Ruinele splendorii, romanul scris de Megan Chance și apărut la Editura Litera, a fost alegerea mea de zilele trecute. Sinceră să fiu, mi-era dor de o altfel de poveste și am sperat că o voi primi călătorind în acest roman. M-am îndrăgostit vizual de copertă și m-am îndrăgostit mai apoi sufletește de personaje, de atmosferă, de locuri și de stilul de scriere.
Megan Chance ne-a oferit o poveste perfectă pentru zilele de toamnă. Dacă e să regret ceva în legătură cu această carte, atunci regret că nu am păstrat-o pentru o zi frumoasă de toamnă, că nu am luat-o cu mine la plimbare pe o alee plină cu frunze pictate de soare și de timp.
Mi-a readus aminte această poveste de aroma istoriilor historical romance. Deși nu suntem chiar în „miezul” acelei perioade și autoarea se ține departe de titlurile nobiliare, atmosfera este aceeași parcă. Pictată cu grijă, cu măiestrie și cu deosebită atenție pentru rigorile vremii, Ruinele splendorii oferă cititorilor săi o poveste emoționantă, plină de dragoste, compromisuri, greșeli și răzbunare.
Binecuvântare sau blestem?
Deși putem spune despre anumite povești că își păstrează deznodământul la câteva straturi distanță, acest lucru nu este deranjant dacă autorul se îngrijește să planteze sămânța îndoielii. Așa se întâmplă în acest caz și cititorul simte cum răsar în mintea sa semnele de întrebare. Este posibil oare să fim martorii unui complot? Oare este loc pentru un alt scenariu?
Mi-am lăsat întrebările deoparte și m-am bucurat alături de May Kimble, tânăra care primește o a doua șansă de la viață. Deși nu știuse de existența altor rude, May află că nu este orfană și că familia mătușii sale este gata să o primească în sânul ei. După moartea mamei sale, May se gândise că avea să ducă aceeași viață gri și anostă. Numai că, rămasă singură, ar fi fost privată și de dragoste, alinare și sprijin.
„În atmosfera fascinantă a orașului San Francisco din anii 1900, acest roman gotic istoric prezintă o femeie curajoasă a cărei viață este în pericol. Iată o poveste plină de acțiune, care va face cititorul să întoarcă pagină după pagină.” – Booklist
Scrisoarea care îi aduce vestea integrării în noua familie o tulbură peste măsură. Dar îi și aduce un gram de speranță. Era posibil să poată avea un nou cămin? Și dacă da, atunci de ce nu știuse până acum de mătușa ei? De ce aceasta nu păstrase legătura cu mama lui May? De ce nu se interesase până atunci de soarta lor?
Cu îndoiala în suflet și la brat cu speranța
Plină de speranță sosește May în casa familiei Sullivan. Avea cu ea câteva haine vechi și cârpite, zeci de întrebări care îi măcinaseră până acum gândurile și sufletul și păstrase în inimă numai un strop de speranță.
Familia Sullivan era opusul familiei în care fusese crescută May. Ea avusese parte de o existență însemnată cu lipsuri și compromisuri. Aici, în conacul impunător al familiei, roiau servitorii asiatici, ținutele splendide și platourile cu mâncare. Se bucurase May să își cunoască unchiul și verișoara, dar era nerăbdătoare să o cunoască pe mătușa sa și să îi adreseze acesteia cele mai fierbinți întrebări.
Din păcate, viața în familia Sullivan este plină de uși închise grăbit, de cuvinte aruncate pe jumătate și de secrete păstrate cu sfințenie. Nu este nimeni pregătit să o avertizeze pe May și tânăra va primi curând lecția vieții sale. Nici mătușa ei nu este ceea ce credea May… Oare nu o voia aici cu adevărat?
Ruinele splendorii – rădăcinile minciunii și jocul trădării
Dacă prima parte a poveștii este concentrată pe detaliile de suprafață, cea de-a doua complică lucrurile și ridică miza. Nu vă pot spune mai multe (și nu știți cât de greu a fost să rămân pe margine și să vreau totuși să vă atrag în caruselul minciunilor!), dar vă pot mărturisi că am avut momente când am asemănat cartea cu Fetița din scrisoare. Numai atunci am mai citit cu un asemenea nod în gât, numai atunci am găsit o nedreptate atât de sfâșietoare.
Dacă mă întrebați pe mine, aș fi vrut ca autoarea să nu mizeze totul pe cartea răzbunării. Cred în revenirea personajului, în dorința de a îndrepta lucrurile și pornirea asta de a le reașeza pe făgașul normal, dar răzbunarea nu ar trebui să fie motivația supremă.
Mi-a plăcut povestea, mi-a plăcut modul în care autoarea a folosit patina timpului și felul în care a ales să își implice toate personajele.
Este o lectură cu un final previzibil, dar asta nu m-a deranjat. Și eu speram la un astfel de final, tânjeam după reechilibrarea situației și după un nume scris în colțul schițelor de amenajare interioară (și iar nu pot să vă spun mai multe).
Ruinele splendorii – jocul are o singură miză
Așa cum am spus, Ruinele splendorii mi-a oferit o lectură emoționantă, ușor de urmărit și ușor de lăsat să pătrundă în suflet. Este perfectă pentru o după amiază sau pentru weekend și eu o recomand cu tot dragul! Aștept și părerea voastră, dacă ați citit sau vreți să citiți cartea. ❤️
Ruinele splendorii a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici.
Data Apariției : 18 aug. 2022
Numar Pagini : 400
Tip Coperta : Broșată
Colectie : Blue Moon
Traducator(I) : Diana Dorobanțu