„Regulile jocului” mi-a prilejuit prima întâlnire literară cu Amor Towles. Mi-am dorit tare mult și celălalt titlu apărut la Editura Nemira, dar nu a fost să ajung la el înaintea acestuia. Și cred că zeii literaturii așa au plănuit să fie…
Mă bucur de fiecare dată când descopăr autori noi, promițători și îndrăzneți. Amor Towles are un stil aparte de scriere. Nu știu exact unde să îl încadrez. Are etape și etape. Este rotund, catifelat, incisiv, vibrant, cald. Și dacă știam eu că voi citi și despre dragoste, clar nu amânam atât de mult cartea asta.
Regulile jocului – există reguli în iubire?
Îmi plac mult poveștile ancorate în trecut. Și îmi plac și mai mult poveștile care reușesc să mă transpună în vremurile respective. Amor Towles pare să recreeze atmosfera Manhattan-ului anilor ’30 fără prea mare efort.
„Parcă vezi un film alb-negru, cu Manhattan-ul în epoca lui de glorie. Personajele lui Towles sunt americani tineri, în vremuri complicate, care încearcă să-și ducă viețile într-un mod autentic.“ The New York Times Book Review
Te simți acolo, pierdut printre pene, arome și rochii elegante. Devii, pagină după pagină, prizonierul nopților udate cu băuturi și scăldate în fum de țigări purtate în portțigaret. Printre aceste păcate și abandonuri o fi posibil să găsești dragostea? Sau se va risipi și ea asemenea fumului? Durează o astfel de poveste sau se stinge la ivirea zorilor?
Căutare continuă… Unde ne este locul?
Povestea lui Amor Towles nici nu poate fi încadrată într-un tipar anume, din punctul meu de vedere. Nu urmărește o anume temă, autorul alegând să atace mai multe planuri și mai multe direcții. Deși povestea de dragoste (dacă o putem numi așa) a fost preferata mea, nu pot să spun că am rămas indiferentă în fața descrierilor vremurilor respective.
Glamour, lume bună, colecții și haine de firmă. Sărăcie, chirie, ambițioși și oportuniști. Fața lumii poate că s-a schimbat, lucrurile au evoluat, dar anumite aspecte vor rămâne întotdeauna la fel… Vor exista întotdeauna oameni care vor ști să profite de oameni și de situații. Și oameni care vor încerca să își găsească locul și menirea pe această lume.
Și vor exista întotdeauna imagini care vor imortaliza anumite clipe, reacții, oameni. Și le vom încapsula în suflet și le vom numi amintiri. Unele vor fi demne de păstrat, altele vor fi puse sprw păstrare, depuse în cufărul special construit.
Regulile jocului – luptă sau abandon?
Katey Kontent a fost personajul meu preferat. Mi s-a părut victima destinului, frunză purtată pe aripi potrivnice de vânt. Să o urmăresc încercând să se adapteze, să o văd asimilând și acceptând decizii nefavorabile, să îi cunosc punctele forte și stările de vulnerabilitate. Toate astea au făcut pentru mine lectura mai confortabilă, mai prietenoasă și mai caldă.
Cumva, în anumite momente, m-am regăsit în Katie și voiam să o văd în siguranță, fericită și împăcată. Mi-a plăcut și de Eve, prietena ei cea mai bună. Dar Eve ne arată o altă față a lumii, fața celor care profită, se gudură pe lângă cine pot și trag beneficiile spre ei. Să fi fost Eve o altă victimă a destinului crunt? Posibil. Dar tot a fost greu să văd că șansa fericirii lui Katie s-a spart în milioane de fărâme.
Nefericirea și fericirea poartă în povestea asta numele unui bancher atrăgător și tânăr: Tinker Grey. Și apariția lui le va da celor două femei viețile peste cap.
Amor Towles ne aruncă într-o perioadă extrem de ofertantă: perioada de după Marea Criză Economică, perioadă în care caracterele se amestecă și diferențele dintre clasele sociale sunt extrem de pregnante. Unii se bucură de statutul social și alții își doresc să îl obțină. Prădători, vânători, pradă și vânat. Pe toți îi găsim așezați la aceeași masă și reacțiile lor pot deveni surprinzătoare.
Katie și Eve – prietenie dincolo de orgoliu?
Katie și Eve sunt frumoase, inteligente și știu că trebuie să obțină mai mult de la viață. Prin bodegi boeme se pot găsi întotdeauna bărbați care le pot propulsa pe scara socială. Dar cum se vor comporta atunci când amândouă vor pune ochii pe același bărbat? Vor accepta sau vor lupta? Vor ceda sau își vor ascuți armele?
Eve mi-a plăcut, după cum v-am spus, și am încercat să privesc situația și din ochii ei. Dar acțiunile sale s-au transformat rapid (în ochii mei) în acțiuni dictate de accese de egoism și mândrie, acțiuni care pot fi plăsmuite de o minte răutăcioasă.
Nici Katie nu a acționat întotdeauna rațional. Schimbările au venit peste ea și unele au luat-o pe sus. A trebuit să se adapteze, să se reinventeze și să aplice regulile unui joc pe care nu-l mai jucase până atunci. Dar oare sunt suficiente regulile jocului? Sau fiecare adaptează regulile după propriile nevoi?
Mi-a plăcut povestea, a fost un cocktail special, aromat și bogat în senzații și trăiri.
Romanul Regulile jocului a apărut la Editura Nemira și poate fi cumpărat de aici.
Titlu Original: Rules of civilty
Colectie: Babel
Autor: Amor Towles
An aparitie: 2022
Editura: NEMIRA
Traducator: Gabriela Nedelea
Nr. pagini: 480