Dacă nu vreți să cădeți în tentații, închideți strâns ochii și nu intrați pe Libris! Glumesc! Intrați când sunt reduceri, nu știți peste ce bunătăți puteți să dați. Intrați și când căutați noutățile, Libris nu vă lasă prea mult să așteptați. Eu am intrat pe site și am văzut pe prima pagină cartea lui Nesbo, Sânge pe zăpadă. Poți rezista? Nu poți. Mai ales când scrie clar că este primul volum dintr-o serie nouă.

M-a dezumflat un pic numărul de pagini. Mie îmi place mult cum scrie Jo Nesbo. Are sânge rece, duritate, cazuri care te pot șoca, personaje dure și replici tăioase. Mă gândeam că în 174 de pagini nu poate construi o poveste prea credibilă. Acțiunea este verosimilă, dar e prea pe fugă expus totul. Subiectul este unul care poate fi dezvoltat, povestea ar fi putut fi mult mai bună de atât. Sper ca următorul volum al seriei să fie mai amplu. Acest prim volum mi-a lăsat impresia că am citit o nuvelă, o povestire.

Sânge pe zăpadă – Jo Nesbo – un roman intens

Colacul de salvare, din punctul meu de vedere, a fost finalul. Acesta aruncă multe supoziții, naște multe semne de întrebare. Cititorul rămâne confuz și își dorește să afle mai multe detalii.

Olav Johansen este un personaj interesant. Simt că nu l-am cunoscut suficient. Eu mi l-am închipuit drept un tip mare, cu o față blândă și mâini făcute pentru a ucide. Se remarcă sensibilitatea și puterea lui de a iubi. Sună nepotrivit pentru un lichidator? Sună. Dar cum altfel îl poți cataloga pe omul care își dă banii pentru misiunea sa văduvei celui pe care tocmai l-a împușcat? Cine salvează o fată surdo-mută din mâinile proxeneților și o urmărește zile întregi pentru a vedea dacă este bine? Olav e traumatizat de copilăria sa. Nu erau lucrurile deloc roz în căsuța pe care o împărțea cu mama sa alcoolică și tatăl pușcăriaș și bătăuș. Nu i se acordase atenție. Să fie toate astea motivele pentru care ajunge lichidator? Sau își dorește să fie acceptat? Să simtă că aparține unui loc?

Sânge pe zăpada – Jo Nesbo – moarte și violență

Olav este dislexic (tulburare nervoasă, constând în dificultatea de a citi și a înțelege ceea ce se citește). Dar asta nu îl împiedică să citească. Sau măcar să încerce. Poveștile căpătau alte sensuri pentru el, dar nu ăsta este efectul cărților și asupra noastră? M-a înduioșat comportamentul lui. Mai ales încăpățânarea lui de a scrie câteva rânduri pentru femeia pe care o iubea. Am fost tentată să cred că Olav este un prostuț, dar nu este deloc așa. Olav este genul de personaj care trezește emoții.

Olav Johansen este ucigaș plătit. Lucrează pentru Daniel Hoffman și știe deja multe lucruri secrete din afacerile interlopului din Oslo. Olav nu întreabă. El ucide la comandă și își încheie fiecare misiune cu succes. Dar, ultima sarcină este cea care pune pe spatele lui Olav o țintă. Devine victimă și fuga pentru viața lui ar putea să lase și mai mulți morți în urmă.

Daniel Hoffman îl plătește pentru a o omorî pe Corina Hoffman, nimeni alta decât soția mafiotului. Corina era infidelă și avea să plătească pentru asta cu viața. Olav începe să o supravegheze, dar cade pradă farmecelor ei. De la distanță, să nu credeți că s-au întâlnit. Într-un moment de slăbiciune, decide să îl împuște pe amantul Corinei, fără să știe că acesta avea o legătură de sânge cu Daniel Hoffman. Lucrurile se complică tot mai tare și Olav este nevoit să ia o decizie. Oricare ar fi aceasta, un lucru e sigur, începe lupta pentru supraviețuire.

V-am spus că mi-a plăcut subiectul, dar aș fi vrut să fie mai amplu, mai bine dezvoltat. Povestea păstrează accentele sumbre ale stilului cu care Nesbo ne-a obișnuit. Violența face parte din plan și cititorul trebuie să se pregătească pentru o cursă intensă! Ați citit cartea? Ce părere aveți despre ea?

Romanul a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărat de pe Libris la un preț bun.

An aparitie: 2018

Autor: Jo Nesbo

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Fiction Connection

Editie: Necartonata

Editura: TREI

Nr. pagini: 176

Titlu Original: Blod pa sno

Traducator: Bogdan Perdivara

13 COMENTARII

Lasă un răspuns