Sacrificiul este povestea de care aveam nevoie pentru a-mi forma o părere completă despre stilul de scriere al autorului Henrik Fexeus. Nu sunt la prima întâlnire cu poveștile sale, ne-am mai ciocnit de câteva ori ideile, anchetele și modul de abordare.

Însă, așa cum sigur știți deja, editura Trei a publicat seria scrisă în colaborare cu minunata Camilla Lackberg, o autoare pe care mi-aș dori să o văd urmând tiparul pe care-l iubesc deja atât de tare. Apropo de seria ei, ar trebui să fac puțină cercetare și să descopăr ce volume mai am de citit. Atât de dor mi-e de o poveste nebună, plină de răsturnări de situație și jocuri de lumini!
Revenind la Henrik Fexeus, nu am știut până unde să îi atribui meritul pentru toate acele răsturnări de situație întâlnite în seria Vincent și Mina. Nu am știut cum abordează situațiile, de ce cheie se folosește pentru a „deschide” mințile victimelor și a criminalilor. Nici cât de mult poate să răsucească întregul fir narativ sau câte limite împinge pentru a ne oferi povești pline de suspans, adrenalină și teroare.
Având în vedere pregătirea lui profesională (psiholog, mentalist suedez, autor și prezentator TV, expert în limbajul corpului și comunicarea non-verbală), mă așteptam la puțin mai multă atenție pentru partea psihologică, pentru comportamentul celor implicați. E drept, subiectul este unul extrem de interesant spre final, acolo unde mi-am și amintit de un film pe care l-am urmărit cândva, însă ar fi putut fi și mai bine exploatat pe parcurs. Nu știam dacă se va folosi și aici de un mentalist, de abordarea atât de diferită întâlnită în poveștile menționate mai sus.
Sacrificiul – adevăruri dureroase
„Sunt incredibil de mândru de această carte. Mă reprezintă foarte mult, dar sper că va fi și o surpriză. A fost nevoie de doi ani să scriu Sacrificiul, iar acum abia aștept ca oamenii să pătrundă în lumea lui Florence și David.” – HENRIK FEXEUS
Henrik Fexeus are de ce să fie mândru. Povestea înflorește treptat sub ochii cititorului, trecutul este despuiat de secrete, vechi rivalități și grupări ies la suprafață alterând liniștea și dând complet viața unor oameni obișnuiți peste cap. Florence și David, pionii folosiți cel mai des în acest joc de șah, au un potențial uriaș și simt că mai au multe lucruri de spus, multe schelete în dulap și câteva polițe rămase fără descoperire. Pentru că spun întotdeauna ce gândesc, trebuie să vă mărturisesc și faptul că Florence a fost preferata mea. David este prins în tornada evenimentelor, pe pieptul lui stă scris cuvântul „țintă”, dar Florence m-a convins mai tare.
David, în stângăcia sa, afectat și acum de pastilele puternice și golul pe care îl are în mintea sa legat de primii ani de viață, a fost o piesă importantă în această poveste. Asta nu o pot nega. Dar simpatia mea pentru el a venit târziu, atunci când întregul tablou a fost „pictat” în totalitate, când tonurile s-au amestecat și măștile au căzut. L-am privit diferit în acel punct, aproape cu milă. Dar tot Florence a rămas preferata mea.
Sacrificiul – jocul de-a șoarecele și pisica
David știe cum stă treabă cu memoria unui calculator. Pe ce butoane să apese pentru a face o aplicație bună sau pe ce link să clickeze pentru a obține rezultatul dorit. Nu la fel stă treaba cu memoria sa. Are o casă, un cățel și o mamă căreia îi spune pe numele mic. Are un prieten bun, niște jocuri vechi și tabieturi la care nu renunță. Dar nu are amintiri din primii doisprezece ani de viață. Poate ar fi avut măcar câteva flashbackuri, dar pastilele care îi sunt administrate de doctorul său au grijă să le anihileze. David nu știe încă de puterea pastilelor sale, dar un mail care ar fi putut ajunge în spam îi schimbă viața pentru totdeauna.
Un mail sosit târziu în noapte, o „promisiune” și o curiozitate care îl duce pe marginea prăpastiei – iată combinația care îi va răsturna complet lumea lui David. Florence, femeia pe care învăța să o accepte și să o iubească, devine peste noapte omul de care nu se poate apropia nici pentru a-i mărturisi adevărul.
Paulina, o femeie necunoscută, îi trimite lui David un mail intrigant. Îi spune că trebuie să se cunoască și să discute despre întâlnirea dintre părinții lor. Întâlnirea avusese loc cu multă vreme în urmă, în condiții suspecte. Dacă vă gândiți la un schimb de amintiri sau la o discuție amicală, eu zic să vă schimbați opinia. Începe în acest punct o vânătoare continuă, un joc în care moartea pare să se ia la întrecere cu oricine îi iese în cale. Miza? Tăcerea. Și un experiment de care nu poate afla nimeni.
Sacrificiul – adevăruri și vinovați
Sacrificiul este o poveste la care am ajuns, poate, într-un moment nepotrivit. Am multe lucruri de făcut și mă simt încărcată cu niște sentimente pe care nici nu știu să le numesc. Sau să le categorisesc.
Însă, așa cum cred că v-am indus deja, Sacrificul este o poveste interesantă, ca o cursă contra cronometru. Dacă aveți nevoie și de alte păreri, vă invit pe blogurile colegilor mei: Literatura pe tocuri, Cărțile mele și alți demoni, Fata cu cartea, Falled, Citește-mi-l, Biblioteca lui Liviu; Analogii, Antologii, Ciobanul de azi.
Sacrificiul, primul volum din seria Memento, a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărat de aici.
Nr. pagini var. tipărită: 528
Anul apariției: 2025
Tip copertă: Broșată
Titlul original: Offerdjuret
Limba originală: Suedeză
Traducător: Alin-Daniel Dragomir