„Sadie” este o combinație reușită între un roman young adult și un thriller. Îmi plac romanele pline de adrenalină, de răsturnări de situație. Sadie nu este unul așa, nu din punctul meu de vedere. Însă a avut ceva catchy, ceva care m-a ținut cu gândul la carte. Eram curioasă să văd ce ascunde Sadie și ce monstru sălășluiește în trecutul ei. Mi-e întotdeauna milă de personajele adolescente care sunt victimele părinților lor. Probabil ăsta este și motivul pentru care am dorit să mă avânt în povestea ei. Am simțit că va fi o poveste tristă, una care și-a înfipt adânc rădăcinile în existența personajelor.

„Un thriller palpitant care taie-n carne vie ca un podcast de investigații criminalistice. […] N-o să mai fiți în stare să faceți nimic înainte de a-l citi până la capăt.” – Stephanie Perkins, autoarea romanului Anna și sărutul franțuzesc

Sadie
Sadie

   „dacă va muri, va îngropa și adevărul odată cu ea”

Sadie este un exemplu de putere și voință. M-a impresionat încăpățânarea ei de a construi o lume mai bună pentru Mattie, surioara mai mică. Sadie era o tânără care nu primise dragoste maternă. Și cu toate astea, cum știa ea să ofere dragoste, sprijin și alinare? Știa să fie mai mamă decât femeia care le adusese pe lume. Claire, mama lor, era victima propriilor vicii. Trăia în lumea trasată de înțepăturile acelor care îi alimentau venele cu drogul nociv. Nu era stabilitate în viața ei. Numeroși bărbați îi treceau pragul, dar niciunul nu rămânea prea mult timp. Fetele nu aveau o figură paternă, asta lăsând numeroase carențe în viața lor.

„Sadie” – o poveste tristă

Claire dispare fără urmă într-o zi. Își lasă fetele în grija doamnei care se ocupa de parcul de rulote în care trăiau. Femeia se comporta ca o adevărată bunica. Fusese mereu capabilă să vadă și să înțeleagă comportamentul lui Sadie. Viața fetei nu fusese deloc ușoară, dar nimeni nu părea să fie atent la nevoile ei.

Singura certitudine a prezenței lui Claire în viața fetelor este o vedere care purta un mesaj însorit și plin de optimism. Claire se pare că plecase în L.A., fără vreo remușcare. Poate că Mattie voia să plece după ea, poate se săturase de viața din rulotă, poate voia dragoste. Și pleacă.  Mattie este găsită, câteva zile mai târziu, moartă în curtea unei școli părăsite. Nimeni nu știa ce sau cine o adusese acolo. Deznodământul era tulburător și lista de suspecți rămânea goală.

Poate că moartea lui Mattie ar fi rămas doar un dosar clasat. Dar, câteva luni mai târziu, Sadie dispare și ea. Coincidență nefericită sau crime cu premeditare? Erau fetele blestemate să aibă aceeași soartă? Totul pare să indice un răspuns pozitiv. Numai mașina lui Sadie este găsită abandonată, pe marginea unei străzi. Lucrurile ei erau acolo. Unde era Sadie? Mai era oare în viață?

„Sadie” – povestea unui trecut tulbure

May Beth Foster, doamna care avea grijă de parcul de rulote, este cea care îi cere ajutorul unui jurnalist. O întâmplare banală îl plasase pe jurnalist în micuțul orășel chiar în zilele în care Mattie dispăruse de acasă.  West McCray făcea o serie de reportaje despre orășelele americane pe cale de dispariție. Era cunoscut pentru pasiunea și modul lui dedicat de a cerceta adevărul. În el are încredere și May Beth, dar acțiunea lor demarează cu stângul. West crede că fetele fug mereu de acasă. Era oare și în acest caz la fel? Și dacă da, de ce ar fi fugit Sadie? Acasă avea toate amintirile ei cu surioara mai mică.

Nu pot să vă spun mai mult. M-am tot învârtit în mintea mea și am decis să nu spun mai multe. Sunt sigură că ați mai văzut cartea în online. A stârnit ceva controverse în jurul ei. Unii au adorat-o, alții s-au plictisit. Eu sunt la mijloc. Mi-a plăcut subiectul ales. Și modul în care autoarea a ales să îmbine planurile narative. Da, mă așteptam la mai mult zvâc, la ceva-ul ăla care să mă pironească în scaun și să nască zeci de întrebări. Nu a fost să fie, dar asta nu face din Sadie o carte rea.

Mi-a plăcut de May Beth. Foarte mult! În schimb, pe Claire am urât-o! Am încercat să o înțeleg, chiar aș fi vrut să merg și în copilăria ei și să înțeleg ce nu a mers bine acolo. Cum de nu o iubea pe Sadie? De ce o condamna pentru ceva pentru care nici măcar era vinovată?

Romanul a apărut la Leda Edge/Grupul Editorial Corint și poate fi cumpărat de aici.

Sadie – Descriere

Sadie nu a avut deloc o viață ușoară. Rămasă orfană, într-un orășel izolat, a fost silită să aibă grijă nu doar de ea însăși, ci și de surioara sa, Mattie, străduindu-se să-i asigure o viață cât mai normală. Dar, atunci când Mattie este omorâtă cu brutalitate, întregul univers al lui Sadie se prăbușește. După ce polițiștii fac o anchetă de mântuială, tânăra hotărăște să îl descopere singură pe ucigașul surorii sale, așa că pornește într-o adevărată călătorie în căutarea dreptății, dar și a răzbunării. Numai că drumul său e presărat cu primejdii nebănuite și, curând, tinerei i se pierde urma. Atunci când prezentatorul radio West McCray află povestea celor două surori, acesta începe o investigație menită să scoată la iveală adevărul despre dispariția lui Sadie, dar și despre moartea lui Mattie. Aproape imediat, podcast-ul despre ancheta sa devine o adevărată senzație pe internet, căci din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de soarta lui Sadie, sperând, cu toții, că aceasta va fi descoperită de curajosul investigator înainte de a fi prea târziu…

An aparitie: 2018

Autor: Courtney Summers

Colectie: Leda Edge

Editie: Necartonata

Editura: LEDA

Nr. pagini: 352

Traducator: Carmen Ion

2 COMENTARII

Lasă un răspuns