Pe Sașenka lui Simon Sebag Montefiore am întâlnit-o pe rafturile librăriei Libris și m-a atras ca un magnet! Părea exact genul meu de carte. Remarcasem cealaltă ediție, dar nu avusesem destul curaj pentru a o cunoaște pe Sașenka. 

Sașenka este exact genul de carte care ar detemina și pe cel care nu citește ficțiune istorică să înceapă să o facă. Deși se simte pasiunea autorului pentru istorie și găsim elemente reale îmbinate cu cele ficționale, Sașenka este o lectură accesibilă tuturor. Pe măsură ce mă afundam în poveste am realizat cât de mult seamănă cu „Spune-mi cine sunt”, carte achiziționată tot de pe Libris. Deși preferata mea dintre aceste două titluri rămâne tot „Spune-mi cine sunt”, m-am bucurat să descopăr în romanul lui Montefiore o poveste care îți taie răsuflarea și care scoate cu multă precizie la lumină elementele specifice regimului comunist și a luptei pentru putere. 

39698818_2173878222878881_5628232480206094336_n.jpg

Deși numele romanului ne-o indică pe Sasenka, o tânără cu idei politice hrănite de unchiul matern, ca fiind personajul principal, eu am simțit că nu am cunoscut-o suficient. Am cunoscut jocurile politice, trădarea, comploturile, teama și nesiguranța tuturor, dar nu pe ea. Mi s-a părut naivă la început, crezând că urmează doar indicațiile unchiului său care era diferit de familia defectă care o aștepta acasă. M-am gândit că se simțea importantă jucând jocurile celor mari. 

Sașenka era un copil de bani gata. Deși lumea se năruia încet în jurul ei, ea făcea parte din rândul privilegiaților. Era fiica baronului Zeitlin, un evreu care câștigase destule avantaje cât pentru a fi acceptat în marile cercuri și nu deportat ca ceilalți evrei; mergea la un colegiu despre care nu avea o impresie prea bună și asista neputincioasă la viața vicioasă a mamei ei. 

Sașenka – un roman plin de forță și pasiune pentru istorie

Cine ar fi crezut că o tânără de 16 ani, îmbrăcată în haină de blană și cu un guler alb din vulpe polară la gât ar fi cea care transportă muniție și manifeste? Nimeni. Pe asta mizează și Mendel, unchiul Sașenkăi, atunci când o recrutează în rândurile lor. Are grijă să îi hrănească mai întâi mintea cu broșuri care sprijineau cauza comunistă și îi insuflă spiritul bolșevic. În lumea ideală a comunismului, oamenii aveau să fie egali, nu vor mai exista cozi interminabile, nu va mai exista foame și clase sociale. Cum să îi reziste Sașenka? Vedea din limuzina ei spațioasă femeile care se băteau pentru o coajă de pâine și copiii zdrențuiți mușcați de gerul pătrunzător. Tatăl ei era ocupat cu afacerile sale, mama ei era ocupată cu viața de noapte și cu incursiunile spirituale pe care le înfăptuia cu ajutorul ilustrului Rasputin. Multă vreme am crezut că tocmai dorința de a fi diferită de cea care a adus-o pe lume este factorul cel mai important din decizia care avea să îi schimbe viața pentru totdeauna. 

În prima parte a romanului, Sankt Petersburg – 1916, suntem martorii primilor pași ai Sașenkăi într-o lume pe care crede că o cunoaște în profunzime. Se înșală, dar nu știe încă. Nu este nimic drept și curat în comunism. Se toarnă unul pe altul, se infiltrează agenți dubli pentru obținerea de informații, totul este poleit cu un strat de bine când pe dedesubt colcăie mizeria, neregulile și suferința. Cade ușor în plasa unui polițist pe care îl consideră aliat, dar care storcea informații de la ea oferindu-i la schimb firimituri.

În cea de-a doua parte, Moscova 1939, ne este înfățișată o Sașenka matură, soție și mama a doi copii pe care îi adoră. Partidul mult îndrăgit ajunsese la putere și îi recompensase pe membrii fideli și activi. Când arestările se țin lanț în jurul ei, Sașenka începe să se teamă și devotamentul ei construit din bucăți strâmbe, din colțuri pe care alții aveau grijă să i le dezvăluie, începe să se clatine amenințător. Partidul mai este partid când întreaga ta viața este monitorizată și amenințată de cei care îți vizitau casa până mai ieri? Câte sacrificii trebuia să mai facă pentru a se simți în siguranță? Dialogurile din această parte mi s-au părut un pic forțate, false aș spune. Mă gândesc acum că redau foarte bine imaginile acelea feerice pe care le promovau comuniștii. Tata venea acasă de la serviciu, mama era toată un zâmbet și cu o coafura impecabilă, copiii erau cuminți să nu îi supere pe mămica și tăticu, cina era pe masă. Totul numai lapte și miere. 

Tot nu am ajuns să o cunosc pe Sașenka. Am crezut-o puternică, dar ceda tuturor ispitelor și mi s-a părut purtată de fiecare val care o bătea. Nici pe soțul ei nu l-am înțeles. Scenele domestice pierd mult teren în fața celor care implică istoria, dar este de înțeles când ne gândim la celelalte volume scrise de autorul Simon Sebag Montefiore. 

Cea de-a treia parte este cea în care se face lumină și se smulg adevărurile dintr-un trecut condamnat de alții și de interesele lor meschine. Mi s-a părut cea mai emoționantă parte și cea care m-a determinat să asemăn cartea cu cea scrisă de Julia Navarro. Se face lumină și se observă cât de departe pot merge unii oameni și cât de ușor poate fi mușamalizat totul. 

Mi-a plăcut mult întâlnirea cu Sașenka. Dură, tristă, emoționantă și revelatoare. Am apreciat cunoștințele autorului și faptul că a păstrat nume reale și a brodat în jurul lor această poveste. Din nota autorului aflăm că s-a inspirat din anumite povești și că istoria familiei Sașenkăi ar putea trece adevărată. A îmbinat elemenetele descoperite, mărturii, întâmplări și a dat naștere unui roman remarcabil. Păcat că personajele nu sunt evidențiate, sau poate că ăsta a fost și planul inițial. Probabil se subliniază micimea noastră în fața istoriei. Una peste alta, mi-a plăcut cartea și mă bucur că am citit-o! Autorul Simon Sebag Montefiore este un autor căruia îi voi acorda credit pe viitor și promit că voi cumpăra și alte cărți semnate de el! 

Voi ați citit cartea? Ce părere aveți despre ea? 

Nu uitați de campania #respectyourself! Pe Libris găsiți acum și mai multe tricouri colorate, imprimate cu mesaje super drăguțe!

 
Despre carte:
An aparitie: 2015
Autor: Simon Sebag Montefiore
Categoria: Literatura contemporana
Colectie: Fiction Connection
Editie: Necartonata
Editura: TREI
Nr. pagini: 704
Titlu Original: Sashenka
Traducator: Laura Karsch

23 COMENTARII

  1. Cu ea am început luna septembrie, mi-a plăcut, dar la fel ca tine daca ar fi să aleg între aceasta și Spune-mi cine sunt, ultima e favorita cu toate că personaje principale se aseamănă , cel putin în privința crezului lor.

  2. Povestile despre teroarea rosie imi par mai cutremuratoare decat cele despre Holocaust. Frica naste monstrii si dezumanizeaza. Milioane de oameni ucisi cu bestialitate sau condamnati la o viata de iad in Gulag. Terifianta poveste! Felicitari ptr recenzie!

  3. Felicitări pentru recenzia minunată și extrem de convingătoare! <3 Încă nu am citit romanul, însă am toată trilogia acasă, care își așteaptă cuminte rândul la citit.

Lasă un răspuns