Secretul menajerei este cel de-al doilea volum al dilogiei Menajera. M-am bucurat tare mult să văd că prietenii de la Bookzone au tradus repede, repejor și acest volum. Nu de alta, dar febra Millie ne-a cam cuprins pe toți și, când vine vorba de cărți și serii, nu stăm foarte bine la capitolul răbdare. Cum m-am sincronizat de minune cu Maria mea – ea citind în același timp Menajera – emoțiile mele au primit un boost de energie, o resuscitare și un nou avânt. Eram mai curioasă ca niciodată și jur că mi-am blestemat în gând toate sarcinile vieții de adult.

Secretul menajerei
Secretul menajerei

Nu știu cum vi se întâmplă vouă, dar eu întotdeauna am așteptări de la un volum doi. Știu că nu este bine și le percep aproape mereu ca pe niște tinichele legate de propria-mi coadă, însă nu mă pot abține. Suspansul este „mâncarea” de care nu m-aș sătura niciodată și sunt pregătită întotdeauna pentru extra porții. Pentru că știam deja că Millie are o viață condimentată, plină de pericol, dedesubturi și alegeri, am plecat glonț la vânătoare. Eram gata pentru extra porție, topping de adrenalină și garnitură de emoții. Nu le-am primit pe toate, dar o să aflați voi de ce spun asta.

Secretul menajerei – pericol și suspans

Deși am avut disponibilitatea emoțională necesară și i-am acordat tot timpul meu, simțeam că volumul doi se ascunde sub un strat subțire de pulbere, de parcă nu voia să-și descopere atât de repede tainele și amintirile. Nu recunoșteam nimic: nici maniera de a întinde capcane, nici locurile, nici liniștea care părea acum să cuprindă viața menajerei.

O știam pe Millie, îi cunoșteam deja secretele pe care dorea să le țină strâns ferecate față de alții, mai ales față de angajatorii săi. Dar era ceva ciudat în aer. Eu nu mă simțeam la fel de entuziasmată în sânul acestei noi familii, nu păream la fel de curioasă și de hotărâtă să dezleg nodul minciunilor și al acuzațiilor. Fără să îmi dau seama, chiar înainte măcar de a anticipa asta, totul s-a întors pe dos. Și am știut că ăla este punctul în care praful va fi suflat de pe toate suprafețele, că fețele urâte ale adevărului și ale caracterului uman vor ieși la suprafață. Și știam că iar am dat peste o carte bună, capabilă să mă țină conectată o zi întreagă cu gândul la ea.

„Știi acel moment în care vizionezi la un thriller, cu inima cât un purice, și nici măcar nu realizezi că ai terminat popcornul? Ei bine, așa este și cu această carte. Îți vei simți inima în gât, în timp ce vei da, complet hipnotizat, pagină după pagină.” – Jess

Millie – sinonim pentru pericol

Poți fugi, dar nu te poți ascunde. Mai ales când primești o mulțime de recomandări de la persoanele pe care le-ai mai ajutat. Millie are deja un renume, uneori greșit interpretat, însă asta nu înseamnă că îi este foarte ușor să-și găsească de lucru. Aș spune eu că, din cauza bagajului său – a se citi inteligență și curaj -, Millie ar ajunge aproape întotdeauna în partea de jos a listei cu potențial personal. Sfat: Nu o pune pe lista ta de angajări, mai ales dacă te știi drept un maniac, ori un bărbat cu porniri violente. S-ar putea să plătești asta foarte scump.

Millie este născută pentru riscuri. Indiferent cu ce preț, sub orice formă. Nu știu dacă aș avea vreodată curajul ei, însă tare mult mi-aș dori măcar un strop din toată nebunia de care dă dovadă. Millie e o bombă artizanală, un fel de cocktail delicios, alcătuit din nevoie, disperare, asumare, empatie, iubire.

Millie face din toate astea un soi de armură și se aruncă în cele mai nebunești misiuni. Și nu o face neapărat intenționat, nu de data asta cel puțin.  Dar când primele luminițe de alarmă încep să se aprindă, Millie reacționează. Nu o propulsați în vreun rol de super erou. Nu își ia o pereche de chiloți peste haine, nici mască, nici pelerină, nici vreun pămătuf ultra dotat. Își ia cu ea compasiunea. Și nu tace în fața lucrurilor care i se par nedrepte. Își asumă riscuri. Își oferă ajutorul. Crede ce i se spune și se lasă pe locul doi.

Secretul menajerei – când încrederea devine o armă cu două tăișuri

Să nu credeți că ei îi merg toate strună. Din contră. De data asta, parcă intenționat, autoarea o trece pe Millie printr-un test al încrederii. Deși pornește cu sufletul deschis în ceea ce devine cea mai arzătoare misiune a sa, Millie află în cel mai brutal mod că, încrederea este o armă cu două tăișuri și rănile rezultate ustură rău, inimaginabil de rău.

O regăsim pe Millie angajată într-o altă casă, cu un program mult mai flexibil (dar și mai ciudat), creionând o simulare de relație și încercând să dea vieții sale un alt sens. Nu mai are pe nimeni în jurul ei – și știți voi, cei ce ați citit primul volum, la ce italian superb mă refer-. Nu este debusolată, dar nici nu am simțit-o de la început prea stăpână pe picioarele sale. Între simularea aceasta de relație la care rămâne tot timpul cu restanțe și teama de a-i spune iubitului său despre trecutul tumultuos, Millie se vede nevoită să o ajute și pe femeia pentru care lucra. Ați ghicit, se repetă – și nu prea – scenariul primului volum. Doar că, de data asta, lucrurile iau o întorsătură nebună!

Secretul menajerei – ești pregătit să fii surprins?

Deși a avut punctele sale forte, consider că acestui volum i-au lipsit artificiile. Am avut emoție, am avut suspans, adrenalină și răsturnări de situație. Dar au avut toate nevoie de un liant, de un ceva moale și lipicios care să le lege într-un tot mai unitar, mai omogen.

Cu toate aceste mici derapaje – care pot fi doar în mintea mea – cartea o trec tot în dreptul recomandărilor de toamna asta, mai ales pentru că sunt sigură că aveți nevoie de ceva care să vă țină conectați și în stare de alertă.

Cartea o găsiți la Bookzone, chiar aici.

Număr pagini: 352

Editura: Bookzone

Autor: Freida McFadden

Anul publicării: 2023

Traducere: Mihaela Apetrei (minunată, ca de obicei ❤️)

Lasă un răspuns