Scânteie în beznă este o carte despre traume, trecut, vinovăție și legături bolnave. Am terminat-o acum câteva zile și încă mă simt încărcată de toate emoțiile care mi-au invadat sufletul și spațiul personal. Poveștile de genul ăsta te consumă, te transformă într-un individ sceptic, mereu suspicios  cu tot ce se întâmplă în jurul personajelor, nesigur în legătură cu acțiunile lor și mai temător decât ai fi în mod normal.

M-am întrebat de câteva ori dacă autoarea ar putea răsturna totul. Deja identificasem niște ancore micuțe, așezate strategic. Atât de fine și atât de subtil evidențiate, dar prezente și prevestitoare. Le-am simțit pe toate și nu le-am lăsat să-mi scape. Pe unele le-aș fi putut confunda cu niște detalii care erau menite doar să îmi descrie mai mult conjuncturile și caracterele. Pe altele, mai puține la număr, le-aș fi putut rata cu o singură clipire.

Scânteie în beznă
Scânteie în beznă

Scânteie în beznă – traumele trecutului își ascut ghearele

Este multă dragoste în cartea asta. Dar trebuie să dați la o parte straturile de întuneric, de pământ și de secrete. Să nu aduceți o lopată cu voi, s-ar putea să fiți înțeleși greșit. Dar să luați răbdarea, puterea de a înfrunta toate acele situații și un strop de înțelegere. Știu, poate vi se pare deplasat să găsiți cuvântul dragoste lângă toate celelalte spuse mai sus. Unde-i dragostea când fetele dispar? Unde-i dragostea când vinovatul este găsit? Unde-i dragostea când fiica vinovatului devine psihologă tocmai pentru a-și alina propriile răni?

„Un thriller psihologic despre fiica unui ucigaș în serie. Intens. Întunecat. Înfiorător.“ – Marian Coman, redactor-șef Armada

Vă spun că este dragoste. Și va reuși să-și trimită razele abia după ce întunericul își va fi încheiat socotelile cu personajele implicate. Dar va fi oare prea târziu?

O poveste interesantă, plină de traume și întuneric

Poate voi veți pleca dintr-un alt unghi cu povestea asta. Din colțul guvernat de înțelegere și de „poate nu-i totul chiar așa de sumbru.” Eu am pornit fără așteptări, pregătită însă să fiu șocată, oripilată și dată complet peste cap. Așa am și fost, dar trebuie să spun și ce nu mi-a plăcut.

Mi-am  creionat mult prea devreme propriile scenarii, dar asta nu m-a supărat deloc. Povestea însă a șchiopătat pe ici, pe colo și abia asta m-a supărat cu adevărat. Nu știu dacă traducerea a fost de vină sau doar ăsta a fost limbajul folosit de autoare. Unele expresii mi s-au părut a fi incompatibile cu firea personajului, total nepotrivite și parcă rupte din context. Acele momente au fost cele pe care le-am considerat vinovate de ruperea ritmului și de dispersarea sporadică a tensiunii ce părea să plutească peste oameni și rânduri.

M-am scuturat repede de acele nemulțumiri, le-am lăsat în spate, am mers mână în mână cu Chloe Davis, suflet lângă suflet și ne-am dorit același lucru: adevărul. Eram oare pregătite pentru el? Eu am fost și am rămas în zona de siguranță. Mă puteam refugia oricând în zona mea de confort, printre lucrurile sigure și adevărurile demascate.  Chloe târa după ea multe bagaje emoționale, prea multe și prea grele. Se simțea pângărită de numele pe care-l purta și nu voia să fie recunoscută. Nu voia să fie fiica tatălui său, nu voia să fie cunoscută drept fiica unui criminal cu sânge rece. Dar când trecutul începe să-și întindă tentaculele în prezent și să-l infecteze cu aceeași doză de rău, Chloe nu se poate împotrivi și rănile cele mai grave rămân fără coji…

Scânteie în beznă – coincidență sau plan diabolic?

Chloe Davis este psihologă. Dar asta nu înseamnă că își poate vindeca și controla propriile traume. Și cum ar putea să o facă acum, în perioada aceasta tulbure, când prezentul seamănă atât de mult cu trecutul ei tulbure?

Chloe avea multe răni în sufletul său. Încă nu știa cum să le panseze, să le îngrijească sau să le aline cicatricile. Găsise un om care putea să o iubească pentru ce era acum, omul care putea privi dincolo de numele pe care ea-l purta. Desigur, Tanner știa totul despre ceea ce îi lăsase o etichetă vizibilă în ochii societății. Dar nici el nu știa cum să o facă să se simtă în siguranță, să se privească sincer și direct în propria oglindă.

Tanner fusese sincer cu ea, Chloe nu prea. Se simțea vinovată pentru asta, ne este clar din fiecare rând, dar nu prea știe cum să oprească bulgărele ăsta nociv. Era acolo, pe o latură nesigură, gata să se prăbușească și să dărâme totul în calea sa. În copilăria ei, Chloe fusese martora unor evenimente oribile. Tatăl său fusese acuzat într-un dosar de crime/dispariții multiple și asta echivalase cu oprobriul întregii comunități.

Acum, când viața lui Chloe pare să meargă pe o linie mai sigură și mai clară, încep să dispară alte fete. Și toate sunt legate, într-un fel sau altul, de Chloe. Voia cineva să o pedepsească, era o coincidență sau un fel de „ofrandă” adusă tatălui acesteia?

Scânteie în beznă – prețul se cere întotdeauna plătit

Nu mi-a displăcut finalul, cumva mă pregătisem pentru el. Numai că l-aș fi vrut mai închegat, mai ancorat de povestea „mamă” și mai plin de substanță. Personajele au fost pline de zone întunecate și conuri de lumină, aruncate din colțuri gri în colțuri sumbre, lăsate să acționeze și să trăiască apoi cu toate consecințele faptelor și alegerilor lor.

A fost o lectură interesantă, plină de mister, tensiune și întrebări. Am simțit tot timpul că pășesc pe o muchie ascuțită, dureroasă în cele mai multe locuri, și am vrut neapărat să aflu adevărul. Voi sunteți pregătiți pentru el?

Romanul Scânteie în beznă a apărut la Editura Nemira și poate fi cumpărat de aici.

Paperback

392 Pagini

Disponibil din: 22 februarie 2023

Traducere: Alexandru Szollo

Lasă un răspuns