Secretele din Jaipur, continuarea bestsellerului internațional Artista henna, mi-a adus o poveste încântătoare, punctată de tradiții, mirosuri și arome. Nu știu dacă v-am mai spus asta până acum, dar cel mai tare îmi este teamă de cărțile care au continuări. Îmi plac seriile, îmi plac duologiile, trilogiile. Îmi place orice mijloc prin care mi se permite să mai stau în preajma personajelor, să mai merg pe urmele lor, chiar dacă vorbim de generații diferite. Dar tot mi-e teamă.

Teamă că nu îmi mai aduc aminte, că nu mai găsesc locul fiecărui personaj, că nu mai știu legăturile și dedesubturile fiecărei relații. Așa mi-a fost teamă și acum. Secretele din Jaipur păreau multe, grele și purtate îndelung pe umeri. Voiam din nou să pătrund în lumea atât de frumos conturată de Alka Joshi, dar nu mă simțeam pe deplin pregătită.

Secretele din Jaipur
Secretele din Jaipur

Secretele din Jaipur – tradiții și arome.

„Măiestria lui Lakshmi, descrierile senzuale ale mâncărurilor, talentul de a surprinde culoarea locală – toate contribuie pentru a face ca această fabuloasă continuare a Artistei henna să fie de-a dreptul desfătătoare.“ – Publishers Weekly

Mi-a plăcut povestea din Artista henna. Am văzut bucata aceea de lume prin alte filtre și cu alte lupe. Lakshmi a fost exact eroina pe care mi-aș fi imaginat-o pentru această lume și știu că am fost impresionată de puterea cu care înfrunta viața. Cu toate acestea, spre final, m-am simțit copleșită de tot ce defilase pe sub ochii mei. Erau mult prea multe tradiții, multe cuvinte colorate cusute pe sari-ul fiecărui personaj, multe dedesubturi sub încrengătura cărora te simțeai dus de nas.

Cu Secretele din Jaipur, din anumite puncte de vedere, lucrurile au fost mult mai ușor de urmărit.  Poate și pentru că am întâlnit o altă Lakshmi, una liniștită, dezarmată de secrete și de temeri. Lakshmi și-a găsit aici calea, este căsătorită și fericită, dar tot adoră să se implice în viața celor pe care îi cunoaște și îi iubește.

Malik – un suflet prea tânăr într-o lume plină de diavoli bătrâni

Nu știu dacă asta este o caracteristică a romanelor scrise de Alka Joshi, dar se pare că iubește să le dea mână liberă personajelor sale și îi întoarce anume împotriva sistemului și tradițiilor.

Malik, protejatul lui Lakshmi și omul care i-a rămas alături, a crescut și este acum un bărbat puternic. Știe toate lucrurile pe care Lakshmi a avut grijă să i le insufle, știe că viața este grea și este și mai greu să gândești diferit. Viața lui s-a schimbat total de când a fost luat sub aripa artistei henna, a învățat și a perseverat în tot ce și-a propus. Dar Lakshmi nu este gata să îi accepte toate dorințele, mai ales pe cele ale inimii.

Malik se îndrăgostește. Și nu ar fi fost acesta un păcat. Dar se îndrăgostește de o femeie văduvă, cu doi copii și o viață dură. Malik este portița ei spre liniște și spre o viață mai bună. Dar îi poate ea pune piedici în calea sa spre succes?

Secretele din Jaipur – lacrimi, pierderi și alegeri

Malik poate avea tinerețea ca scuză pentru comportamentul său. Și Lakshmi nu s-ar putea ierta dacă nu l-ar opri și nu l-ar pune un pic departe de Nimmi și de cei doi copii ai săi. Nimmi era o femeie puternică, avea 23 de ani și înfruntase traiul greu din sânul tribului în care se născuse. Rămăsese văduvă, își crescuse singură cei doi copii – Rekha și Chullu -, vindea flori și plante tămăduitoare pentru a se întreține și cunoștea foarte bine proprietățile fiecăreia.

Dar Lakshmi tot nu o vedea potrivită pentru Malik. Destinul pare să se implice și el în această poveste și îi oferă lui Malik șansa de a participa la ceva măreț. În Jaipur, Palatul Regal hotărăște să construiască un cinematograf modern. Construcția avea să fie desăvârșită și recunoscută pentru măreția și frumusețea sa. Numai că, dincolo de ochii vigilenți ai contabililor, lucrurile se întâmplă diferit. Și asta are urmări grave pentru toți cei implicați în proiect.

Măreție și decădere

Alka Joshi știe să spună povești. Creionează atent fire narative și le împletește cu grijă. Toate par să se armonizeze perfect, exact ca și aromele puternice ale mâncărurilor din Jaipur. Mirosite separat, toate cu notele, texturile și aromele lor, par să nu promită o mâncare delicioasă. Dar adunate împreună, cu grijă și atenție, dau un rezultat excepțional.

Mi-a plăcut mult faptul că autoarea s-a concentrat pe mai multe aspecte din viața personajelor sale, dar nu a pierdut din vederea lumea din jurul lor, relațiile și jocurile de putere.

Mi-a fost mult mai ușor să citesc această poveste, mi-au plăcut Malik și Nimmi. Dar surpriza cea mai mare a fost Lakshmi. Acum este mult mai matură, mai înțeleaptă și mai cumpătată.

Secretele din Jaipur este o carte aromată, cu note duioase și puternice, cu poveste echilibrată și personaje încântătoare. Mie mi-a plăcut și i-am dat 4.5 steluțe.

Dacă v-am făcut curioși, găsiți Secretele din Jaipur pe site-ul editurii Nemira.

Traducător: Adriana Voicu

Editura: Nemira

Colecția: Damen Tango

Paperback:400 Pagini

Disponibil din: 11 mai 2022

 

 

 

Lasă un răspuns