Secrete din trecut este titlul pe care l-am ales în urma slalomului printre amintirile puse la dispoziție de o rețea de socializare.  Momentul apariției acestui roman, după cum bine știți că îmi stă în fire, a fost semnalat pe pagina de Facebook. Căutând, după cum spuneam, printre amintirile anilor trecuți, am dat de descrierea acestuia și am simțit cum încep să licărească luminițele din mintea mea. Am și dat buzna printre rafturi, încercând să localizez acest titlu. Bineînțeles că l-am și adus pe noptieră și am dărâmat imediat planurile mele literare.

Secrete din trecut
Secrete din trecut

Mă bucur mult că mi-am ascultat instinctul și am deschis larg ușa universului creat de Barbara Davis. Am pătruns astfel într-o lume punctată de stropi de magie, amintiri, legături pe care cuvintele nu le pot explica întotdeauna, căutări, trecut, minciuni și secrete. Deși povestea este ea însăși una fermecătoare (și ar fi fost de ajuns alternarea planurilor temporale), frumusețea acesteia sporește datorită unui element pe care nu avem ocazia să-l găsim prea des în astfel de povești: magia.

Fetele Moon nu sunt vrăjitoare, deși unii ar putea încerca să vă convingă de asta. Nu au cazane pline cu poțiuni mâzgoase, urât mirositoare. Nici cărți vechi, pline de farmece, vrăji și blesteme. Au niște înzestrări pe care unii le-ar putea percepe drept ciudate sau demne de o vizită la psihiatru. Mai au o legătură magică, perpetuată de la generație la generație. Și, cireașa de pe tort sau partea mea favorită, au niște jurnale personale, umplute cu destăinuiri intime și povețe, lăsate moștenire fiicelor care se vor naște în familia Moon.

Secrete din trecut – porți rămase întredeschise

Secrete din trecut este o poveste duioasă, plină de momente de răzvrătire, de căutări și întrebări ale căror răspunsuri par să se piardă printre crăpăturile timpului. Nu-i ușor niciodată să deschizi ușile trecutului, mai ales când acesta colcăie de acuzații, priviri piezișe și istorii demne să pună pe fugă pe oricine ar îndrăzni să construiască o legătură cu fetele Moon.

Aș spune chiar că Barbara Davis reușește să găsească și să stabilească un echilibru între o poveste de dragoste, o dramă și un roman cu tente de thriller. Pentru mine, cititoarea care este întotdeauna încântată de dragoste și mister, a fost combinația perfectă! Mai ales că s-a potrivit și teribil cu vremea de afară. Altfel citești despre vrăjitoare, heleșteie și crime când plouă afară.

„Rareori este adevărul simplu. Motiv pentru care ne petrecem foarte mult timp ferindu-ne de el. Dar adevărul este incapabil să facă rău. Noi suntem cei care fac rău, atunci când refuzăm să ne confruntăm cu realitatea, căci nu ne convine sau ne incomodează…

De aceea, cele mai cumplite adevăruri – cele mai vătămătoare – sunt acelea pe care refuzăm să le înfruntăm. Preferăm minciunile și jumătățile de adevăr, invenții menite să strălucească mai puternic decât lucrurile pe care nu vrem să le vedem. Dar a ști jumătate de adevăr este ca și cum nu ai ști nimic. Ne tot spunem că prețul adevărului este pur și simplu prea mare, că este mai bine să lăsăm lucrurile în pace în numele liniștii, decât să provocăm durere în numele adevărului. Numai că acea liniște vine cu un preț.”

Secrete din trecut – întoarcerea acasă

Elzibeth Moon – sau Lizzy (preferă să-i spuneți așa, nu suportă numele neobișnuit pe care-l are) – nu dorește moștenirea Moon. Sub oricare formă a sa. Nu vrea casa, nu vrea orașul, nu vrea amintirile, nu vrea să aducă pe lume o fetiță care să preia bagajul emoțional și moștenirea familiei sale. Nu vrea în jurnal cu numele ei pe copertă, nu vrea să fie privită drept ciudată, drept vrăjitoare. Nu vrea să sperie pe nimeni, nu vrea să fie privită ca nepoata unei presupuse criminale.

Își iubește bunica. Până la urmă, indiferent de greutatea numelui de familie, Althea – bunica ei – fusese singura figură maternă din viața ei. Dar fugise din Salem Creek. Își construise o viață nouă, una neafectată de toată istoria din jurul numelui Moon. Acum, din păcate, Lizzy era nevoită să revină acasă. După o boală lungă și grea, boală despre care nu fusese informată, Althea murise. Și casa familiei rămăsese închisă, uitată de vremuri și timp.

Pentru că este singura care poate închide o dată pentru totdeauna ușa renumelui Moon, Lizzy se întoarce în casa din care fugise cu atâta disperare. Aici, printre amintirile, speculațiile și acuzațiile venite din partea locuitorilor, Lizzy învață să privească lucrurile diferit. Asta nu înseamnă că își acceptă deodată moștenirea. Doar că, posibil mânată de vina ce o macină pe interior, Lizzy dorește să curețe numele bunicii sale.

Acuzații, nedreptate și răzbunare

V-am spus deja că fetele Moon nu erau prea bine văzute în Salem Creek. Și, în urmă cu opt ani, de numele familiei fusese agățată cea mai mare piatră: o acuzație de dublu asasinat. Pe fundul heleșteului din grădina Altheei, din nefericire, fuseseră găsite trupurile unor fete din oraș, dispărute de ceva vreme. În zadar se apărase biata femeie, polițiștii aveau detalii care o indicau drept suspecta principală.

Din lipsă de probe și din cauza unei anchete făcute la repezeală, Althea Moon nu fusese acuzată oficial. Dar întrebările din jurul acestui mister nu-și aflaseră răspunsul niciodată și Lizzy simte că datorează adevărul acestui oraș, dar și părinților îndurerați.

Însă, deși intențiile sunt curate și sincere, drumul spre adevăr este unul lung, dureros și plin de pericole. Iar Lizzy va avea parte de multe piedici și de multe nereușite. În goana ei pentru aflarea adevărului, Lizzy mai reușește ceva incredibil: privește atent în interiorul ei și nu mai este atât de vehementă în fața istoriei familiei sale. Iar doza aceasta de emoții incandescente a fost partea mea favorită. Pe toate le găsiți mai ales în însemnările pe care Althea i le lasă drept îndrumar nepoatei sale.

Secrete din trecut – iubire, acceptare și emoție

„Am trăit mult și am văzut multe la viața mea, dar un lucru știu sigur, că avem cu toții răni, că suntem distruși în multe feluri. Poate că unii cedează mai greu decât alții, dar cedăm cu toții când lumea ne arată ce-i mai rău. Face parte din călătoria pentru care ne aflăm aici, provocările și pierderile fac parte din traseu. Dar, dacă credem de cuviință, putem fi mai presus de acele răni. Dacă suntem dispuși să lăsăm garda jos, să ne uităm dincolo de hibe și neajunsuri, la ce se află dedesubt. E mai ușor să fii acid decât vulnerabil, să distragi cu vorbe grele decât să-ți arăți durerea. Dar trebuie să facem ce-i mai greu. Doar așa ne vindecăm.”

Secrete din trecut a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici.

Data Apariției : 2 dec. 2021

Colectie : Blue Moon

Autor(I) : Barbara Davis

Traducator(I) : Gabriela Ghircoiaș

Tip Coperta : Broșată

Numar Pagini : 368

 

Lasă un răspuns