Regina frumuseții din Ierusalim este cartea cu care mi-am luat la revedere de la anul 2022. Deși am mai început o carte imediat după aceasta – v-am spus că am simțit nevoia să închei seria scrisă de Sarah Lark – nu am terminat-o și am început noul an tot în compania ei.
„Fanii lui Gabriel García Márquez vor fi încântați de povestea pe care o spune Yishai-Levi. Regina frumuseții din Ierusalim vorbește despre pasiuni mistuitoare și secrete scandaloase, toate trăite cu intensitate de femeile unei familii care s-a îndârjit să reziste în fața obstacolelor vieții.” – Jewish Journal
Regina frumuseții din Ierusalim – o viață cât o mie de cuvinte
Mi-am dorit mult cartea asta. Atât de mult încât am vrut neapărat să fie prima din teancul de cărți necitite de pe noptiera mea. Simțeam că am nevoie de o poveste caldă, întinsă pe generații, ofertantă și vibrantă precum străzile orașului sfânt. Povestea a reușit să atingă anumite corzi ale sufletului meu, dar nu de puține ori m-am simțit captivă între paginile sale. Capitolele sunt extrem de lungi și descrierile devin sufocante la un moment dat.
Lanțul slăbiciunilor și al vulnerabilității se strânge tot mai tare în jurul personajelor și al cititorului. Atmosfera devine densă, încărcată de trăiri, mărturisiri și iubiri fără șanse. Nefericirea plutește peste generații întregi de femei, relația complicată și dulce dintre mamă și fiică se țese cu culori tot mai greu de privit, blestemul parcă apasă tot mai greu și cititorul simte, alături de personajul principal, să întrerupă acest lanț, să îi spargă zalele și să îi fărâme pentru totdeauna legăturile.
Nu a fost o lectură confortabilă, nici comodă. M-am simțit expusă, privită, analizată, blocată în cercul vicios al nefericirii și compromisului. Dar cred că a fost o lectură vitală, una după care nu te poți privi la fel, nu poți accepta la fel lucrurile și mâna destinului.
Regina frumuseții din Ierusalim – blestem sau binecuvântare?
„Iubirea, Gabriela, îl umple pe om, iar omul prin a cărui vene nu curge iubirea se usucă pe picioare…”
Plasat, pe rând, în Epoca de aur a Hollywood-ului, în zilele întunecate ale celui de-al Doilea Război Mondial și în nebunaticii ani 1970, Regina frumuseții din Ierusalim oferă cititorilor săi o incursiune în viața unor femei simple, dar minunat de interesante, care sunt supuse schimbărilor dramatice, capriciilor destinului și iubirii atât de greu și de acceptat uneori.
Le-am trăit traumele, le-am primit deciziile, le-am certat ori de câte ori simțeam că sunt pe cale să mai ia o decizie nefericită. Femeile astea s-au temut să se lase iubite, să iubească și să accepte că viața poate fi mai bună și pentru ele. Relații complicate, înfrângeri dureroase și renunțări permanente. Pentru a înțelege mai bine relația dintre ea și mama sa, Gabriela pune întrebări. Și nu i le poate adresa mamei ei. Luna, cea care fusese cea mai frumoasă femeie din Ierusalim, era acum bolnavă, acrită de capriciile vremii și de piedicile puse de viață.
Gabriela vrea să știe, vrea să înțeleagă de unde a pornit acest tumult de trăiri și unde nu a funcționat cumulul de „nu-uri”. Vrea să știe de ce mama ei, cea care îi fusese primul cămin și prima dragoste, nu o poate iubi și accepta. Este o luptă grea, una care macină, zdrobește și umple de amar sufletul oricărui om. Simți că rădăcinile îți sunt negate, că iubirea îți este refuzată și că, încă din start, continui să te dezvolți în locuri umbroase și umede, neatinse de iubire și de grijă maternă.
Trecutul și tenebrele sale
„Un roman uluitor, care descrie în mod veridic tradițiile, folclorul și limba importantei comunități sefarde din Ierusalim.” – Jewish Weekly
M-am întrebat de câteva ori dacă aceasta este cea mai bună metodă de a reda această poveste. Simțeam că autoarea nu oglindește decât fața mai puțin frumoasă a iubirii. Că pune etichete fiecărei relații și că nu face altceva decât să perpetueze, generație după generație, această idee de non-iubire, de neacceptare. Cu aerul trist al nefericirii, cu luptele lor continue de a smulge de la viață un mai bun și un mai bine, autoarea transmite și cititorului său starea continuă de apăsare.
Așa cum v-am spus mai sus, nu a fost o lectură comodă. Am simțit că mă pierd printre atâtea renunțări și începuturi, printre atâtea încercări și povești de iubire menite a nu se întâmpla. M-au dezamăgit unele personaje atunci când s-au lăsat influențate și purtate de obiceiuri, așteptări și cereri. Aș fi vrut să trăiesc măcar o singură dată sentimentul de împlinire totală, acea împlinire pe care numai iubirea împărtășită ți-o poate oferi.
Regina frumuseții din Ierusalim – căutare, acceptare, resemnare
„Pendulând între prezent și trecut, Yishai-Levi face un portret emoționant și memorabil al relației complexe mamă-fiică.” – Romantic Times
Sarit Yishai-Levi nu urmărește doar destinul femeilor din familia Gabrielei. Autoarea surprinde cu o mână fermă și precisă toate schimbările și tradițiile evreilor sefarzi. Un drum sinuos, presărat cu pierderi și compromisuri, un drum care a rămas marcar în istoria lumii. Și printre toate aceste evenimente istorice și politice, autoarea Sarit Yishai-Levi țese istoria unei familii și brodează destinele unor femei greu încercate de soartă.
Este o lectură solicitantă, plină de tonuri, secrete și mărturisiri, ancorată într-o epocă supusă încercărilor și schimbărilor. O recomand celor care au răbdarea necesară pentru a îndepărta fiecare strat de istorie, celor care nu se satură să sape în cuferele cu amintiri și printre fotografii învechite, îngălbenite de vremuri. De citit!
Regina frumuseții din Ierusalim a apărut la Editura Trei și poate fi comandată de aici.
Titlu original: םילשורי לש יפויה תכלמ
Limba originală: ebraică
Traducere de Monica Pruteanu
Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă
Anul apariției: 2022
Nr. de pagini: 592