Și-n mintea mea dansam desculță este o combinație îndrăzneață între un roman și o carte motivațională. Dacă nu sunteți consumatori de volume de dezvoltare personală, aceasta poate fi cartea potrivită pentru voi. Dacă vreți să începeți să vă documentați mai mult în legătură cu această latură, această carte poate fi o alegere bună. Este o lectură ușoară, aerisită. Nu ne sunt enumerate nu știu câte mantre de urmat. Toate sfaturile bune de urmat sunt exemplificate chiar cu ajutorul pesonajului principal.

Și-n mintea mea dansam desculță  este romanul de debut al autoarei Olivia Zeitline. „Autoarea romanului, Olivia Zeitline, a studiat Dreptul însă este pasionată de artă și de dezvoltare personală. A hotărât așadar să renunțe la profesia de avocat pentru a se dedica organizării de expoziții de artă contemporană în spații culturale și creării unei reviste online (cu 10.000 de abonați), Réécrire (Să scriem din nou), dedicată artei și spiritualității. Activitatea de aici i-a adus un premiu la Golden Blog Awards, în 2013. Și-n mintea mea dansam desculță este romanul ei de debut, în care își îmbină talentele de artist, de scriitor și de consilier de dezvoltare personală.”

Și-n mintea mea dansam desculță
Și-n mintea mea dansam desculță

V-am spus și în alte articole că nu prea aleg cărțile de dezvoltare personală. Deși simt uneori că am nevoie de ele. Mă simt depășită deseori de anumite situații, sunt nesigură și uit să cred în mine. Ca și alți oameni din jurul meu, e mai ușor să văd ce fac cei din jur decât ce fac eu greșit. Uit să caut în mine răspunsurile și aștept aprobări de la prieteni sau familie. Nu mai privesc înăuntru, nu mă analizez și nu comunic. Acum ceva vreme aveam ritualurile mele. Unii le priveau ca pe niște ciudățenii. Mie îmi aduceau liniște și siguranță. Am rămas cu scrisul, cititul și paginile pe care încerc mereu să le devorez în timp ce îmi beau cafeaua dimineața.

Și-n mintea mea dansam desculță – o oază de liniște

Am început aseară cartea. Și tot aseară am terminat-o. Cred că aveam nevoie de ea. Bine, recunosc! Și coperta a fost vinovată. Dar am rămas un pic cu un gust amar. Eu sunt mare iubitoare de emoții, de trăiri. Și cred că asta i-a lipsit cărții. Aș fi preferat să avem din loc în loc și anumite principii și metode de integrare în viața noastră. Limbajul este simplu, cartea parcă vorbește pe înțelesul tuturor. Dar totul este grăbit, de parcă ar fi doar o trecere în revistă.

Cartea ne-o aduce în prim plan pe Charlotte, o femeie care are nevoie de răspunsuri, de liniște și de sens. Prinsă în sarcinile extra solicitante de la serviciu, Charlotte are ceea ce specialiștii numesc burnout (sindromul epuizării profesionale reprezintă stare de epuizare fizică și psihică, frecventă în rândul celor a căror profesie este solicitantă). 

Și-n mintea mea dansam desculță – cât de des ne ascultăm? 

„Intuiția este o vibrație, o lungime de undă; ca un al șaselea simț, care se folosește de celelalte cinci: poate lua forma unei voci, a unei imagini sau senzații, a unui gust sau miros. Intuiția vorbește și prin vise. Totul poate vorbi, atât în interior, cât și în exterior, iar la final, pur și simplu știi… dar nu știi cum de ai ajuns să știi.”

După episodul de burnout, Charlotte decide să facă o schimbare radicală. Se îndreaptă spre marea ei dragoste: dansul. Nu era sigură dacă asta era calea cea bună, cursul nu se dovedea a fi unul apreciat și căutat. Dar are noroc cu prietenii potriviți, prieteni care o ajută să adopte măsurile necesare pentru a atrage Universul în planurile ei.

Spunem mereu că schimbările  vin din interior, că oferim ceea ce purtăm înăuntru. Dar suntem sinceri? Ne ascultăm? Avem încredere în noi, în intuiție?

Charlotte nu știe să caute în jurul ei semnele pe care viața i le pune în cale. Află curând că „dacă totul ți se pare întunecat, lumina este mereu în preajmă.” Nu ați fi gândit niciodată din unghiul acesta, nu?

„Fiecare vede lumea din perspectivă lui, iar ceea ce se potrivește unuia nu i se potrivește neapărat și celuilalt. Cu cât respectăm mai mult adevărul fiecăruia, cu atât mai mult îl vom respecta pe al nostru.”

Și-n mintea mea dansam desculță – puterea vine din interior

Charlotte adoptă o serie de măsuri care sunt capabile să o rupă din lanțul monoton cu care se legase.  Totul depinde de cât de deschisă este să privească și să accepte. Nu este ușor să se rupă de obișnuință, dar nu este imposibil.

Oricât de mult am încercat, nu pot accepta ideea că un om ar lua decizii în funcție de o monedă pe care o aruncă în aer. Charlotte își decide viitorul urmând o astfel de metodă.

Mi-a fost dragă Charlotte. E reală, emotivă și nesigură. Dar aș fi vrut să o cunosc mai mult, să stau mai mult timp în preajma ei. Mi-a plăcut că și-a urmat inima și a învățat să creadă în ea.

O lecție

de încurajare

Și-n mintea mea dansam desculță este o lectură ușoară. Dar are capacitatea de a te face să meditezi îndelung asupra vieții tale. Te îndeamnă într-o manieră accesibilă să crezi în tine și să îți urmezi visul. Era perfectă dacă găseam și mai multe paragrafe de tip self-help, dar poate că autoarea a gândit o variantă mai light, mai ușor de înțeles. Sunt curioasă să văd și alte lucrări semnate de ea. Mi-a plăcut stilul de scriere și am apreciat că a oferit atenție și celorlalte personaje.

Voi citiți astfel de cărți? Pe site-ul celor de la ACT și POLITON găsiți o grămadă de titluri tentante. Vestea și mai bună este că ele vin în diferite formate: audiobook, ebook sau carte tipărită. 

Romanul Și-n mintea mea dansam desculță a apărut la Editura Act și Politon, poate fi comandat de aici. 

Autor: Olivia Zeitline
Editura: Act si Politon
Anul publicării: 2019
Traducere: Mădălina – Andreea Ungureanu 
Titlu original – Et j”ai danse pieds nus dans ma tete

 

5 COMENTARII

  1. Mi-a atras atenția coperta atunci când am văzut cartea la tine. Și titlul e catchy. Parcă i-aș da o șansă. Pare o lectură bună pentru dimineața la cafea.

Lasă un răspuns