Rivali divini este primul volum al seriei Scrisori fermecate. Nu știu dacă Rebecca Ross a bătut aceste rânduri pe propria-i mașină de scris. Știu doar că le-a încărcat până la refuz de magie, farmec, gingășie și încântare.

Rivali divini este o poveste despre oamenii care au răbdare să ne demonteze armurile închise peste suflete. Despre plasele de siguranță pe care, uneori, trebuie să le așezăm cu mâna noastră sub noi. Și despre mâinile întinse în momentele în care credem că nu mai este nimeni alături. Rivali divini este o poveste plină de speranță, magie și legături spectaculoase. Fără drame inutile, fără explicații încărcate de elemente care se pot risipi la prima atingere, fără dedesubturi încâlcite și greu de descifrat.

„O poveste de dragoste în­flăcărată și totodată o anali­ză tulburătoare a ororilor și a suferințelor pe care le lasă în urmă războiul […], într-o lume plină de imaginație, cu personaje nuanțate și o at­mosferă tensionată, dar care adesea îndeamnă la visare.” Publishers Weekly

Rivali divini este o carte încărcată de simplitate și bun gust. În viața asta, simplitatea este cel mai greu de surprins. Iar Rebecca Ross, cu stilul său fluid și catifelat, lasă valuri întregi de catifea să acopere muchii, alarme, chemări la război, pierderi și sunet de arme încleștate. Poate că slujește unui alt zeu, unul neimplicat în acest război, dar dornic de pace și liniște. Poate că, fermecată de harpa Envei, caută să facă din iubire cea mai potrivită armă și cel mai sigur adăpost.

Rivali divini
Rivali divini

Rivali divini – când soarta îți este pecetluită

Înainte să vă spun câte ceva despre carte, aș vrea să punctez un alt aspect important. Știu că uităm – aproape întotdeauna – să mulțumim și să dăm credit celor care traduc aceste povești. Cumva, așa cum am spus și altă dată, ei devin coautorii acestor povești, le dau din sufletul și căldura lor, le îngrijesc și le urmăresc parcursul în lume. Recunosc, nu dădeam foarte multă atenție acestui aspect acum câțiva ani. Mă mulțumeam să citesc povestea și să extrag tot ce se putea din ea. Însă, de îndată ce am putut face diferența între textele traduse, am știut că mâna traducătorului poate, de cele mai multe ori, să salveze sau să condamne o poveste.

De data aceasta, jur că nu i s-ar fi potrivit mai bine poveștii ăsteia alt traducător. Loredana Voicilă – căci despre ea este vorba – s-a potrivit mănușă pe stilul autoarei, pe căldura textului, pe starea de bine și magie care răzbate din fiecare rând. Loredana încununează aceste rânduri. Stoarce tot ce poate din cuvintele autoarei și le brodează deasupra celor din vocabularul limbii noastre. Și o face fără să știrbească un pic din emoția, din fiorii, din magia și frumusețea poveștii originale.

Iubire, soartă, moarte

„Te simți vreodată ca și cum ai purta o armură, zi după zi? Iar atunci când oamenii se uită la tine văd doar luciul oțelului în care te-ai închis singur cu grijă? Văd ceea ce vor să vadă în tine: reflexia distorsionată a propriilor chipuri sau o fărâmă de cer ori o umbră printre clădiri. Văd toate dățile în care ai greșit, toate dățile în care ai dat greș, toate dățile în care i-ai rănit sau i-ai dezamăgit. De parcă asta este tot ce vei fi vreodată în ochii lor.

Cum schimbi așa ceva? Cum îți iei în stăpânire propria viață, fără să te simți vinovat?”

Cartea asta, jur, se învăluie în jurul sufletului tău. Cucerește redută după redută, desface nodurile pe care învățasei să le strângi atât de bine, curăță de rugină armura pe care obișnuiești să o porți și lasă frânturi de lumină să pătrundă. Există o frumusețe aparte în stilul în care este spusă povestea, o căldură care dezmiardă, vrăjește, acaparează și alină. Istoria dintre Roman și Iris are frumusețea ei, o frumusețe nealterată de orgolii și episoade inutile de gelozie și răzbunare. Magia, dulapul vrăjit, scrisorile fermecate, legătura care se înfiripă atât de ușor și de natural între ei. Toate sunt elemente care fac din povestea lor una ușor de iubit și imposibil de uitat.

Magie, chemare, zei, muzică și război

Însă, pentru mine, magia a funcționat diferit. I-am iubit și am vrut să fac parte din redacția lor. Aș fi devenit și corespondent de război dacă era nevoie. Mi-aș fi umplut mâinile de pământ și aș fi plantat ore întregi în grădină. Mi-aș fi pregătit propria traistă de salvare, plină cu lucruri care m-ar fi ajutat în cazul unui raid. Aș fi ascultat de mii de ori cântecul Envei și chemarea lui Dacre. Aș fi răspuns chemării la război și aș fi luptat în tranșee alături de soldații care apărau o cauză sau alta. (M-ați fi găsit în tabăra Envei, să ne înțelegem. Deși Dacre s-ar putea să-și fi spălat un pic reputația în ochii mei.)

Însă, așa cum am spus, magia a funcționat în alt mod și în altă parte pentru mine. Scrisorile lor, rândurile acelea încărcate de sinceritate, vulnerabilitate și nevoie, au fost cele care mi-au dat sufletul peste cap. Le-aș fi citit și recitit de o mie de ori. Am fost foarte aproape de punctul în care aș fi deschis propriul șifonier și aș fi pus acolo rânduri pentru ei. Am fost cucerită de căldura și sacrificiile pe care, fără ca cineva să le solicite în mod direct, ei simțeau să le facă unul pentru celălalt. Am fost uimită de puterea legăturii dintre ei și de modul în care magneții ascunși în suflet se căutat permanent unul spre altul.

Rivali divini – două povești, doi oameni și doi zei

Rivali divini este o poveste care îmbină într-un mod absolut minunat magia, zeii și muritorii de rând. Autoarea nu minimizează rolul nimănui. Unește aceste fire într-o țesătură delicată, plină de pericol, moarte, alegeri și dragoste. Veți găsi în această tapiserie și fire strălucitoare, urzeli colorate și muguri de speranță. Iar finalul, oh… finalul ăsta! Dacre, sunt cu ochii pe tine! Enva, mă aștept să lupți și să îți cânți muzica și dragostea.

„Cred că purtăm cu toții armuri. Cred că cei care nu le poartă sunt niște nebuni ce riscă durerea de a fi răniți de marginile ascuțite ale lumii, în mod repetat. Dar, dacă am învățat ceva de la acești nebuni, acel lucru este că să fii vulnerabil este o putere de care cei mai mulți dintre noi se tem. Ai nevoie de curaj ca să îți scoți armura, ca să îi lași pe oameni să te vadă așa cum ești.”

Rivali divini a apărut la Leda Este și poate fi cumpărată de aici.

Autor: Rebecca Ross

Traducător: Loredana Voicilă

Editura: Leda Edge

Seria: Scrisori fermecate

Data apariției: septembrie 2023

Softcover

Număr pagini: 448

Lasă un răspuns