17888929_1492979870764964_1742851379_n

Ross Poldark- Începuturi este primul volum din saga de familie a lui Winston Graham, o mărturie ce se întinde de-a lungul a mai multor generații, ce reunește destine și iubiri închise între paginile unei remarcabile creații.

Vă reamintesc volumele care fac parte din această serie:
1. Ross Poldark – începuturi , apărută la editura Litera
2. Demelza, tradusă și apărută la editura Litera
3. Jeremy Poldark, tradusă și apărută la editura Litera
4. Warleggan , tradusă și apărută la editura Litera
5. The black moon
6. The four swans
7. The angry tide
8. The stranger from the sea
9. The miller” s dance
10.The loving cup
11.The twisted sword
12.Bella Poldark

Sper să se traducă întreaga serie, pentru că în ciuda faptului că poate locul ei nu este în colecția Cărților romantice, este o saga cutremurătoare de familie, detaliată și care, cu siguranță, îți rămâne în suflet pentru mult timp.

Când am ales cartea, nu știam la ce să mă aștept. Am citit descrierea de pe spate și m-am gândit…ok, după cărți romantice, iubiri de poveste, fantasy, am nevoie de ceva diferit…și a fost. Știți expresia ” toate-s vechi si nouă-s toate”? E, exact senzația asta am avut-o eu. Nu contează că vorbim de societatea anilor 1700, 1800, 2000, sau 2016…asistăm încă la linia dintre cei care au și cei care nu, la cei care poate s-au născut sub cea mai luminoasă stea și cei care parcă se iau la trântă zilnic cu destinul. Da, asta e viața. Nu toate sunt roz și acoperite de praf de zâne, important este cum te raportezi tu la cei din jur, alegi să te implici, să schimbi ceva sau alegi să îți întorci privirea?

Ross Poldark se întorcea acasă. Atât trupul lui, cât și lucrurile materiale erau la fel de terminate pe cum erau și speranțele în legătură cu visele care îl purtaseră în America, aruncându-l în luptă.

Istovit, rănit și deziluzionat se retrăgea în locul pe care îl purtase în suflet. Însă, se pare că viața nu își epuizase încercările. Tatăl lui decedase, Elizabeth – fata pe care spera să o ceară de nevastă- tocmai își anunțase logodna cu Francis, vărul lui Ross, iar casa lui, care nu arătase niciodată ca un conac, era aproape o dărăpănătură, unde dormeau găinile iar cei doi servitori erau prea beți pentru a se spăla pe ei, darămite pentru a se preocupa de gospodărie.

Acțiunea cărții dar si detaliile extrem de bine punctate ale autorului, ne poartă pașii într-o societate care dorea să își revină. Singurul venit al celor din zonă era strict legat de filoanele de cupru pe care le găseau în mină, pentru câțiva penny pe zi si cu prețul sănătății. E suficient să vă spun că din mină nu mai ieșea nimic, puțurile erau inundate de apă stătută, nu de minereu gata să iasă la suprafață.

Judecat prin prisma greșelilor tatălui său, cel care după ce rămăsese văduv, nu iertase nici o domniță din ținut, Ross dovedește că este total diferit de cei din familia sa, anulând astfel toate preconcepțiile sătenilor. 

Începe să se intereseze de cei din zonă, știa că minerii erau responsabilitatea sa, angajează un băiat care era prea bolnav să mai muncească în mină, ba chiar îl ajută și să își întemeieze propria familie. Ross plănuiește redeschiderea minei, alături de câțiva oameni mai înstăriți din zonă.

Gospodăria începe deja să arate mult mai bine, grație numărului redus de pahare de gin consumate de cei doi servitori, iar când Ross intervine la o banală ceartă între copii și o salvează pe o copilă nespălată, care avea numai 13 ani, numărul mâinilor gata de muncă, se mărește.

Știa ce înseamnă în fața legii să aibă o copilă minoră, luată fără consimțământul tatălui, dar rănile de pe spatele copilei și starea de subnutriție în care era aceasta, sunt de ajuns pentru ca Ross să fie gata să țină piept oricui.

Firul poveștii, evoluția personajelor și modul în care este așezata pe hârtie întreaga poveste, pe mine m-au ținut conectată cu sufletul și gândul.

Lupta lui Ross, pentru oricine ar fi avut nevoie: fie ca e vorba de verișoara Verity, fie că este vorba de băiatul din casă, uitând astfel de suferințele proprii, (nu îi era ușor să vadă iubirea dintre Francis și Elizabeth), m-au determinat să îl îndrăgesc și să vreau să îi cunosc povestea pe mai departe.

I-a oferit Demelzei un cămin, în ciuda bârfelor pe seama lor. Toate țațele, pardon doamnele societății, o considerau pe Demelza amanta lui. Dar relația lor era fără păcat. Însă, ea era acum o domnișoară de 17 ani, nu mai era copila zgribulită, pe care a băgat-o sub pompă cu mâinile lui, pentru a îi îndepărta mizeria de pe trup.

Oare o va privi cu alți ochi? Să fie ea cea care să îi ștearga suferința după Elizabeth? Poate deveni Demelza din slugă-doamna casei? E drept, este harnică, isteață si mult mai curată, ba chiar se îmbracă în rochii. Dar este oare de ajuns?

Nu vreau să vă mai dau detalii, vă spun doar că asistăm la iubiri distruse de normele societății, mariaje nefericite, copii care se nasc și vieți care se sting, relații care înfloresc aducând speranțe acolo unde nu mai erau.
Seria Poldark nu este povestea unui destin, a unei perechi… este povestea unui colț de lume, cu asfințit și răsărit și tot ce poți cuprinde între ele, este povestea unor generații care poartă pe umeri blesteme sau binecuvântări.
Veți întâlni atâtea personaje, fiecare cu lupta lui, fiecare cu destinul lui, veți urmări evoluția lor- fie vă vorbim despre anii care trec sau pur și simplu despre comportamentul lor.

Vă recomand cartea cu drag! Eu abia aștept să citesc volumul 2!

1 COMENTARIU

  1. Felicitări pentru recenzia minunată! <3 Pare o serie care clar mi-ar plăcea, numai că parcă aș mai vrea să aștept puțin, sper să fie tradusă în întregime. Mi-ar plăcea să am siguranța că pot ajunge la ea dacă îmi doresc… Sper să fie tradusă în totalitate și la noi!

  2. Este una dintre seriile mele de suflet, am citit primele 6 volume. Cu incantare am aflat zilele trecute ca editura Litera continua traducerea seriei cu volumul „Luna neagra” de data aceasta in colectia de sambata (apare in mai). Daca se incadreaza sau nu in colectiile acestea, pentru mine nici nu mai conteaza, este o serie excelent scrisa pentru care nu am decat cuvinte de lauda. Astept cu interes impresiile tale privind volumele urmatoare.

Lasă un răspuns