Sora dispărută, romanul scris de talentata Dinah Jefferies, a apărut la Editura Nemira, colecția Damen Tango, o colecție care și-a câștigat treptat un loc în inima mea.

„O carte emoționantă, complexă și minunat scrisă.“
Isabel Wolff

Nu sunt la prima întâlnire literară cu Dinah Jefferies și autoarea rămâne tot un mister pentru mine. Îmi plac poveștile ei, dar mi se pare apăsător modul în care alege să le expună în fața noastră. Nu știu dacă e doar din vina transpunerii în altă limbă sau dacă acesta este stilul ei. Poveștile sunt frumoase, evoluează gradual; personajele sunt interesante și au multe de spus. Dar emoțiile ajung greu la cititor. Mi se pare întotdeauna că privesc printr-o bucată de geam. Și mă simt de parcă nu toate trăirile reușesc să spargă această barieră și să ajungă la mine.

Și pentru că vreau să închei devreme capitolul „reclamații”, aș vrea să punctez precipitarea din ultimele pagini. Acțiunea propriu zisă a fost încetinită de detalii, dezvăluiri și situații la care s-ar fi putut renunța ușor. Și, în ultimele pagini, totul capătă valențe de cursă. Se dezvăluie pe repede înainte puncte cheie și parcă se dorește încheierea rapidă a unei curse greoaie și obositoare.

Sora dispărută
Sora dispărută

Ținuturi exotice și secrete

Dinah Jefferies are o pasiune pentru ținuturile exotice și reușește să transmită culoarea locală către noi, cititorii.

„A tras în piept aerul greu, plin de miresme orientale misterioase. Ce fel de arome erau? s-a întrebat ea. Apoi s-a oprit, ascultând clopotele de la templu, care păreau să răsune din toate direcțiile. Pe stradă, șuvoiul de ricșe, biciclete, automobile și pietoni o forța deseori să se ferească din calea lui. Judecând după limbile diferite pe care le auzea – probabil, hindustană, pe lângă birmană și, bineînțeles, engleză –, aici trăia un amestec bogat de rase. Indienii păreau ocupați și viguroși, chinezii, nerăbdători să-și vândă marfa, dar birmanii erau cei care o încântau. Bărbații fumau țigări de foi și își înclinau capul spre ea când trecea pe lângă ei, iar femeile, îmbrăcate în haine imaculate de mătase roz, erau minione și frumoase ca niște păpuși. Purtau părul împletit strâns și împodobit cu o floare într-o parte, dar se mira să vadă că-și acoperiseră fața cu o unsoare groasă, galbenă. Fermecată de dulceața din zâmbetul lor, le zâmbea și ea, la rândul ei.“

Întotdeauna îmi este ușor să închid ochii și să mă transpun pe plantații, în piețe aglomerate, vânată de mirosurile condimentelor sau ale naturii. Personajele sale sunt toate apariții greu de uitat și își aduc întotdeauna contribuția la întregul ansamblu. Eram foarte curioasă să descopăr către ce colț de lume mă va purta autoarea și ce întâmplări mă așteaptă acolo.

Goana după adevăr

Prezentată din două perspective, acțiunea din Sora dispărută funcționează ca o vrajă. Te seduce, îți ridică semne de întrebare, te pune pe gânduri și te îndeamnă să vrei să cauâi într-un trecut care nu îți aparține.

Bella Hatton începuse acum multă vreme o viață nouă, departe de locul în care se născuse. Familia ei locuise câiva ani în Rangoon, Birmania. Dar plecaseră de aici din pricina unui eveniment exrem de nefericit. Mama lui Belle suferea de tulburări nervoase și acest lucru nu scăpase nedisecat de cai din jurul său. Mai ales că primul copil al cuplului, micuța Elvira, dispare din căruciorul său, într-o după amiază petrecută cu mama sa.

Vina cade asupra mamei lui Belle, dar dovezile sunt neconcludente și familia Hutton alege să plece departe de supoziții și priviri piezișe.

Douăzeci și cinci de ani mai târziu, Bella Hatton – cea de-a doua fiica a cuplului – se întoarce acasă, pe meleagurile exotice, pline de neînțelegeri și tensiune. Bella era cântăreață și își dedica viața întreaga acestei cariere. Numai că, aflată la un pas de casa familiei sale, Bella nu poate sta departe de trecut. Ce se întâmplase cu adevărat? Cine fusese mama ei și ce secrete îi ascundeau părinții ei? Ce se întâmplase cu micuța Elvira?

Minciuni și adevăr – cine este mai puternic?

Deși îi era deja greu cu secretele și pistele către trecutul propriei familii, Bella se confruntă și cu altă amenințare. Cunoscuse aici câțiva oameni și nu știa în ce mâini își putea încredința secretele. Primește bilețele de avertizare în legătură cu un ziarist insistent. Era el oare un factor de risc sau biletul către aflarea adevărului?

Confuză și nesigură, Bella se trezește victima unor alegeri care îi pot influența viața și cariera. Ce să aleagă? Pe ce drum să apuce și în cine să se încreadă?

Inspirată alegerea autoarei de a ne prezenta trecutul prin ochii mamei Bellei. Toată acțiunea este construită în așa fel încât îți este imposibil să nu o judeci și să o tratezi cu răceală. Pasajele din perspectiva ei au fost preferatele mele și le așteptam întotdeauna cu nerăbdare. Eram sigură că multe lucruri rămăseseră captive în trecut și că adevărul fusese dezvăluit numai pe jumătate. Dar nu știam către ce anume să mă îndrept, pe cine să consider vinovat.

 Sora dispărută – mister și minciuni

Sora dsipărută este o combinație reușită între mister, dragoste și saga de familie. Mi-a plăcut mult subiectul poveștii, m-aum impresionat ultimele pagini. Pentru a fi complet pe placul meu, cartea avea nevoie de un pic mai multă emoție. Mi se părea totul de suprafață, o înșiruire a unor evenimente și cam atât. Voiam mai multă trăire, mai multă implicare.

Cu toate minusurile pe care eu i le-am găsit, Sora dispărută nu este o carte de evitat, din contră. Este o poveste frumoasă, cu accente exotice și note istorice, cu mister, secrete și minciuni.

Sora dispărută a apărut la Editura Nemira și poate fi comandată de aici. 

Autor: Dinah Jefferies

Colectie: Damen Tango

Editie: Necartonata

Editura: NEMIRA

Nr. pagini: 336

Titlu Original: The Missing Sister

Traducator: Maria Adam

Lasă un răspuns