Secretele fericirii le putem descoperi pe Libris. Nu sunt toate acolo, fericirea este alcătuită din frânturi, din mângâieri și clipe. Dar găsim suficiente motive de fericire. Toate cu coperte frumoase, broșate sau cartonate, cu povești care abia așteaptă să-și deschidă porțile și să-și dezvăluie tainele.
Eu iubesc să „bat la pas” rafturile librăriei mele de suflet. Să frunzăresc îndelung colecții și portofolii, să citesc primele pagini din romanele care-mi atrag cel mai mult atenția. Pentru că am descoperit că alternarea genurilor literare și a editurilor este rețeta care funcționează de minune pentru mine, am ajuns pe raftul Polirom. Recunosc, am încă o teamă în ceea ce privește colecțiile lor. Consider cărțile apărute în aceste colecții ca fiind provocările mele intelectuale. Uneori, și sper să nu fiu singura, mă tem că nu pot ajunge la miezul lor, că nu le pot extrage mesajul principal, că nu pot sustrage chintesența întregului ansamblu.
Poate că ăsta se întâmplă doar în mintea mea. Dar să știți că nu am impresia asta legată de toate colecțiile lor. Titlurile din Biblioteca Polirom mă atrag ca un magnet. Nu știu de ce, dar simt că sunt mult mai aproape de mine, mai ancorate în contemporan și în situații pe care chiar eu le pot întâmpina.
Secretele fericirii – goana după sens și bine
Am ales cartea asta pentru că mi-a plăcut descrierea. Dar și pentru că voiam să mă împrietenesc din nou cu editura. Joan Silber mai are tradus la noi în țară și romanul Îmbunătățirea, un roman extrem de apreciat și de iubit. Nu l-am citit pe acela, însă, vrăjită de stilul de scriere al autoarei, presimt că-l voi căuta curând.
Dacă e să mă întrebați strict în legătură cu acesta – și dacă nu mă întrebați, eu tot vă spun :)) – mi-a plăcut modul de abordare al întregii situații. Autoarea știe să te prindă în plasele poveștii sale, fixează o ancoră de care nu te poți desprinde și te atrage în mirajul pe care ajungi să îl simți ca fiind făurit de tine. Aleargă și ei, întocmai ca și tine, după aceleași iluzii, după aceleași frânturi de emoție și de fericire. Se pierd în luptele pentru bani, pentru poziții sociale, sunt frământați de aceleași pierderi și aceleași nevoi. Aleargă după dragoste, rănesc, rămân, trădează, iubesc.
Pentru că m-am simțit confortabil încă de la primul rând, mă așteptam ca totul să devină mai familiar cu fiecare rând. Voiam să urmăresc traseul acestor oameni încărcați de defecte și calități, unii mai norocoși, alții mai ghinioniști. Voiam să le fur toate clipele, să le cunosc secretele, luptele, ideile, intimitățile. Însă, cumva, firul s-a rupt. Erau unii tot acolo, pe alții nici nu știam de unde-i cunosc sau de unde au apărut în mijlocul acestei rețele. Unele elemente mi s-au părut neconcludente. Deși aveau același substrat, erau mânați de aceleași interese și principii, nu știam ce caută ei aici. De ce sunt reuniți sub cupola unei familii diferite, scindate de alegerile unui tată egoist?
Secretele fericirii – rolul de frate mai mare
Romanul Secretele fericirii ne aduce sub lupă un subiect pe marginea căruia am putea discuta până mâine: obligație versus alegere. Dacă avem aceleași sânge suntem obligați sau nu să fim prezenți atunci când lumile celor din familie încep să se năruie? Întindem la nesfârșit mâini de ajutor către cei aflați pe fundul prăpastiei? Și dacă da, atunci facem asta cu orice preț?
„Silber sare de la un continent și deceniu la altul, personajele îmbătrânesc, o dau mereu în bara și mor, însă imaginația și uimitoarea atenție la detaliu ale autoarei sunt o garanție împotriva superficialității. Uneori te pufnește râsul când observi cu cât talent și cu câtă generozitate își tese Silber intrigile. De ce nu există oare mai multe romane așa? – Nick Hornby
Ethan este victima propriilor alegeri și a propriei familii. Mi-a plăcut de el deși m-a enervat în multe situații. Disponibilitatea sa, potența financiară cu care iubea să se etaleze, momentele în care nu făcea decât să joace rolul de frate mai mare. Ethan cred că a suferit cel mai tare. Deși toate personajele romanului au avut propriile momente de răscruce, Ethan a trebuit să joace mereu rolul de salvator. Asta în timp ce viața lui amoroasă și cea profesională se tot împiedicau una de cealaltă.
Două familii unite de minciună
Ethan a fost cel care a trebuit să privească viața sa de familie preschimbându-se în cenușă. Tatăl său, omul pe ai căror umeri mama lor așezase succesul și posibilitățile financiare ale familiei, avea o viață dublă. Iar ei, familia de „bază”, află asta în cel mai crud mod cu putință. Cealaltă femeie – o thailandeză cu care Gil avea și doi copii – îl dădea în judecată pentru a obține paternitatea și niște bani.
Când Gil se îmbolnăvește grav, ambele femei par să-și accepte rolul și locul. Fără să își dea seama sau să-și propună asta, viețile celor două familii se întrepătrund din ce în ce mai des. Ambele femei își doriseră copii și liniște. Acum, fiecare dintre ele își dorea pace și timp pentru a accepta și a-și găsi o nouă cale.
Când fratele mai mic din cea de-a doua familie are probleme în Bangkok apare din nou obligația de frate mai mare. Deși simte să se împotrivească, Joe știe că nu-i poate face asta mamei sale. Pentru ei luptase, pentru ei îl acceptase pe Gil și rolul de amantă. Însă, între obligație și dorință, Joe trebuie să învețe să-și găsească echilibrul și propria cale.
Secretele fericirii
Sub cupola familiei se adună tot mai mulți oameni, fiecare cu locul și rostul său. Unii apar doar pentru a zdruncina din temelii credințe serioase, alții pentru a vindeca, alții pentru a completa. Joan Silber îi cuprinde pe toți într-un fel de pelerinaj către fericire, către liniște și bine. Însă, din motive care nu țin de ei mereu, călătoria le este uneori întreruptă și deviată de la drumul principal.
Mi-a plăcut cartea. A fost diferită și bulversantă. Așa cum v-am spus mai sus, au fost și momente în care nu știam cine mai apare în scenă și de ce. Dar la final, atunci când totul capătă mai mult sens, povestea a fost mai transparentă și mai ușor de înțeles.
Secretele fericirii – Joan Silber – este disponibilă pe siteul celor de la Libris.
Detaliile produsului
Categoria: Literatura Universala
Autor: Joan Silber
Editura: POLIROM
An aparitie: 2023
Editie: Necartonata
Nr. pagini: 296
Colectie: Biblioteca Polirom. Actual
Literatura: americana
Titlu Original: Secrets of Happiness
Traducator: Veronica D. Niculescu