Salutări din Protecția Martorilor! Nu, nu am plecat nicăieri, nu mi s-a întâmplat nimic. Dar tare interesant ar fi fost să fac parte din familia Trevor. Chiar dacă asta însemna un set nou de reguli, atacuri cibernetice sau asasini plătiți pe urmele noastre. Adrenalina asta… Știu că sună periculos, dar și Nichi aka Charlotte este periculos de amuzantă și de imprevizibilă. Cum să nu vrei să cauți compania acestor oameni?  Ea mi-a fost dragă de la primul rând. Și a continuat să rămână cu mine și după ultimul.

„Cititorul romanului de debut al lui Burt poate ridica o singură obiecție cu privire la carte – faptul că se termină… Nicki/Charlotte este încântător de caustică și, în ciuda înclinației spre a buzunări lumea atunci când este agitată, graba cu care iubește (și se face iubită) și franchețea ei ne fac să o îndrăgim de la prima pagină.” — Publishers Weekly

Salutări din protecția martorilor

Salutări din Protecția Martorilor – o familie atipică

Nicki nu va avea voie să iasă în evidență, să ia note mari, nu va avea acces la telefon și la platformele de socializare. Și nu va mai avea voie să fure. Bine, cleptomania nu era tocmai „defectul” ei din naștere. Timp de treisprezece ani (pentru că asta este vârsta ei), Nicki furase de la viață momente de normalitate. Abandonată în orfelinat și nevoită să treacă prin multe familii de împrumut, copila nu știa cum să își controleze reacțiile. Era brutal de sinceră și spera la ziua în care tatăl ei, un hoț închis pentru faptele sale, avea să o ia acasă. Chiar dacă acest „acasă” însemna furt și o viață nesigură.

Pentru inteligența sa și pentru  puterea de adaptare, Nichi pare candidata ideală pentru o misiune periculoasă. Și nu este o misiune lansată de nu știu ce puști din orfelinat. Misiunea vine direct de la domnii cu costume negre, căști în urechi și pistoale adevărate. Și noul set de reguli (cel menționat de mine mai sus) era implementat tot de ei.

Scopul misiunii: protecția unei familii importante pentru anchetele sofisticate din cadrul agenției. Pe scurt: o avocată cu spirit de justițiar dorește să își „toarne” propria familie. Italieni. Atât vă spun. De restul vă prindeți voi. Și știți deja că ei nu se joacă deloc atunci când vine vorba de răzbunare. Nu există limite și se uită gradele de rudenie. Par să aibă legături peste tot și oameni dispuși să le facă treburile murdare. Dacă nu hotărăsc să le ducă chiar ei la capăt.

Carte pentru copii. Subiect bun, stil delicios

Nu știu când va fi Maria mea gata pentru cartea asta. Probabil că mai are nevoie să stea puțin în lumea fantasy, cu zâne și animale magice. Dar o voi păstra pentru anii care vor veni. Vreau să mă asigur că îi va înțelege toate dedesubturile. Nichi sunt sigură că m-ar înțelege, chiar dacă știu că m-ar bombăni puțin. Puțin mai mult.

Maria ar gusta aventurile lui Nichi, dar parcă îmi doresc să o mai țin deoparte de pericolul care ne înconjoară. Nichi este clădită din alt material. Forțată să fie atentă la tot ce primește de la viață să se adapteze și nevoită să se mulțumească întotdeauna cu puțin.

Am crezut că a acceptat misiunea doar pentru că iubea pericolul. Dar am realizat că ea voia iluzia unei familii. Chiar dacă și asta era cu împrumut, chiar dacă avea să fie nevoită să joace un rol tot timpul. Poți juca roluri. Dar ce faci când te identifici prea mult cu personajul? Când lucrurile încep să se amestece prea mult?

Salutări din protecția martorilor

Salutări din protecția martorilor este un roman delicios. Deși are un subiect foarte serios și extrem de bine ales, autorul știe cum să rotunjească unghiurile ascuțite pe care le tot scoate la iveală. Limbajul este unul accesibil, replicile sunt pline de haz, personajele bine puse în lumină. Pe Nicki nu ai cum să nu o placi. Nu ai cum. Efervescentă, impulsivă, dar totodată dulce și sensibilă, pare determinată să adune în ea lumini și umbre deopotrivă. Mă gândeam că mi-ar plăcea să o văd adolescentă. Știu cum s-a încheiat „episodul” cu italienii și familia de împrumut. Dar vreau mai mult de atât. Sunt sigură că autorul ar găsi o cale pentru a-i păstra caracterul și farmecul.

„Ce obții atunci când iei o orășeancă înfiptă, cu un trecut dubios și reflexe fulgerătoare și o pui într-o familie aparent normală, pe care abia o cunoaște? Un roman plin de acțiune, despre încercările la care te supune școala, despre certurile cu părinții și rivalitățile între frați – toate presărate cu fiori de zile mari și situații dramatice… Cititorul se va delecta cu acțiunea și intriga alertă, dar și cu Nicki cea fermecătoare și pricepută, a cărei putere emoțională și prezență de spirit o ghidează pe tot parcursul poveștii.” — School Library Journal

Mie mi-a asigurat câteva zile de relaxare. Aș fi citit mult mai repede romanul, dar orele lungi de la serviciu nu îmi mai permit. Există și o parte bună, dacă pot spune așa. Mă bucur și mai mult de fiecare rând. Îmi iubesc și mai mult cărțile. Întrebați și de teancurile de cărți? Cresc. Încet și sigur. Dar asta este partea care îmi place cel mai tare.

Dacă vreți ceva numai bun pentru vara asta sau pentru un weekend plăcut, Salutări din Protecția Martorilor poate fi o alegere mai mult decât inspirată. A apărut la Storia Books și o puteți cumpăra de aici. 

Traducător: Laura Guțu
Suport: 368 pagini, paperback

 

 

 

Lasă un răspuns