Renașterea este volumul care încheie o serie spectaculoasă, plină de tactică și descrieri ample. David Gilman a oferit cititorilor săi un adevărat „câmp de luptă”, a luat cu asalt minți întregi și și-a cusut nestingherit planurile și acțiunea nebună.
Sinceră să fiu, dacă nu ar fi fost cluburile noastre de carte, deghizate sub forma unor blog-tour-uri, nu știu dacă i-aș fi dat prea curând o șansă Englezului. Ca și personaj, Englezul m-a cucerit, de asta să nu vă îndoiți nici măcar o singură clipă.
Însă, în ciuda gusturilor mele literare, pot să spun că volumele acestea tactice, situate în imediata vecinătate a lumii militare, cu strategii și implicații de ordin politic nu prea sunt pe gustul meu. Puteți să mă judecați, însă caut întotdeauna emoția, chiar și în aceste povești. Și risc mereu să le clasez în funcție de aceste senzații, oricât de nepotrivit ar putea părea pentru voi. Englezul – pe numele lui real Dan Raglan – a reușit să înmoaie, pe alocuri, stratul gros, dur și dens construit de autor.
Am apreciat că, în ciuda tensiunilor militare și dozelor de pericol, autorul îl menține pe Raglan în zona umanului, a omului de rând, neinstruit pentru situații de criză și tensiuni alarmante. Iar asta, din punctul meu de vedere, a constituit un avantaj uriaș, mai ales pentru cei ca și mine: mai puțin interesați de legături politice, militare.
Renașterea – cea mai periculoasă misiune
„De la o crimă în metroul londonez la o misiune care merge prost în Sahara, Gilman continuă acțiunea să curgă cu furie în cea mai recentă ieșire a lui Dan Raglan, un fost ofițer MI6 și soldat în Legiunea străină franceză. Povestea de fundal a lui Raglan și intriga politică întortocheată adaugă un strat suplimentar în această aventură internațională inteligentă și satisfăcătoare.” — The Financial Times, „Best Summer Books of 2023: Thrillers”
Nimeni nu este de neînlocuit. Nici măcar Dan Raglan, omul care așezase succesul în rândul multor misiuni militare sau personale. Odată intrat în rândul celor cu cariera militară, cred că orice bărbat știe că nu va putea niciodată să întoarcă spatele celor din conducere, mai ales dacă misiunea propusă ajunge să aibă și o miză personală.
David Gilman nu s-a ferit niciodată să țeasă cele mai complicate și mai periculoase misiuni pentru Raglan și pentru oamenii lui de încredere. Însă, în acest ultim volum, autorul se pare că a dorit ca totul să aibă încărcătura unui butoi cu pulbere, conectat la o sursă de aprindere construită pe modelul ruletei rusești. Nu vă ascund faptul că m-am îndoit teribil de faptul că va scăpa cineva viu din toată această nebunie. La un moment dat, aproape de final, am avut impresia că sunt martorul unul lanț uman, unde fiecare participant are o țeavă de armă în ceafă și una pe care o îndreaptă spre altcineva. Toată lumea minte în cartea asta? Toată lumea are ceva de ascuns?
Renașterea – o ultimă misiune sau o încercare de a-l scoate pe Raglan definitiv din joc?
„ – Ei, haideți, domnișoara doctor, nu fiți așa scârbită, îi spuse Hamad. E deja mort. Trebuie să fi văzut lucruri mai rele decât asta, nu? În plus, morții au un scop, nu-i așa? Voi faceți autopsii pentru a-i învăța pe stagiari medicina; eu folosesc morții pentru a-i învăța pe cei vii că nu tolerez greșelile.”
Ragnar este trimis într-un soi de misiune sinucigașă, fără să aibă habar de la început de cât de amenințată îi va fi permanent viața. Pentru a fi siguri că-l prind în mreje suficient de tare, cei din cadrul serviciului britanic de informații externe – binecunoscutul MI6 – aruncă în joc o informație prețioasă: documentul pe care Ragnar trebuia să-l recupereze din deșertul african avea legătură cu ultima misiune a tatălui acestuia.
Dacă Ragnar se așteaptă ca primii inamici să îi găsească abia în desert, ei bine… o să afle curând că unii zboară cu același elicopter ca și el, că ar face orice să îi pună bețe în roate, chiar dacă asta înseamnă că Ragnar să nu se mai întoarcă acasă viu.
Renașterea – un joc al puterii și al morții
Renașterea este un volum intens, care poartă cititorul din vastul deșert până în cuiburile de spioni ruși sau luptători tocmiți de oameni cruzi, capabili de orice pentru a păstra frâiele puterii.
Renașterea – ultimul volum din seria Englezul – este disponibil la Lebăda neagră, chiar aici.
Dacă sunteți curioși, vă invit pe blogurile colegilor mei, acolo unde vor apărea recenzii dedicate: Literatura pe tocuri, Citește-mi-l, Biblioteca lui Liviu, Fata cu cartea, Falled; Analogii, Antologii; Ciobanul de azi; Cărțile mele și alți demoni.
Data apariției Octombrie 2024
Domeniu Literatură străină contemporană , Carte străină
Traducător Bogdan Piticariu
Pagini 472
[…] aceasta carte pe urmatoarele site-uri/blog-uri: Biblioteca lui Liviu; Cartile mele si alti demoni; Anca si cartile; Literatura pe […]
[…] Anca și cărțile […]