Secretele Parisului este una dintre cele două cărți pe care le-am ales de pe Libris. Și a fost prima în fața căreia nu am putut rezista multă vreme. Nu știu dacă vinovat pentru curiozitatea mea a fost doar subiectul, unul despre care citesc destul de mult, sau coperta absolut minunată. Cert este că mă bucur tare mult că am mai învățat niște lecții frumoase, că am descoperit informații noi și am întâlnit niște personaje remarcabile, greu de uitat în următoarea vreme.

Cu siguranță, Secretele Parisului este cartea cu care voi compara cam toate lecturile mele viitoare (mai exact, pe cele plasate în aceeași perioadă). Mă gândesc acum, la câteva zile după ce am terminat cartea, că autoarea ar fi avut nevoie de încă un volum, două pentru a reda toate informațiile noi, pentru a oferi fiecărui personaj locul său și momentul binemeritat de glorie. Accentul a fost pus mai multe pe Skye, pe Margaux, pe Kat. Aș fi vrut să știu despre Liberty, despre Catherine Dior – o femeie curajoasă, implicată în acțiunile celor din Rezistența Franceză. Poate se gândesște autoarea să îi dedice lui Miss Dior propriul roman. Eu aș fi extrem de încântată să o cunosc mai bine, să o văd în postura ei reală, nu numai din a ceea a surorii talentatului Christian Dior.

Secretele Parisului
Secretele Parisului

Secretele Parisului – când viața împletește destine

Viața bate filmul. Și după astfel de cărți, bogate în detalii istorice, curaj și devotament, ești tot mai îndreptățit să crezi că viața, așa împletită și dură cum poate fi ea uneori, este un arhitect așa cum nu va mai exista unul vreodată. Cum să îmbini astfel tragedii cu momente iluzorii de fericire, să vindeci o inimă pentru a o frânge câteva zile mai încolo? Cum poți lăsa doi oameni să se îndrăgosteacă pentru a-i pierde pe alte drumuri, cum poți ascunde pericole în atingeri tandre și cuvinte mieroase?

Într-o zi nu erau capabile să vorbească despre moartea unui prieten, iar în ziua următoare mergeau și-și făceau zborurile. Asta avea un impact zdrobitor asupra tuturor. Dar toate erau cu inimile un pic zdrobite…

Nu sunt o feministă înrăită. Și nu vreau să deschid vreun subiect născător de polemici. Cartea asta nu ar merita acest lucru, femeile acestea au luptat prea mult pentru a le fi umbrite deciziile și viețile. Să revenim. Nu sunt o feministă înrăită, dar mă bucur extrem de tare atunci când femeilor le sunt recunoscute meritele. Poate că, dacă femeile ar fi avut roluri de conducere, războaiele nu s-ar fi purtat cu arme reci. Dar nu au fost. Și s-au aruncat nebunește în luptă. Unele au făcut-o pentru a-și apăra țara, altele pentru a-și răzbuna morții. Și altele pentru că nu mai aveau nimic de pierdut.

Femei puternice, vieți pe măsură

Au existat pasaje care m-au lăsat fără aer. Mai ales când eram pusă în fața unor decizii uriașe, a unor pierderi care ar fi săpat în jurul fiecărei inimi. De unde găseau aceste femei curajul pentru a se urca la manșa unui avoin uriaș, de a pilota „orbește”, fără hărți, busole sau instrumente? Făceau parte dintr-o organizație a femeilor (F.A.T.A. – Forțele auxiliare de Transport Aerian), transportau avioanele avariate de la o bază la alta, dar meritele nu le erau recunoscute. Erau tratate cu aroganță, supuse unor remarci lipsite de recunostință sau scrupule.

„Oare ăsta era viitorul pe care mama ei nu avut să i-l citească? Că avea să vină războiul și că bărbații aveau să moară; și ea la fel, pe dinăuntru, acoperită de pânze de păianjen precum avionul ei obligat să rămână la sol.”

Și continuau să brăzdeze cerul, să își aducă aportul și să sfideze limitele impuse de ceilalți. Autoarea a făcut o alegere foarte bună atunci când a ales să spună poveștile din perspective diferite. Am cunoscut-o pe Skye, i-am cunoscut temerile, i-am simțit zbaterile atunci când s-a temut și fiorii atunci când a iubit. M-am temut atunci când s-a întâlnit cu moartea și am fost îngrozită atunci când a fost adus în discuție lagărul de la Ravensbrück. I-am simțit golul din suflet atunci când a trebuit să o lase pe Liberty în urmă.

Prezent și trecut – cine suntem cu adevărat?

Partea de început a cărții a fost o introducere lentă într-o lume extrem de îndepărtată de războiul care avea să schimbe destine și să semene moarte. Sinceră să fiu, nu am înțeles de ce autoarea a ținut să înceapă cu copilăria lui Skye și a lui Nicholas. Dar am înțeles mai târziu. Relația lor a fost una specială și aveam nevoie să o cunoaștem de pe interior. Cum am fi resimțit altfel șocul lui Skye atunci când îl regăsește pe bunul său prieten logodit cu o franțuzoaică?

Povestea se complică din ce în ce mai mult, pericolele se ivesc de peste tot și personajele se agață cu disperare de fiecare moment de respiro. Nu au fost momente ușoare și totul a fost amplificat de misiunile primite și de secretele pe care erau obligați să le păstreze.

Povestea a fost una cutremurătoare și totul a fost și mai intens atunci când am citit nota autoarei și am aflat adevărul din spatele acțiunilor redate în poveste. Avioane care au brăzdat cerul, femei care au înfruntat pericole și bărbați cu priviri piezișe, povești de viață alcătuite din frânturi de iubire și cascade de pericol.

Secretele Parisului – o lecție de viață

Am așteptat un pic după ce am terminat cartea. Am extras toate punctele culminante, momentele cheie și situațiile care m-au scos din zona mea de confort. Dacă aș fi privit totul cu lupa mea critică, poate că aș fi imputat autoarei faptul că a dorit să treacă prin prea multe puncte. De parcă și-ar fi făcut o hartă, a acoperit-o cu ținte și a ținut morțiș să respecte traseul. Cred că ar fi avut nevoie de mai mult spațiu, sau să omită anumite episoade, sau să renunțe la povestea din prezent.

Mi-a plăcut de Kat, femeia cu ajutorul căreia pătrundem în lumea lui Skye și a lui Margaux. Și știți care este cheia către această lume? O colecție de rochii vintage, semnată de Christian Dior, descoperită în dulapul bunicii sale. De unde le avea și de ce păstrase secretul în legătură cu ele? Ce legături existau între toate aceste puncte, ce se întâmplă cu Skye? Asta trebuie să descoperiți voi. Eu vă spun că mi-a plăcut tare mult și recomand cu drag această carte!

Secretele ParisuluiNatasha Lester – poate fi cumpărată de pe Libris. 

An aparitie: 2021

Autor: Natasha Leste

Categoria: Romane de dragoste

Colectie: Damen Tango

Editie: Necartonata

Editura: NEMIRA

Nr. pagini: 544

Titlu Original: The Paris Secret

Traducator: Gabriela Badea

3 COMENTARII

Lasă un răspuns