Schimb de vieți,  hmmm… Oare de câte ori am spus chestia asta? Nu știu voi, dar eu am avut momente în care îmi doream altceva, îmi doream să fiu înțeleasă sau simțeam că e nevoie să mă justific. Știu, știu, asta e doar în mintea mea și ar trebui să tratez totul cu mai multă indiferență. Stai, de ce discutăm despre mine? Trebuia să vă scriu despre nebunia asta de carte.

Înainte să se ridice două voci sau să crească tensiunea cuiva, Doamne ferește, aș vrea să spun că romanul ăsta se poate încadra în rândul celor amețitor de dulci; e previzibilă de la un capăt la altul, transparentă precum sunt cele mai fine neglijeuri, ați prins ideea. Da, e sirop dulce, dulce, dulce. Dar cine nu are nevoie de o doză de dulce din când în când? Cine nu aleargă fix în „brațele” unor astfel de cărți? Mmmmm, ia să vă văd… Fiți sinceri, vă rog, sunt cu ochii pe voi.

Și, ca să fiu sinceră, nu este doar un love-story, să nu vă grăbiți nici aici, vă rog. Este o carte ca o stare. Sunt sigură că aveți și voi starea aia caldă, confortabilă și familiară. Așa e și cartea asta. Caldă, lipicioasă, lejeră. Și mie mi-a dat sentimentul ăla de acasă, sentimentul ăla de comunitate micuță, cu căsuțe tip cottage, cu gărduțuri albe și obloane. Hai că pic iar în starea asta… Adună-te, femeie….

Schimb de vieți
Schimb de vieți

Schimb de vieți – aventură și adrenalină

Dacă nu mă recunoașteți, am de spus ceva în apărarea mea. Am fost Eileenată. Ea este de vină, sunt încă fascinată de pofta ei de viață, de spiritul ei aventuros și de firea ei empatică. Ziceam eu că mi-aș dori o bunică precum a fost cea din Bunica mi-a ziss să-ți spun că-i pare rău. Dar aș vrea să îi fac acelei bunici un upgrade și să îi ofer ceva și din Eileen.

Schimb de vieți ni le aduce în prim plan pe Eileen și Leena Cotton, bunică și nepoată. Bine, veți spune voi, ce poate fi atât de amuzant în asta? Ce poate face o bunică de peste 86 de ani în „papucii” propriei nepoate și invers? Cum să duci o femeie workahoolică într-un sătuc, fie el atât de idilic precum era Hamleigh, departe de serviciu și tehnologie, și să te aștepți să fie fericită? Și ce să facă o bunicuță obișnuită cu vecinii săi și toanele lor la Londra? Oh, nici nu vă puteți închipui…

Eileen – o femeie cât o sută

Nici nu vă mai spun câți ani are buni, dar mai spun că mi-aș dori ca femeile de vârsta ei din țara noastră să fie la fel de hotărâte și de dezinvolte. Cine spune care este vârsta maximă la care îți poți căuta iubirea? Cine spune că dacă ai o vârstă anume, nu ai voie să fii fericit sau să te îmbraci fistichiu?

Cred că exact acesta a fost punctul forte al cărții: schimbul dintre generații. Să iei un tânăr dintr-o metropolă, să îl duci departe de tehnologie și tentații, să îl obligi să socializeze, să fie atent la membrii și nevoile comunității, să îi permiți să se implice și să ia propriile decizii. Să iei un om din mediul rural, din comunitățile mici, obișnuit să se gândeacsă la cei din jur și să îl duci în orașele mari, aglomerate, cu oameni grăbiți și dornici de progres pe scara profesională, dar atât de reci și de indiferenți la nevoile celor din jur. Mda, ăsta poate fi un experiment extrem de interesant. Și nu doar în cărți.

Bine, da! O să spun și că buni Eileen își dorea să își găsească pe cineva care să o iubească. Nu o judecați. Avusese un soț, dar acesta preferase să plece. Cred că buni avea nevoie de cineva cu care să bea un ceai sau să mângâie două pisici. Bine, fie… buni avea nevoie și de un bărbat, în toate modurile posibile. Ei, și cine suntem noi să o judecăm? Hai să o lăsăm să își trăiască aventura…

Leena – între muncă și dragoste

Leena ar fi putut fi mai interesantă, mai ales că moștenește genele lui Eileen. Dar, așa cum am spus mai sus, cine suntem noi să judecăm? Mi-a plăcut de ea pentru că a avut ideea asta nebunească de a face schimb de vieți și i-aș fi oferit și câteva îmbrățișări pentru pierderea prin care a trecut. I-am înțeles și accesele de furie și încăpățânare și am apreciat tușa de credibilitate adăugată astfel de autoare.

Dacă ar fi ceva ce să îi reproșez cărții, atunci aș menționa finalul. Un pic grăbit și prea tras de păr. Hm, că veni vorba de asta, tare mi-e dor de o carte cu final surprinzător. Îmi place touch-ul de romance și happy ending, dar parcă am nevoie de altceva. Voi nu?

Una peste alta, Schimb de vieți poate fi cartea perfectă pentru o după amiază leneșă, cu pijamale și ciocolată caldă. dacă aveți nevoie de o lectură care să nu vă solicite și să vă facă să zâmbiți, ea este!

Schimb de vieți a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici. 

Data aparitiei: Aug 2021
Tip coperta: Broșată
Nr. pagini: 352
Traducator(i): Ioan Radu Preda
Categorie: Literatura Pentru Femei
Colectie: Blue Moon

 

Lasă un răspuns