„Sfaturi de viață” este un roman de debut, dar nu aș fi ghicit asta dacă nu aș fi știut. Autoarea știe să își construiască povesteam reușește să își inducă cititorul în eroare. Inserează la fix elementele care trezesc îndoieli și păstrează un număr limitat de personaje pentru a tensiona și mai mult situația. Am găsit romanul în raita mea virtuală prin librăria Libmag și nu i-am rezistat. Coperta nu este foarte sugestivă, dar descrierea a fost fix pe gustul meu. Credeam că eu caut romanele crime/ thriller numai iarna. Dădusem vina pe vremea rece pentru asta. Dar nu este nimeni vinovat. Eu sunt. Nu pot sta departe de poveștile care îmi pun motorașele creierului în funcțiune și fac inima să bată mai repede.

Sfaturi de viață
Sfaturi de viață

Sfaturi de viață – un debut excelent

„Sfaturi de viață” se joacă frumos cu mintea cititorului. Îi permite acestuia să își închipuie diferite trasee și variante de final. Toată lumea are ceva de ascuns și motive pentru a săvârși o dublă crimă. Răzbunare? Gelozie? Coincidență? Un simplu jaf? Nu se știe. Știm doar că un cuplu este asasinat în propriul pat. Cine este criminalul?

Suspectul numărul unu este Nora, femeia rănită și depresivă. Nora fusese căsătorită cu Hugh Walker, pictorul asasinat în propriul pat. Fuseseră împreună vreo doisprezece ani, dar numai un an de căsătorie legală îi unea. Nora fusese dragostea lui, muza lui, dar nu și femeia care îi poate dărui un copil. Îl iertase, îl acceptase și închisese ochii la actele de trădare. Doar că Nora nu se mai poate preface, nu când amanta lui, Helene, rămâne însărcinată. Nora este rănită, amenință, rănește și suferă.

Singură și confuză, Nora se mută în Pequod unde are prieteni. Numai că Helene și Hugh se mută și ei în orășelul micuț și drumurile par să li se intersecteze tot mai des. Hugh are nevoie de un caiet cu schițe pe care Nora îl deținea și i-l solicită acesteia spre disperarea ei. Când aveau să înceteze să apară în viața ei? Hugh trecea strada zâmbind și făcând pe omul de casă, Helene mergea la același curs de pilates cu Nora. Barurile erau pline de ei, lumea toată vorbea de Walkerii care cumpăraseră casa cea mare și frumoasă. Credeau că vor fi doar turiști, dar se pare că cei doi nu dau semne de plecare.

Sfaturi de viață – un roman cu un deznodământ palpitant

În noaptea în care Hugh și Helene sunt asasinați se întorc și episoadele de somnambulism ale Norei. Fusese afectată în copilărie de aceste episoade, dar medicul o asigurase că vor dispărea complet atunci când fata va ajunge la pubertate. Trebuia să evite stresul și ocaziile care o puteau da peste cap. Dar nu era atât de ușor. Hugh reprezentase un capitol foarte important în viața ei.

Se trezește dimineața cu o zgârietură urâtă sub ochi, cu frunze în păr și murdară de noroi. Era sigură că mersese la culcare curată și nu știa unde ar fi putut să meargă în toiul nopții. La știri este anunțată moartea familiei Walker. Oare fusese ea? Ea era vinovată? Știe că a mai făcut lucruri nesăbuite în somn, dar era capabilă de crimă?

Fiind angajată la un ziar local, Nora trece de cealaltă parte a baricadei. Nu mai cercetează, este cercetată și vânată de jurnaliști, Păstrase secretă viața ei de dinainte de Pequod, dar se pare că ziariștilor nu le scapă nimic. Erau ajutați și de limbile slobode ale celor care știau câte puțin din viața ei. Prea puțini oameni rămân de partea ei. Toți ceilalți o privesc diferit și uită de cât de repede s-a integrat în Pequod și de cât de iubită era rubrica ei de la ziar. „Sfaturi de viață” este rubrica Norei de la ziar. Dădea sfaturi altora, dar ce sfat trebuia să își dea ei în această situație?

Nora știa că greșise când îi spionase pe Hugh și Helene, dar nu credea că este capabilă de atâta sânge rece. Putea pleda în instanță pentru accese de nebunie cauzate de somnambulism? Nora trebuie să lupte și să descopere adevărul. Și nu avea mult timp la dispoziție.

Mi-a plăcut romanul. Chiar mai mult decât mi-au plăcut altele din acest gen (Fata din gheață). Este bine construit și acțiunea nu este alertă, dar este foarte incitantă. Apar noi personaje care se pare că au legătură cu noaptea crimei și cu cei doi soți. Existau și alte motive pentru care altcineva voia să se răzbune? Trebuie să aflați voi cum se termină totul. Eu am fost suprinsă de această poveste. Personajele sunt plăcute și atât de bine legate încât par veridice.

Nora reușește să transmită cititorului toate stările sale. Grace și Ben, prietena cea mai bună și seful Norei, sunt două personaje care mi-au plăcut mult. Au fost singurii care i-au rămas aproape și au ajutat-o. Dar oare îi rămân și dacă se va afla că Nora este criminala?

Dacă v-am făcut curioși, găsiți cartea pe Libmag și o puteți cumpăra de aici. 

7 COMENTARII

Lasă un răspuns