„Regele furtunii” – bucurați-vă de calmul dinaintea furtunii. Tic-tac, tic-tac, e vremea ca secretele să iasă la iveală. Lacul dă înapoi tot ce ia, dar sunt toți pregătiți pentru ceea ce vor primi? Mai devreme sau mai târziu, adevărul iese la iveală, măștile cad și criminalii sunt descoperiți, oricât de bine s-ar ascunde ei.
Nici nu mă așteptam să îmi placă atât de tare acest roman! Mi-a plăcut descrierea, dar nu mă așteptam să găsesc în interiorul lui atâtea straturi. Nici nu îl pot încadra undeva anume. Are elemente de thriller, de roman polițist, de roman young adult. Are răzbunare, acțiune, personaje care stârnesc întrebări și atrag suspiciunile ca un magnet. Răsturnările de situație sunt la ele acasă și abia poți ține pasul cu toate detaliile pe care le afli. Autorul redă farmecul locului, îl accentuează prin legendele locale și țese în jurul lor o poveste demnă de istoria orășelului Graystone Lake.
Regele furtunii – când măștile cad
Pe Nate, cel supranumit Regele Furtunii, simți că îl cunoști cu adevărat abia spre finalul romanului. Nici nu știi când este adevăratul Nate și când își lasă personalitatea plină de furie să irumpă. Furia ce îl macină din interior este motorul care îl ține conectat la ceea ce se cheamă viață. Nu e sigur dacă își dorește să trăiască, știe doar că rana lui se calmează dacă o alimentează cu furie. „Era o menajerie întreagă de suferințe în cuștile sufletului lui Nate, iar acest oraș avea cheile de la toate acele cuști.”
Nate reușise. Avea o carieră înfloritoare, o soție care îl iubea și o fiică minunată. Dar obținuse toate astea abia când plecase din Graystone Lake, orașul care îi luase tot ce avea mai de preț.
Nate iubise baseballul. Îl aștepta o carieră plină de victorii. Doar că un accident tragic și o minge de baseball i-au schimbat viața pentru totdeauna.
Un șofer beat îi acroșează pe pod, mingea de baseball a lui Nate sare din coșul aflat în poala mamei sale, intră sub pedala de frână. Mașina lor este aruncată în lac. Mama, tatăl și fratele lui. Îi pierde pe toți trei în câteva clipe. Nate supraviețuiește. Avea doar o mână rănită și câteva coaste fracturate. Dar trăia. Era măcinat de vină și regrete. De ce? De ce? De ce?
Regele furtunii – luptă, luptă, luptă
Nu era singurul care suferea în acel oraș. Era poate singurul care se lăsa transfigurat și posedat de sentimentele sale. Nate, omul hrănit de ură și furie, avea ceva animalic în el. Era de nestăpânit. Alături de trei prieteni buni, Nate începe o serie de acțiuni cu iz de vandalism. Nu alegeau victimele la întâmplare. După criteriile lor, victimele se făceau întotdeauna vinovate de ceva. Și ei se asigurau că vor plăti pentru asta. Cum orășelul lor era mereu lovit de furtuni, cei patru se folosesc de aceste fenomene pentru a masca propriile atacuri. Și de unde să înceapă ei dacă nu de la casa celui care îi omorâse familia lui Nate?
Lucy, iubita lui Nate, dispare. În urma ei rămâne doar un bilețel care spunea că a plecat pentru că s-a săturat să fie arătată cu degetul și urmărită. Nimeni nu știe nimic de ea. După paisprezece ani, cadavrul ei este găsit pe marginea lacului. Doar v-am spus că lacul dă înapoi tot ce ia. Iar asta poate fi interpretată ca un blestem sau ca o binecuvântare.
Înmormântarea lui Lucy, chiar dacă aceasta survenea la paisprezece ani de la crimă, este motivul pentru care Nate revine. Și de parcă soarta vrea să îl facă să dea piept cu propriul trecut, un uragan se dezlănțuie și lovește micuțul oraș. Și asta nu e tot. Acte de vandalism și atacuri spontane apar la adresa celor care odinioară făceau parte din banda lui Nate. Cine, ce și cât știa despre trecutul lor? Cine voia să-i facă să plătească?
Nate se schimbase. Prietenii lui la fel. Erau străini, reci și tăcuți. Dar secretele comune ar trebui să îi pună de aceeași parte a baricadei. Sau nu?
Din acest punct lectura a fost și mai interesantă. Mă obișnuisem deja cu personajele și cu alternarea planurilor narative. La început mă panicasem. Nu știam unde e granița dintre trecut și prezent. Am văzut abia după câteva pagini că unele capitole au nume, altele au numere. Vedeți voi ce și cum. Cert e că sigur veți fi angrenați în lupta pentru aflarea adevărului.
Regele furtunii – o lectură plină de adrenalină
Mi-a plăcut cartea. M-a ținut în suspans și m-a trimis pe nenumărate piste. Știți deja că mie îmi place să fac pe detectivul și în loc să mă bucur de poveste, eu îmi încep propria ancheta. De data asta, i-am avut pe toți pe lista suspecților. Dar cine și de ce, aflați voi.
Mi s-a părut foarte frumos îmbinat totul. Nu este povestea axată numai pe personaje sau pe fapte în sine. Este redat farmecul local, se subliniază anumite idei pentru a le marca importanța. Mi-a plăcut mult și coperta. Mi se pare foarte potrivită pentru poveste. Și mi-a plăcut tare mult un personaj care apare destul de puțin în carte. Ea m-a ajutat să văd totul într-o altă lumină. A evidențiat faptul că orice decizie am lua în viață, consecințele tot vor exista. Poate nu pentru noi, dar sigur pentru alții. Cartea se citește foarte ușor, eu m-am distrat încercând să stabilesc toate legăturile. Puțin mai lipsea până să pun mâna pe fix și foaie. Recomand!
„Regele furtunii” a apărut la Grupul Editorial RAO și poate fi cumpărat de aici.
Regele furtunii – Descriere
După o tinerețe tumultuoasă, marcată de faptul că a supraviețuit în mod inexplicabil tragediei care i-a distrus familia, Nate a părăsit Graystone Lake, orașul său de baștină, fără a se mai uita înapoi. Paisprezece ani mai târziu, a devenit un chirurg respectat în New York, soț devotat și tată iubitor. Dar când un cadavru este descoperit în pădurile din jurul Graystone Lake, această veste macabră îl aduce înapoi acasă. În mijlocul unei atmosfere pline de secrete și de suspiciuni, de resentimente și de vinovăție, Nate se reîntâlnește cu prieteni înstrăinați, vechi dușmani și străini care par să știe totul despre el. Pe când un uragan masiv se apropie, aerul devine electric, norii se
întunecă, iar violența escaladează, trezind la viață trecutul lui Nate.
An aparitie: 2019
Autor: Brendan Duffy
Nr. pagini: 432
Titlu Original: The Storm King
Traducator: Monica Laura Cibotariu
[…] Niciodată nicăieri – fuga de propria viață […]
Asta e genul de thriller care pare si pe gustul meu, mai complex. Multumesc pentru recomandare!
Doamne, cât de faina e recenzia! Îmi place foarte mult si m-ai convins sa îmi iau si eu cartea!
O recenzie absolut minunată, felicitări! <3