Secretul camerei cu trandafiri este al doilea volum din seria Victoria Bredon. Primul volum este Camera rubinie și a apărut în format cartonat.
Fără să caut alte informații (deși ar fi trebuit), m-am lăsat ghidată de impuls și am ales să citesc Secretul camerei cu trandafiri. Are o copertă tare frumoasă și mă atrăgea și descrierea. Bine că am prieteni buni și mi-au spus că este al doilea volum dintr-o serie. Tipic mie. Să încep din mijloc. Bine că aveam Camera rubinie acasă și am schimbat imediat planul de lectură.
Nu știu dacă am făcut bine că am citit volumele unul după altul. Cred că eu funcționez mai bine când las pauză între volumele unei serii. Am timp să asimilez informația, să trag concluzii și să las povestea să se „așeze”.
Secretul camerei cu trandafiri
Nu știu voi, dar eu iubesc romanele historical. Și ador când acțiunea este plasată în vremurile reprezentative, ca să spun așa. Pauline Peters își plasează acțiunea la începutul secolului XX, perioadă în care historicalul pierde teren în fața modernului și a invențiilor.
M-am bucurat să văd obiceiurile, normele și rochiile la modă. Dar mi s-au părut un pic greu de cumulat cu metroul, trenul și telefonul. Talerele aceleiași balanțe, care aduc împreună o poveste plină cu de toate: dramă, historical, suspans, dragoste.
Sinceră să fiu, chiar și după ce citisem descrierile, nu știam la ce să mă aștept. Pauline Peters nu urmărește un singur fir narativ. Împletește elemente diferite, asesonează cu detalii picante și secrete bine păstrate. Nu mă așteptam să găsesc crime și criminali, comploturi internaționale și anchete pline de suspans.
Victoria Bredon – o eroină atipică
Victoria Bredon este o apariție greu de uitat. Energică, libertină, inteligentă și ingenioasă. Astea sunt trăsăturile ei forte și Victoria știe să le folosească întotdeauna în avantajul propriu. Fiica unui medic legist și a unei pictorițe, Victoria este crescută diferit față de normele vremii. Părinții ei fugiseră și se căsătoriseră pe ascuns, ținându-și departe de ambele familii povestea de dragoste. Familiile lor erau scorțoase, neiertătoare și mari iubitoare de etichete. Rămasă orfană de ambii părinți, Victoria rămâne singură într-o casă mare și fără prea mulți bani.
Ar fi putut să apeleze la familia tatălui său, doar că ideile ei nu prea se potriveau cu viziunile lor. Victoria iubea să rupă convențiile, să lupte pentru dreptul femeilor de a vota și să facă fotografii. În conceptul mătușii sale îngrozitoare, singura datorie a unei femei de vârsta ei era să fie măritată și să se îmbrace bine. În rest, putea să își caute un soț capabil să treacă peste aparițiile ei scandaloase și cam atât.
În schimb, Victoria se bucura de viața ei cu domul Hopkins, majordomul său de încredere. Chiar dacă aveau o casă neîncălzită bine și prea puțini bani pentru gospodărie, cei doi se bucurau de micile lor pasiuni. Ea fotografia, el scria o rubrică la ziar, sub pseudonim.
Camera rubinie
Volumele se pot citi liniștit și separat, însă eu nu vă recomand. În volumul doi sunt câteva trimiteri la acțiunea din Camera rubinie și personajele vă vor fi mai cunoscute.
În Camera Rubinie, Victoria sapă în trecutul tatălui său. Nu făcea asta din propria voință. Un domn important, deranjat de implicarea ei în lupta sufragetelor, aruncă o lumină diferită asupra evenimentelor din copilăria tinerei noastre. Se părea că tatăl ei păstrase multe secrete și Victoria nu se simte liniștită știind asta. Ce fusese atât de greu de destăinuit?
Nu vă imaginați că drumul ei către adevăr este unul lin. De unde! Domnul care o aruncă în acest iureș este găsit mort, un alt cadavru apare plutind în lac și secretele se ivesc precum ciupercile după ploaie. Și toate par să aibă legătură cu taina pe care tatăl său o păstrase departe de ochii ei. Ajutată de majordomul ei, Victoria se lansează într-o anchetă nebunească. Și află și cât de periculos este microbul dragostei.
Secretul camerei cu trandafiri
În cel de-al doilea volum, Victoria nu se dezminte. Rămâne un adevărat magnet pentru bucluc. Eu am spus că ar fi fost bine să dezvolte o altă carieră. Cea de detectiv particular ar fi fost perfectă!
Dacă în volumul anterior a săpat în trecutul tatălui său, a venit rândul să afle și secretele mamei sale. Găsise printre tablourile pictate de mama ei și un tablou care purta alte inițiale. Sub pânză, ascunsă de ochii curioșilor, era și o scrisoare de dragoste. Cine era acest J.C și de ce fusese atât de important pentru mama ei?
Nu vă mai spun cât de drag mi-a fost domnul Hopkins. I-a fost alături necondiționat Victoriei, a sprijinit-o în deciziile sale și a împiedicat-o să facă greșeli grave de conduită.
Jeremy, un tânăr foarte inteligent, este un personaj care mi-a atras atenția încă de la primul volum. Deși nu am știut în ce categorie să îi încadrez intențiile și acțiunile, Jeremy m-a câștigat de partea lui și m-am bucurat să aflu că mă pot baza pe el. Victoria nu mai era singură având asemenea prieteni.
Un amestec antrenant
Poveștile țesute de Pauline Peters sunt antrenante, pline de momente cheie și de suspans. Am citit foarte repede Camera rubinie și m-am bucurat de fiecare pagină. Nu mă săturam să descopăr dedesubturile. Deși volumul doi este și mai bine construit și duce povestea la alt nivel, nu m-am mai bucurat atât de mult. Mi-a plăcut stilul de scriere al autoarei, am apreciat capacitatea ei de a reda într-o manieră extrem de plăcută această poveste destul de complicată. Doar că am fost prea mult pe lângă personaje, prea multe comploturi și dedesubturi. Probabil doar acesta este motivul.
Cu toate astea, vă recomand romanele acestea. Sunt altceva și vă aduc o stare de bine.
Dacă doriți, le puteți cumpăra de aici.
An aparitie: 2020
Autor: Pauline Peters
Categoria: Literatura Universala
Editie: Necartonata
Editura: RAO
Nr. pagini: 416
Traducator: Cornel Stoenescu
Mie mi-a placut al doilea volum mai mult decat primul, dar per ansamblu este frumoasa seria. Pentru cei mai putin invatati cu perioada inceputului de secol XX, poate parea o trecere brusca de la atmosfera victoriana timpurie la cea tarzie sau la cea edwardiana, fiindca atunci stiinta si tehnica au luat un adevarat avant. Imi place ritmul alert al actiunii din aceste carti.