Recenzii

Regele malefic – Holly Black, recenzie

„Regele malefic” este cel de-al doilea volum al seriei „Făpturile văzduhului”. Când vine vorba de serii, e greu cu așteptatul. Fericiți cei care au răbdare, că lor le va fi mai ușor să înțeleagă povestea de la volum la volum. „Prințul nemilos”, primul volum al seriei, a fost plăcerea mea vinovată. Un roman fantasy cu creaturi care mai de care mai deosebite. Zâne și urzeli, prinți dornici de răzbunare și putere. La ce final a avut primul volum, vreo lună, două am stat ca pe ace. Acum, când volumul doi a apărut, iată-mă stând cu el în brațe încercând să prind magia din zbor.

Zânele nu au stat după mine, nu m-au învățat trucuri. Zâna Pixie, pe numele ei Holly Black, nu a avut deloc milă de mine. Nu m-a menajat, nu am avut un zbor lin. A fost unul plin de turbulențe, de lucruri de văzut și reamintit.

Regele malefic
Regele malefic

Primele pagini au fost precum cărămizile. Atârnau de gâtul meu și încercam să îmi aduc aminte de toate detaliile primului volum. Na, un om care citeste ca mine, greu poate reține tot, tot, tot. Autoarea a avut grijă să îmi mai pună pe tapet câteva întâmplări din trecut, dar pentru a ajunge în punctul acela, tot la mintea mea se apela. Am avut nevoie de câteva pagini bune pentru a intra complet în poveste. Mi-era teamă că nu voi mai putea vizualiza întregul tablou. Dar am reușit! Și tare mi-a plăcut aventura! E mult mai bun decât primul volum, părerea mea! Este mai alert, mai întunecat, mai antrenant.

Regele malefic – tărâmul întunecat al zânelor

Cu un singur lucru nu prea am fost de acord. Cardan nu prea este malefic. Ba chiar mi-a fost milă de el pe alocuri. Urcat pe tron în urma sforilor trase de Jude, muritoarea care pune pe jar ținutul zânelor, Cardan are accese de nesupunere. Marioneta cu coloană vertebrală proprie, Cardan mi-a trezit anumite emoții. Supus unei vieți în care trebuia să spună numai și numai adevărul, el păstrează un pic din viclenia zânelor. Dar nu poate lupta împotruiva atracției pe care o simte pentru Jude. Nu este de acord cu poziția pe care o ocupă, se refugiază în distracție și în brațe dornice să-l primească.

Jude, Jude. Ea rămâne în continuare motorul tărâmului zânelor. Minciuna devine arma ei letală, lupta pentru putere lasă semne adânci în mintea și-n sufletul ei. Jude mi-a dat impresia că este la fel de șireată precum sunt zânele. Atentă la tot ceea ce se construiește în jurul ei, analizând fiecare lucru cu mintea unui strateg iscusit, ea pare neobosită. La un moment dat, era prinsă în colțul ringului, atacată din trei părți.

Puterea este abilitatea de a obține ce vrei. Puterea este abilitatea de a deveni cel care ia deciziile. Și cum obținem puterea? …

… -Obținem puterea luând-o, pur și simplu. 

Ea este muritoare, nu are nicio putere aici. Dar asta nu înseamnă că nu poate lupta să o obțină. Nu pentru ea. Pentru Oak, cel care avea dreptul la tron. Un an și o zi trebuia să fie seneșalul lui Cardan. Și el era obligat să facă ceea ce ea îi spunea. E foarte frumos structurat și pus în scenă jocul dintre ei doi. Ea știe că are adevărata putere. Și el știe asta. Dar în fața zânelor, Cardan trebuie să dea impresia că are ultimul cuvânt. Și Jude trebuie să îl respecte și să i se supună. Cel puțin în fața supușilor.

„Cândva mă chinuia pentru că era tânăr și plictisit și furios și crud. Dar acum i-am dat motive mai bune să mă tortureze după ce vor fi trecut un an și o zi. Va fi foarte dificil să-l am mereu la mâna mea.”

Regele malefic – marionetă sau conducător?

Țesătura alcătuită din minciuni, trădări, compromisuri și cuvinte alunecoase este tare greu de destrămat. „Cusătura” autoarei este măruntă și puternică. Fir cu fir, nod cu nod, ies la iveală caractere și secrete bine păstrate. Madoc este genul de personaj care nu arată deloc ceea ce simte. Nu am știut multă vreme dacă să am sau nu încredere în el. De câte ori eram gata să las garda jos, Madoc a avut grijă să mă silească să ridic brațul sus, încercând să parez loviturile. Doar că eu eram singură, el avea aliați. Aliați suprinzători. Și greu îți dai seama care sunt intențiile lui. E clar că puterea este piesa care silește tot circuitul să pornească. Numai că toți au piedici care pot îngreuna mașinăria. Și toți au motive să le folosească.

„Trebuie să fii atât de puternică încât să lovești iar și iar și iar fără să obosești. Primul pas este să obții această putere. Va fi dureros. Durerea te va întări.”

Deși ținutul zânelor era măcinat de intrigile interne, pe tabla de joc apare un alt dușman: Regatul Mării de Jos. Regina Orlagh dorește o alianță între cele două tărâmuri, alianță care poate fi întărită de căsătoria dintre Nicasia și Înaltul Rege. Dar ambele tabere au câte un as în mânecă și nu se sfiesc să îl folosească. Chiar dacă muritorii din tărâmul zânelor ar putea avea de suferit. Vă întrebați dacă se numără și Jude printre victime? Păi, eh, să vedeți… Da, da, da! Și m-a uimit încă o dată cu istețimea ei. Atât vă pot spune! Parol!

Regele malefic – condus de o muritoare

Nu e ușor să alergi prin tărâmul zânelor și să nu spui nimic sau aproape nimic din ceea ce vezi. Dar mi-e teamă de zâne. Dacă au vreun blestem sau altceva? Dacă trebuie să descoperi de unul singur ceea ce se ascunde în spatele perdelei de pădure fermecată? Dacă mă închid în vreun Turn al Uitării? Nu îmi permit! Mai ales că acolo este Prințul Balekin. Au! Am scris asta?

Este o călătorie fantastică! Nicio clipă nu ai momente de respiro. Fie îți frămânți palmele pentru planurile nebunești ale lui Jude, fie strângi din dinți când vezi scânteile dintre ea și Cardan. Înveți să îi privești pe toți cu scepticism și încerci să fii la fel de alunecos. Lectura nu este presărată cu praf magic de zâne. Este presărată cu lupte, crime, șoapte otrăvitoare și dorințe de răzbunare. Autoarea a reușit să scrie o continuare demnă de primul volum. Și finalul? Neașteptat. Lovitură sub centură. Se pare că Holly Black devine maestră.

Dacă vreți să mergeți în regat, vă rog să vă asigurați că aveți buzunarele pline cu sare. Ps: bucurați-vă că nu vă cheamă Pinocchio. În pădurea zânelor abilitatea de a aminți poate fi o binecuvântare. Partea bună este că ele nu pot diferenția minciuna de adevăr. Și să nu uitață că Jude pare de piatră, dar inima ei este sticlă. Și Cardan o poate sparge cu un singur cuvânt.

Romanul a apărut la Storia Books și vi-l recomand cu mult drag! Îl puteți comanda de aici. 

 

Serie:Făpturile Văzduhului

Gen carte:Aventură, Fantasy, YA · Young Adult

Editură: Storia Books

Traducere: Bogdan Voiculescu

 

 

 

 

10 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *