Rose Nort mă aștepta cumințică de ceva vreme. O răsfoisem eu un picuț, dar nu reușisem să îmi dau seama de locația aleasă de autoarea Ionela Raluca Barbu. Nu știu de ce titlul mă ducea cu gândul la un trandafir englezesc. Nu mă întrebați dacă a fost o presimțire sau doar o coincidență fericită. Da, povestea mi-a purtat pașii până în Anglia. Unde altundeva ar fi putut autoarea să o plaseze mai bine pe Rose, cea care se temea de furtuni, fulgere și tunete?

Mi-e drag să descopăr autori români. Mai ales pe cei despre care nu am auzit foarte multe lucruri. Îmi place când văd că limitele lor nu mai au hotar prestabilit și subiectele variază din ce în ce mai mult. Magie, puteri, paranormal, vampiri, vrăjitoare, forțe ale naturii, recuperatori de suflete. Și câte noțiuni fantastice veți mai găsi în literatura autohtonă contemporană! Cam pentru toate gusturile, aș spune eu.

Rose Nort
Rose Nort

Rose Nort este o încercare timidă, un pic prea light, din punctul meu de vedere. Când am primit cartea, am vorbit un pic cu autoarea. Volumul de față a fost gândit inițial ca un scenariu de film. Ulterior, s-a gândit să mai brodeze pe marginea lui și să îl tranforme în carte. Știți, scenariile sunt mult mai tehnice. Din păcate, am resimțit acut lipsa emoțiilor din această poveste. Ceva se rupea sau mergea cu noduri de-a lungul lecturii.

Stilul autoarei este unul extrem de catchy. Te prinde imediat în plasa lui, te atrage pe nesimțite în poveste. Autoarea știe să sublinieze stângăcia protagonistei, are și câteva replici care m-au făcut să râd. Am apreciat foarte tare faptul că mi-a transmis nepriceperea lui Rose, reticența, mirarea ei. Nu s-a trezit deodată cu nu știu ce puteri și știa pe loc cum să le folosească.

Rose Nort – puteri și magie

Știți că nu am o poveste foarte lungă cu fantasy-ul și SF-ul. Le-am descoperit treptat și încă încerc să le pătrund tainele. Dacă sunteți și voi ca mine, Rose Nort ar putea fi o alegere bună. Partea de fantastic este foarte puțin atinsă și este prima oară când spun că aș fi vrut mai mult. Am simțit nevoia unor explicații, a unor detalii în legătura cu magia și războiul dintre cele două tabere. De ce o magie era bună și cealaltă era rea? Ce impact ar fi putut avea asupra lumii normale? Te nășteai cu puterea sau îți era transferată? Nu știu, sunt mult mai multe întrebări.

Se vede că Rose Nort este personajul cel mai drag autoarei. Și ăsta nu este un lucru rău. Dar o plasează cumva deasupra celorlați. Pe ea o simți, deși nu o poți vizualiza. Nu știu trăsăturile ei fizice sau detalii despre viața ei de după orfelinat. Celelalte personaje rămân cumva în umbra ei deși au rolul lor în povestea asta.

Rose Nort  – puteri regăsite

Rose visează să intre la Universitatea de Teatru și Dans. Viața ei nu fusese una ușoară până acum și pare să se agațe cu toată puterea ei de acest vis. Sau soarta o împingea către această clădire?

Pentru că audițiile sunt mutate a doua zi și pentru că ea se teme de ploi și furtuni (afară tocmai se dezlănțuise o furtună grozavă), Rose rămâne închisă în universitate. Adoarme și este trezită de rectorul universității. Partea proastă este că, în mod sigur, vor ține cont de acest lucru la audiții. Partea bună este că și-a regăsit cei mai buni prieteni din copilărie: Luke și Alisha.

Fuseseră pentru o perioadă în același orfelinat. Luke fusese protectorul ei și prima dragoste. Frații au fost adoptați mai târziu și legăturile întrerupte. Dar se pare că viața îi vrea împreună din nou. Reîntâlnirea lor a fost destul de anostă, nu le-am simțit deloc bucuria.

Rose Nort – magie bună și magie rea

Mici întâmplări misterioase, o doamnă care pare să fie condamnată să stea numai într-o cameră, o clădire în care studiau vrăjitorii. S-ar părea că lucrurile se complică, nu? Puțin. Prea puțin, aș spune eu. Asta a fost partea care m-a făcut curioasă, dar nu m-a surprins. Mă așteptam la toate astea. Era previzibil deja.

După cum v-am spus și mai sus, elementele au fost aruncate în ring. Repede, sec și absolut normal. Nicio răsturnare de situație, nici măcar niște explicații.

Nu vreau să vă spun mai multe despre ce urmează. Trebuie să citiți voi dacă v-am făcut curioși. Apreciez că autoarea nu a schimbat povestea. Este scrisă în această formă de acum zece ani și nu a vrut să altereze ceea ce a gândit sau simțit atunci. Sunt sigură că partea a doua va avea doza ei de maturitate și de explicații.

Este un roman fantasy pentru adolescenți, dar nu pentru cei care au devorat alte serii fantasy. Este potrivit pentru cei care sunt la început de drum. Dacă sunteți prin Brașov zilele astea, Raluca o lansează oficial pe Rose. Lansarea este mâine, 27 iulie, ora 13.oo, la Festivalul de Carte și Muzică Libris.

O felicit pe autoare și îi doresc mult succes!

Cartea a apărut la Libris Editorial și poate fi cumpărată de aici. 

An aparitie: 2019

Autor: Ionela Raluca Barbu

Categoria: Carti pentru adolescenti, Young Adult

Editura: LIBRIS EDITORIAL

Nr. pagini: 204

5 COMENTARII

 1. Eu citesc carti fantasy pentru adolescenti, de serii fantasy ce sa mai zic. Tocmai, ca mie nu imi pica prea bine faptul ca e varianta de acum zece ani, nemodificata. In zece ani inveti multe, din toate punctele de vedere iar din cel al scrisului nu mai zic, te dezvolti mult. E optim ca autorul sa incerce sa lanseze pe piata, la un moment dat, cea mai buna versiune posibila la acel moment. Nu e o varianta free, online sau ceva de genul asta, e o carte publicata. Multumesc pentru impresii!

  • Buna Anasylvi!
   Inteleg motivul pentru care spui c-ar fi trebuit reeditata si adusa la actual, la ceea ce sunt si scriu acum! Iti respect punctul de vedere!
   In schimb, din punctul meu de vedere era ca si cum m-as renega pe mine, cea de acum 10 ani, si nu am vrut sa fac asta! E povestea mea de suflet!
   Next level, nivelul actual va fi in partea a doua! Nu-mi va lua tot 10 ani s-o public, asta-i clar!
   Multumesc pentru parere!
   Weekend placut!

Lasă un răspuns