Scandalul din Malibu, cea mai proaspătă carte scrisă de Taylor Jenkins Reid, este o poveste perfectă pentru vacanța de vară. Nu am făcut surf niciodată, nici nu mi-a dat prin minte măcar. Dar, după cartea asta, sigur am de gând să încerc. Atâta poftă de surf, de mare, de plajă, de nisip printre degetele de la picioare… parcă și simțeam briza prin păr, auzeam pescărușii și valurile care se spărgeau de țărm.

„Taylor Jenkins Reid știe cu sigu­ranță cum să spună o poveste! Iată o carte de neuitat despre o noapte de neuitat!” HelloGiggles

Taylor Jenkins Reid se numără printre autoarele mele preferate. Are un ceva al ei, știe cum să își evidențieze personajele, să își scrie dramele și să își construiască scenariile. Mi-a plăcut în Fericiți pentru totdeauna?, mi-a plăcut și în Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo – deși au fost aspecte pe care nu le-am acceptat/înțeles, dar am adorat-o în această poveste. Bine, preferam altă direcție spre final, dar asta este strict chestiune de gusturi.

Scandalul din Malibu
Scandalul din Malibu

Scandalul din Malibu – viața și dramele ei

„Reid a creat încă o dată un roman captivant, cu un ritm amețitor, care îi face pe cititori să călătorească fără efort între decenii și diferite episoade ale poveștii.” The Washington Post

Știți cum mi-am imaginat eu povestea asta? Precum un glob din acela de sticlă, plin cu nisip, apă și personaje diferite. Cineva, o mână puternică, agită globul de sticlă și urmărește „furtuna” iscată. Când mâna o să se plictisească de acest joc, liniștea o să se aștearnă peste glob și peste personaje. Dar până atunci, pe marginile însoritului Malibu – globul nostru de sticlă – , dramele continuă și vor avea nevoie de foc pentru a se purifica.

Am făcut tot posibilul pentru a sta departe de descrierea cărții. Nu am citit deloc, deloc. Am vrut să fiu surprinsă, să mă las izbită de fiecare val de destăinuiri, să plutesc pe deasupra descrierilor și sentimentelor. Să las emoțiile să mă ghideze, să își facă loc prin sufletul meu, să surprind farmecul poveștii și să îl las să se strecoare prin gândurile mele.

Deși Malibu din 1983 – prezentul Ninei Riva – este unul fermecător, plin de aventură, surf, pictoriale, petreceri și dragoste, tot povestea din trecut mi-a plăcut mai mult. Mă știți deja. Am o înclinație spre drame și povești de dragoste, sufăr alături de femeile care luptă cu greutățile vieții, le urmăresc parcursul și le admir renașterea. Nina Riva a avut propriile lupte de dus și viața ei nu a fost deloc ușoară. Numai că, din punctul meu de vedere, și-a ridicat prea multe ziduri în jurul ei și s-a autoizolat în spatele acestora.

Malibu – surf și petreceri

Petrecerea de la sfârșitul verii era memorabilă și așteptată de toată lumea. Evenimentul găzduit de de Nina Riva era cel de la care nu îți permiteai să lipsești. Evident, toată lumea bună se aduna aici. Se etalau ținute și povești de dragoste, curgea băutura în valuri și lucrurile degenerau până dimineața. Dar nu așa se întâmplă la orice petrecere reușită?

Nina Riva nu fusese întotdeauna atât de bogată. Faimoasă fusese mereu. Și asta pentru că era fiica renumitului Mick Riva. Dar acest aspect nu era echivalent cu o viață bună. Povestea părinților Ninei fusese plină de suferință, dragoste, abandon și nepăsare. Mama Ninei l-a iubit pe Mick dincolo de orice rațiune. L-a iertat, l-a așteptat și l-a iubit. Dar Mick gusta din glorie, era iubit de public și adulat de femei. Îi era ușor să cadă în ispită și să plece de acasă la brațul femeilor frumoase.

„Irezistibil! […] Dramatism la cote amețitoare pe plajă, alături patru frați sexy amatori de surf și de celebrul lor tată!” People

Mama Ninei învățase să se ridice și să lupte împotriva destinului, dar obosise să o mai facă. Chiar dacă de ea depindeau patru vieți: Nina, Jay, Hud și Kit, copiii ei dragi. Nina este cea care preia frâiele familiei Riva și cea care va învăța să lupte pentru a ieși din sărăcie.  Câteva poze, talentul ei la surf și un nume predestinat pentru succes. Aceștia sunt termenii ecuației prosperității financiare. Dar nu garantează și fericirea în viața personală. Era fericirea reală? Ar putea chiar și ea să fie fericită?

 Riva – binecuvântare sau blestem?

„Scandalul din Malibu este o lectură distractivă, de neuitat.” Business Insider

O dramă generală este alcătuită din alte drame mici. Și exact așa pare să fie și pentru frații Riva. Fiecare are de dus propria cruce pe umeri, mai mică sau mai mare, alimentată și de nevoia de a fi iubiți și acceptați de propriul tată.

Mi-a plăcut mult prima parte a cărții și am trăit alături de personaje până spre finalul cărții. Dacă mă întrebați pe mine, pe final nu am mai înțeles unde vrea autoarea să ajungă. A concentrat prea multe lucruri, prea multe drame superficiale și asta a făcut ca starea mea de bine să fie ușor afectată. Nu știu dacă așteptam ceva anume, dar sigur așteptam altceva de la final.

Per total, Scandalul din Malibu este o lectură proaspătă, antrenantă, punctată de dragoste, sacrificii și dramă. Mie mi-a plăcut și o recomand musai pentru vara asta. Are o poveste care vă atrage în vârtejul ei, veți simți că faceți parte din tot ce înseamnă Malibu (chiar dacă sunteți ca mine și l-ați văzut doar în filme sau poze 😂😁🤭). Sunteți pregătiți să faceți parte din fenomenul Riva?

A apărut la Editura Corint / Leda Bazaar și poate fi cumpărată de aici.

AUTOR(I):TAYLOR JENKINS REID

TIP COPERTĂ: SOFTCOVER

EDITURA: LEDA BAZAAR

AN APARIȚIE: 2022

NUMĂR PAGINI: 432

TRADUCERE: MARIA ADAM

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns