Regina fără regat este volumul care pune capăt trilogiei Făpturile văzduhului (Prințul nemilos, Regele maleficHolly Black a dat alte valențe lumii populate de zâne și alte creaturi fantasy. Pentru că știam de puterea pe care o ține strâns în tastatură (sau poate că are vreo peniță fermecată, care scrie numai înmuiată în cerneală obținută din sângele unui elf trădător), mă așteptam la mult mai mult de la ea. Mai ales pentru că vorbim de cea de-a treia piatră pe care o prinde în coroana asta minunat făurită.

Pentru că nu vreau să dau prea multe detalii, fantasy-ul are farmec numai când tu ești singurul care descoperă firele atent urzite, mă voi axa doar pe lucrurile principale, cu riscul de a face o recenzie scurtă. Cu toate că aș fi vrut limite împinse până la extrem, acum, la câteva zile după ce am terminat volumul al treilea, pot spune că înțeleg un pic poziția autoarei. Sau pot să cred că, vreo zână năstrușnică a vrăjit-o și a îndemnat-o să fie mai temperată. Ups! Dar nu poate fi o zână din regatul Elfhame. Doar știm deja că aici zânele sunt oricum, numai bune nu prea. Uneltirile sunt la ele acasă, dușmănia și luptele pentru putere sunt mai puternice ca niciodată. Bine că zânele nu pot minți! Nu vreau să îmi imaginez cât de departe s-ar fi ajuns cu povestea…

Regina fără regat
Regina fără regat

Regina fără regat – lupta dintre două lumi 

Holly Black a domolit toate creaturile din regatul Elfhame. Am înțeles că autoarea a dorit să egalizeze un pic talerele balaneței, că a vrut să umanizeze un pic lumea zânelor, dar a stins un pic strălucirea acestei serii.

Personal, mi-aș fi dorit să le am un pic mai mult prezente pe Taryn și Vivi, mai ales că mezina a fost cea care a căutat mereu să împace lucrurile. Jude este fix așa cum te aștepți să fie un om. Dârză, ambițioasă, dornică de răzbunare. Dar toate se uită atunci când intervine latura umană, sensibilă, când lași inima să dicteze. Și Jude a dovedit de-a lungul timpului că e supusă greșelii, chiar dacă poate transforma orice minciună în arma ei.

După cum v-am spus, am tânjit după mai multe răsturnări de situație, după momente pe care să nu le pot anticipa. Am avut un strop de acel ceva care te lasă fără cuvinte, dar și-a cam pierdut din intensitate pe parcurs. Prin detaliile oferite, Holly Black m-a convins să îl privesc pe Cardan cu alți ochi. Am înțeles de unde izvora teama lui. Nici eu nu aș fi fost foarte coerentă dacă aș fi știut că un blestem planează asupra mea. Cardan a avut un parcurs liniar în acest volum, nu mi-a părut altfel decât mă obișnuisem cu el. Sincer, mie mi-a plăcut de la început de el. Nu am văzut răutate și prefăcătorie.

Lupta pentru putere – războiul poate anula totul 

„Conștientă că, în marele joc cu prinți și regine, am fost măturată de pe tablă.” La asta se rezumă întreaga existență a lui Jude Duarte. Dar știți că nu este omul care se lasă pradă destinului său. La nevoie, Jude poate lupta cu toate armele pe care le deține. Mai ales pentru oamenii pe care îi iubește.

Jude se reîntoarce în regatul Elfhame. Nu este alegerea ei, dar se potrivește cu ceea ce își dorește. Nu poate să stea departe de tărâmul fermecat, departe de Cardan, omul de la care a primit cea mai tăioasă lovitură. Doar nu vă așteptați să ajungă fix în mijlocul vreunei petreceri fastuoase. Nu, nu ar fi fost tipic ei. Nimerește direct în jurul trădărilor și în toiul luptelor pentru putere. Așa cum v-am spus, minciuna este singura ei armă. Dar se va putea preface la nesfârșit? Și, mai ales, care va fi prețul pe care îl va plăti?

Regina fără regat – contopirea lumilor 

Regina fără regat a fost o lectură plăcută, un pic lipsită de adrenalina pe care o așteptam. Dar seria scrisă de Holly Black a devenit mica mea plăcere vinovată și mi-a fost greu să plec din tărâmul zânelor. Cu toate vrăjile, lucrurile lor fermecate sau ținutele minunate, zânele mi-au fost dragi. Holly Black a construit o lume atipică, o lume care cucerește cititorul. Seria rămâne pe raftul cu lecturi pe care le păstrez pentru fiica mea, mai ales că ea este mare iubitoare de fantasy.

Regina fără regat a apărut la Storia Books și poate fi cumpărată de aici. E perfectă pentru iubitorii de fantasy!

Titlu original: The Queen of Nothing

HOLLY BLACK

Traducător: Bogdan Voiculescu și Ruxandra Tudor
Suport: 344 pagini, paperback
Serie: Făpturile văzduhului

Lasă un răspuns