner.

Dacă iei ideile principale și le scrii pe o foaie, exact ca la școală, ai fi tentat să crezi că nu este mare lucru de cartea asta. Dar vă asigur că este o lectură diferită. Nu știi la ce să te aștepți, autoarea se joacă cu amintirile, cu jumătățile de adevăr și cu foamea pentru detalii.

 Summer – punctul de cotitură

Summer, cea în jurul căreia se concentrează povestea, este personajul pe care îl construiești până aproape de final. Apariție fantomatică, dar care dă greutate poveștii, Summer este un personaj al contrastelor. Pare dulce, lipsită de inhibiții, frumoasă și mereu gata de aventură. Cel puțin așa o vedea Benjamin, fratele ei mai mic, pe vremea când Summer avea 19 ani. Exact anul în care Summer dispare pentru totdeauna.

“Summer este și ea acolo, inertă, chiar la suprafața apei. Are ochii larg deschiși. Încearcă să spună ceva, sau poate să respire. Părul unduit de curenți, pare viu.”

Mulți ani mai târziu, și veți vedea că autoarea ne dă întâlnire cu Benjamin în diferite puncte cheie, Benjamin se tot agață de vara aceea, vara în care Summer a încetat să mai existe. El fusese întotdeauna privit drept ciudățenia familiei. Era obsedat de amintiri, de ideea de a descoperi adevărul. Douăzeci și cinci de ani mai târziu, întâlnim un Benjamin confuz, urmărit de coșmaruri, măcinat de întrebări și care are nevoie de consiliere psihologică. Nu poate depăși momentul,  nu poate înțelege când și de ce au renunțat părinții lor la căutări.

Sora mea, Summer – cuib de secrete

Îl însoțim pe Benjamin în diferite etape. Fie că renunță, fie că e îndrăgostit sau atras în jocuri senzuale, Benjamin păstrează o singură constantă în viața sa: Summer. Episodul acesta nu îi poate da pace și autoarea recreează cu succes învălmășeala de gânduri din mintea lui. Confuzia lui se transmite treptat și la cititor și îl angrenează pe acesta în lupta pentru aflarea adevărului. Dispariția lui Summer devine obsesie comună și dorința de a descoperi adevărul devine obiectiv principal.

„Protagonistul real al acestui roman este cititorul, fascinat de dulcile amăgiri ale autoarei.“ Livres Hebdo

Benjamin nu este pregătit pentru secretele pe care le va dezgropa în goana lui către adevăr. Se pare că toți oamenii din jurul lui au lucruri de ascuns și nimeni nu s-a gândit o clipă la impactul pe care acestea le-ar putea avea asupra lui. Pagină după pagină, Benjamin pune lucrurile cap la cap, dar era gata să lase trecutul să își dezvăluie misterele?

În urmă cu douăzeci și cinci de ani, Summer dispăruse. Însoțită de prietenele și fratele ei, Summer îi lăsase pe toți la picnic și se „evaporase”. Se înecase? Fusese ucisă sau se întâlnise cu cineva? Ce se întâmplase?

“Știu acum că fantomele noastre sunt acolo, chiar peste drum de noi. Ne urmăresc. Ne cheamă. Ne șoptesc numele, cu o voce joasă, stăruitoare, la intervale regulate. Câteodată, ele vin atît de aproape încât degetele lor albe ne ating fețele.”

Sora mea, Summer – cursa pentru aflarea adevărului

Așa cum v-am spus, abordarea subiectului este cea care face romanul să strălucească. Ești prins în cursa pentru aflarea adevărului. Eu am fost prinsă cu totul în plasa țesută de autoare și nu mi-am mai făcut timp pentru scenarii. Finalul m-a luat prin surprindere, varianta asta nici nu știu dacă o luam în calcul. Una peste alta, mi-a plăcut pentru nota diferită pe care o are. Îl recomand celor care sunt în căutare de altfel de romane psihologice.

Romanul a apărut la Editura Litera și îl puteți achiziționa de aici. 

Vă aștept părerile!

Data apariției: Iulie, 2019

Tip copertă: Broșată

Nr. pagini: 320

Traducere: Mona Apa-Slujenco

14 COMENTARII

Lasă un răspuns