Seria Cronicile Lunare este o serie pe care o recomand iubitorilor de SF sau celor care vor să experimenteze un „altceva literar”. Cele trei romane care au apărut până acum la noi – Cinder, Scarlet, Cress – sunt potrivite celor care sunt la început de drum cu romanele cu iz științifico-fantastic.
Deși au destule elemente care ilustrează perfect genul din care fac parte, volumele acestea sunt foarte ușor de parcurs și de îndrăgit. Eu le-am numit „calul meu troian”. Au venit liniștite în casa mea, le-am admirat copertele, dar nu am intuit nici măcar o secundă interiorul lor. Mi-au dat viața și programul de lectură peste cap. Regrete? Unul singur. Nu am ultimul volum. Abia aștept să apară!
„Romanul de debut al Marissei Meyer […] combină o poveste clasică cu un strop de Terminator şi Războiul Stelelor în prima carte a Cronicilor lunare.” – USA Today
Seria Cronicile lunare – calul meu troian
„Toate-s vechi și nouă toate; / Ce e rău și ce e bine”. Ce caută versurile dim Glossa lui Eminescu aici? Pentru că mi s-au tot învârtit prin minte în timp ce citeam poveștile Marissei Meyer. Avem de-a face cu o lume a viitorului, mai exact: ne aflăm la 126 de ani de la terminarea celui De-al Patrulea Război Mondial. Lumea este organizată în comunități, pământul este populat de oameni și cyborgi, mașinile sunt de domeniul trecutului, planotoarele fiind acum mijloacele de deplasare. Nu mai există ziare și cărți, există doar portabile pe care se pot derula toate informațiile. Lunarii – oamenii care locuiesc pe Luna – vin mereu pe Pământ, în vizită doar. Dar Levana, cruda regină a Lunarilor, își dorește un pact între Pământ și Lunari, și speră să se căsătorească cu Kai, prințul Comunității Orientale.
Populația pământeană este afectată de o boală pentru care nu există antidot: Letumoză. Și doctorii căutau cyborgi pentru a efectua diferite teste. Și aici se cam termină partea cu tehnologia această avansată și futuristă. Bine, o să mai întâlniți androizi, escort – droizi sau alte detalii care vă vor face să vă întrebați dacă așa arată viitorul. Doar că stilul „cuminte” și abordarea originală în care Marissa Meyer le introduce face ca toate aceste povești să fie veridice, de parcă le-ai trăi și tu zi de zi. Aproape că mă așteptam să deschid geamul și să văd navele zburând.
Cinder – primul volum al unei serii de senzație
Levana, Regina Diabolică a Lunarilor, este întruchiparea omului însetat de putere. Nu există niciun compromis pe care nu îl poată face și are darul lunarilor de partea ei. Lunarii puteau să pătrundă în mintea oamenilor și să le comande gândurile și sentimentele. Levana iubea să dea impresia muritorilor că este frumoasă și puternică. Dar acest lucru este o distorsionare crasă a realității. Levana era diabolică și îi aflăm adevăratele intenții în celelalte volume ale seriei.
Ce e deosebit la această serie? Faptul că autoarea se inspiră din basmele care ne-au colorat copilăria. Nu e greu să va dați seama din titlul primul volum. Așadar, avem elemente din Cenușăreasa, Scufița Roșie, Rapunzel. Și urmează Albă ca Zăpada.
„Pur şi simplu mi-a plăcut la nebunie Cinder. Marissa a luat o bine-cunoscută poveste şi a creat o răsturnare de situaţie de-a dreptul fantastică, născocind o cu totul alta.” – Between the Covers Blog
Deși avem elemente care sunt ușor de recunoscut, autoarea răstoarnă tot ce știam și dă o strălucire aparte fiecărei bucățele preluate. Cele două surori vitrege sunt total diferite: una e bună, alta nu. Cinder nu este orfană de mamă, este adoptată în condiții misterioase. Scarlet – roșcata mea preferată – nu merge să o viziteze pe bunică, merge să o salveze. Și în lupta ei îl are alături pe Wolf. Nu este dușmanul ei. Sau ar fi mai corect să spun „nu mai este”? Cress este ținută prionieră într-un soi de capsulă, dar nu mai pictează și nici nu mai cântă. Cress, Rapunzel a noastră modernă, este hacker și nu există locușor în care să nu poată pătrunde.
Dacă vă uitați peste ce am scris eu aici, puteți să credeți că veți da peste o serie pentru adolescenți și atât. Să știți că este mai mult de atât. Și m-a impresionat foarte tare faptul că autoarea a ales să se inspire din basmele ei preferate. Cred că este și mai greu să iei ceva nou, să îl duci în viitor și să îl faci să se potrivească perfect în nebunia ta de scenariu. Sincer vă spun că, mi-a fost teamă de serie și multă vreme am ocolit-o. Dar am citit volumele unul după altul, a se citi am devorat, pentru că mi-a adus un suflu nou. S-a insinuat în sufletul meu și m-a corupt să caut mai mult, să descopăr mai mult. Oare Marissa Meyer are rude printre Lunari?
„Un amestec captivant de basm și science-fiction. O combinație între Cenușăreasa, Terminator și Star Wars.” – Entertainment Weekly
Scarlet – volumul doi
Adrenalina crește de la volum la volum și tensiunea în care am stat a fost „planotorul” meu care m-a purtat prin Beijing. Personajele au evoluat treptat, și ce mă bucur că am putut să văd ceva personalitate și în Kai, marele rege al Comunității Orientale – Făt Frumosul dintre cyborgi.
După cum vedeți, am ales să scriu „la pachet” despre această serie. Și asta numai pentru că nu vreau să risc și să ofer prea multe informații. Destinele fetelor se întrepătrund și lucrurile au alt farmec când sunt descoperite prin ochii fiecărui cititor.
Cinder este preferata mea, dar în Cress am simțit că toată povestea a căpătat greutate. Primele două volume au fost pline de dialog și detalii, dar lucrurile s-au dezvoltat foarte mult în volumul trei. Cinder este cyborg în proporție de 36 la sută. În urma unui accident cu un planotor, starea ei de sănătate se degradează. Medicii puteau decide să o salveze prin implantarea unor membre de metal, care veneau la pachet cu fire, circuite, plăcuțe și eticheta de „ciudat”. Cinder experimentase toate astea pe pielea ei și chiar dacă era un mecanic priceput, în fața societății era tot o mașinărie. Și mai ales în ochii mamei sale adoptive.
Cinder nu își cunoaște rădăcinile și nu știe cine îi erau părinții biologici. Și habar nu are de rolul pe care îl poate juca în pactul dintre Lunari și pământeni. Când află adevărul, pentru Cinder începe o cursă pe viață și pe moarte… Scarlet și Cress i se vor alătura în scurt timp… și totul devine și mai amenințător și mai încărcat de pericole! Miza e cu atât mai mare cu cât, pe lângă pace, în joc este și supraviețuirea întregii omeniri, amenințată de epidemia catastrofală, epidemie care putea fi stopată de antidotul pe care Levana îl deținea. Și era gata să îl dea doar în schimbul verighetei.
Cress – volumul trei din Seria Cronicile Lunare
Scarlet este foarte curajoasă și este mânată în luptă de dragostea pentru bunica ei. Deși crede că între ele două nu există secrete, va descoperi că între ele stau lucruri tăinuite de zeci de ani, lunari și echipamente bine acsunse!
Cress este o dulce! Este foarte inteligentă în capsula în care un taumaturg o închisese. Cress putea sparge orice sistem, dar se născuse fără harul lunar. Era o „scoică”, niciun farmec nu avea putere asupra ei. Cei ca ea erau omorâți la naștere, dar ea fusese păstrată. Și ajunge pe pământ. Dar pentru a supraviețui, Cress schimbă tabăra. Ce va alege în final: familia sau pacea?
Personajele secundare au un farmec deosebit și replicile lor pline de savoare au făcut din lectura acestor cărți un deliciu! Marissa Meyer pare să scrie cu ușurință aceste povești, dar sunt sigură că nu i-a fost ușor. Cred doar că scrie din plăcere, cu plăcere și cu bucurie. Totul înflorește sub ochii cititorului și nimic nu mai pare imposibil. Recomand seria asta, o recomand cu tot dragul!
Seria Cronicile lunare a apărut la Editura Epica și pot fi comandate de aici: Cinder, Scarlet, Cress.
Marissa Meyer trăiește în Tacoma, Washington, împreună cu soțul și cele două fiice. Este o fană înfocată a Sailor Moon și Firefly și adoră să-și aranjeze cărțile în bibliotecă în funcție de culori. S-a îndrăgostit de basme încă de când era foarte mică, un lucru de care nu intenționează să se plictisească niciodată. E posibil să fie cyborg.