Soldatul iernii este un roman premiat cu Northern California Book Award Best of 2018 pentru New York Times, Washington Post, San Francisco Chronicle, NPR

Soldatul iernii mi-a dat lumea peste cap, în cel mai frumos și mai crud mod cu putință. De obicei, pentru cărțile din colecția Babel am nevoie de o anume stare. Sunt mereu cărți în „straturi”, dacă pot spune așa. Nu mi se dezvăluie la prima înfățișare. Au nevoie de mult timp, de răbdare și de o privire adâncă în interiorul lor. Cu Soldatul iernii nu a fost așa. A fost dragoste de la primele rânduri.

Soldatul iernii
Soldatul iernii

Soldatul iernii este un roman de o frumusețe tulburătoare. Un subiect care cade greu în suflet. Și care reușește să se țină departe de clișee. Este o carte în compania căreia mi-ar fi plăcut să mai stau. Nu am căutat finalul, am strâns din pumni, am zâmbit, am încercat să vizualizez întreaga imagine. Vă asigur că nu a fost un proces ușor. Nu am cum să surprind deznădejdea, durerile, suferința și disperarea cu care oamenii aceștia au luptat. Răniți, aruncați drept carne de tun în prima linie a frontului, lăsați în grija medicilor, mai mult sau mai puțin pregătiți. Și nicăieri nu era destul pentru ei. De multe ori, singurele arme ale medicilor erau empatia, dăruirea și rugăciunile.

Soldatul iernii – o poveste tulburătoare

Deși are în prim plan o poveste strâns legată de război și urmările lui, Soldatul iernii urmărește și povestea de dragoste dintre Lucius, student la medicină, și Margarete, măicuță infirmieră. Povestea lor este frumoasă, simplă, naturală. Nu se pune accent pe legătura dintre ei decât când pacea se așterne peste lume. Războiul se încheie, dar pentru Lucius începe lupta. Voia să-și regăsească liniștea și dragostea.

Detaliile din Soldatul iernii pot marca. Descrierile cu un uriaș impact emoțional sunt înmuiate de stilul fluid cu care Daniel Mason își scrie povestea. Un festin al stărilor. De data aceasta, nu mai urmărim soldații pe front. Dăm față în față cu impactul lui asupra vieții oamenilor. Mutilați, cărați în remorci, căruțe sau roabe, lăsați pe mâna medicilor care le tăiau membrele cangrenate, soldații sunt lăsați să se descurce cu traumele războiului. Fizic sau sufletește, războiul le-a amputat membre și le-a tulburat minți. Și nu au fost îngrijiți pentru a li se mulțumi pentru ceea ce făcuseră. Ci pentru a fi trimiși înapoi. Conducătorii aveau nevoie de mai multă carne de tun. Sângele oamenilor nevinovați a inundat pământul. Și cu ce preț? Din ce orgolii?

Lucius – un personaj desăvârșit

Lucius este personajul pe care l-am îndrăgit de la primul rând. Este al șaselea copil al unei familii înstărite. Străin de convingerile părinților săi și neatras de sălile de bal vieneze, Lucius trăiește pentru pasiunea sa: medicina. Este desăvârșit în domeniul pe care și-l alege, dar stângace când vine vorba de relații interumane. Și asta îl face adorabil!

Sătul de orele lungi de studiu și de calitatea de student (el voia să practice meseria, nu să studieze doar), Lucius acceptă misiunea propusă de Armată. Dacă se înrola ca medic pe front, absolvirea facultății nu mai era necesară. Devenea medic fără să termine ultimele semestre de studiu. Și cine i-ar fi putut oferi vreodată atâtea cazuri? Unde ar mai fi avut posibilitatea să își dovedească îndemânarea?

Dar nimic nu îl pregătise pentru ceea ce avea să vină… Strigăte, camioane pline de răniți, tifos, cangrene. Și prea puține medicamente…

Soldatul iernii – o lecție despre omenie

Trimis departe de casă, Lucius ajunge într-un sătuc neînsemnat pe hartă. Spitalul improvizat funcționa într-o biserică de maici, unde exista un crater în podea și o gaură uriașă în acoperiș. Cu provizii puține, atât de hrană, cât și medicamente, Margarete – singura infirmieră care reușise să supraviețuiască – trebuie să facă minuni zi de zi. Studiile sale de medicină erau reduse. Știa pentru că întreba și studia singură puținele manuale pe care le avea. Se ruga la Dumnezeu și spera să aibă noroc.

Margarete este o figură. Are grijă de rănile trupești, dar nu uită de cele sufletești. Știe să ofere un cuvânt de alinare și să disciplineze soldații care uită că se aflau în casa Domnului. Simte și neliniștea lui Lucius și îl învață se se descurce cu greutățile pe care războiul le naște peste tot.

Viața lor se schimbă când este adus un soldat. Aparent fără răni vizibile, soldatul este totuși bolnav. Cu privirea departe și mintea tulbure, soldatul suferă de stres post-traumatic, noțiune nu foarte cunoscută atunci. Margarete simte milă pentru acest om și este gata să își dea viața pentru el atunci când situații neobișnuite o cer. Nici Lucius nu rămâne mai prejos. Și, la momentul acela, niciunul nu avea știință de impactul pe care soldatul iernii îl va avea asupra vieții lor…

O poveste tulburătoare

Soldatul iernii este genul de poveste de care aș vrea să mă bucur mai des. Chiar dacă mă distruge pe interior și taie fără milă în sentimentele mele, genul acesta de carte este cel după care mă simt mai bogată. Îmi place să privesc anumite evenimente din unghiuri diferite. Și Soldatul iernii a mai bifat pentru mine o latură. Poate că ar trebui să fie citită de marii conducători ai lumii. Poate ar înțelege câte drame personale înghit drama lor închipuită. Câte răni au schilodit alții în istoria lumii și cât de multe familii au trăit la limita dintre nebunie și fericire.

Soldatul iernii este un roman pe care îl recomand iubitorilor de cărți istorice. Dar și celor care sunt în căutarea unei cărți care să le arate care sunt cu adevărat dramele fără margini. Empatia, dragostea, dăruirea, zâmbetul. Astea sunt singurele arme pe care ar trebui să le purtăm cu noi zi de zi. Toate celelalte ar trebui interzise.

Știți de ce mi-a adus aminte Soldatul iernii? Circula pe Facebook, acum ceva timp, imaginea unui băiat care săruta o fată, în mijlocul unor lupte de stradă. Era haos în jur, dar ei aveau un soi de pace care plutea în jurul lor. Așa și cu romanul ăsta. Daniel Mason caută pacea din mijlocul haosului. Și dacă nu a lumii, măcar atunci a lor. O va găsi? Rămâne să vedeți voi.

Soldatul iernii  a apărut la Editura Nemira, imprint Armada, și se poate comanda de aici. Merită!

An aparitie: 2019

Autor: Daniel Mason

Nr. pagini: 400

Titlu Original: The winter soldier

Traducator: Ruxandra Toma

3 COMENTARII

Lasă un răspuns