Sora cea mică, volumul patru al seriei DCI Jonah Sheens, este cel de-al doilea titlu comandat de pe site-ul celor de la Libris. Gytha Lodge ar trebui să fie mult mai citită și mult mai prezentă pe rețelele sociale. Cărțile sale sunt pline de suspans, de cazuri interesante și personaje pe care le îndrăgești și le urăști în egală măsură.

Sora cea mică are o poveste extrem de captivantă, plină de minciuni și întorsături de situație. Parcă, mai mult ca niciodată, autoarea a oferit greutate legăturilor dintre personaje, substraturilor de la baza cazurilor prezentate, dar și vieții personale a detectivilor și a polițiștilor. Simțeam nevoia unor astfel de detalii, a unor emoții care să spargă anchetele clasice, urmăririle spectaculoase și interogatoriile lungi și plictisitoare.

Evident, nu mă așteptam ca o fata de 16-17 ani să fie atât de stăpână pe sine și să poată păcăli atât de bine mintea antrenată a polițiștilor. Iar acest aspect nu a făcut decât să îmi stârnească și mai mult curiozitatea și dorința de a ști mai multe despre surorile Lennox.

Sora cea mică
Sora cea mică

Sora cea mică – dragoste sau răzbunare?

Toată povestea asta pare că se desfășoară pe muchia aflată la granița dintre bine și rău, lumină și umbră, minciună și adevăr, dragoste și răzbunare. M-am simțit de multe ori în pericol, confuză și prinsă între declarații, mărturisiri și atacuri pe care nu le-am putut gestiona sau prevedea. Nu am știut unde să trag linia dintre adevăr și minciună, nici pe cine să cred și în cine să mă încred. L-am urmat pe Jonah Sheens, știam că el ne va purta, pe mine și pe colegii săi, pe drumul spre adevăr și spre Nina.

„Revigorant… Acest mister inteligent îi va ține pe cititori în suspans până la final.” – Publishers Weekly

Vrei, încă din primele pagini, să empatizezi cu cele două surori, să le oferi toată compasiunea și toată dragostea de care știi sigur că au nevoie. Dar faptele lor, acțiunile, cuvintele care par trase la indigo, te fac să dai un pas în spate și să vrei să îți reconsideri poziția. Știi că sistemele care ar trebui să protejeze minorii, instituțiile care ar trebui să le ofere siguranță și confort mustesc a nedreptate și abuzuri, dar oare toate să li se întâmple lor? Să fie adevărate toate dezvăluirile lor, să fie născute sub semnul abandonului, al abuzurilor de orice tip? Sau aceasta era metoda prin care cele două surori încercau să se răzbune pe soarta care le trasase un drum atât de greu?

Umbrele dintre adevăr și minciună

Jonah Sheens era prins între dorință și realitate. În inima lui era altă femeie, dar Michelle – femeia cu care se bucurase de o aventură pasageră – îl făcuse tată și asta îl obliga la niște responsabilități pe care învăța încă să le îmbrățișeze. Se pierdea în gânguritul fiicei sale și cazurile de la muncă, dar gândurile încă derapau spre terenul lui „cum ar fi fost dacă…”

În după amiaza în care Jonah se bucură de timpul petrecut alături de fiica sa, liniștea îi este spartă de apariția lui Kelly Lennox, o tânără roșcată, cu sânge pe mâini și pe haine. Tânăra fusese dată dispărută în urmă cu câteva zile, alături de sora ei mai mică. Kelly știe unde este Nina, Jonah nu știe dacă ea i-a făcut rău surorii mai mici sau doar a fost martora unor agresiuni. Oricum, Jonah va fi nevoit să joace după regulile impuse de Kelly. Detectivul este uimit de aroganța tinerei și de uimitoarea stăpânire de sine de care dă dovadă. Avea de-a face cu o sociopată sau cu o tânără rănită de prea multe ori?

„Gytha Lodge ridică ștacheta în materie de răsturnări de situație la nivel înalt și păstrează o surpriză delicios de diabolică pentru final.” – BookPage

Sora cea mică – complicitate sau dulce răzbunare?

Kelly este foarte inteligentă și am fost prinsă între dorința de a o aprecia și teamă. Mi-era frică de ea și de tot ceea ce putea să facă. Îi spune lui Jonah Sheens că știe unde este Nina, că s-a asigurat că va fi în siguranță pentru câteva ore bune. Pentru a ajunge la ea, Jonah Sheens trebuia să asculte o poveste: povestea de viață a celor două surori.

Rămase orfane la vârste fragede (șapte, respectiv nouă ani), cele două fete ajung în centre de plasament, apoi în familii maternale.

„Nu-ți alegi tu povestea de viață. Acesta este lucrul pe care l-am învățat mai mult decât orice altceva. O poți modela puțin, dacă ești norocos. Să schimbi vreo două chestii și să faci să fie mai bine… sau nu.”

În prima familie, acolo unde ar fi trebuit să fie dragoste, suport și înțelegere, fetele sunt primite cu ostilitate și asta face ca și relația lor să se degenereze și să se întoarcă pe dos. Din păcate, șirul lung de acuze al celor două surori nu se încheie aici și credibilitatea lor are de suferit. Rapoartele sunt asemănătoare, declarațiile celor implicați sunt în antiteză cu mărturisirile lor. Cine să le acorde credit după toate astea? Și pe cine doreau ele să se răzbune? Unde să mai găsească un strop de liniște și de bine? De ce se încăpățâna Kelly să distrugă orice loc care le-ar putea deveni cămin?

Sora cea mică – suspans, întrebări și minciuni

Kelly are în ea o furie latentă, furie care înflorește atunci când te aștepți mai puțin. Își alege întotdeauna o victimă nouă și Nina, sora cea mică pe care ea trebuia să o protejeze, nu scapă nici ea de aceste atacuri. Este oare prea târziu pentru ca Nina să fie salvată? Reușise Kelly să se răzbune?

Sora cea mică este o lectură extrem de interesantă și de captivantă, perfectă pentru iubitorii de suspans și thrillere cu accente domestice. Recomand!

Sora cea micăGyhta Lodge – poate fi cumpărată de pe site-ul Libris.

Editura: EDITURA CREATOR

Nr. pagini: 410

Colectie: Capucino

Traducator: Luciana Danila

An aparitie: 2022

Titlu Original: Little Sister

Editie: Necartonata

Lasă un răspuns