“În acest thriller la foc automat, Caine țese o poveste puternică de dragoste maternă și de evoluție personală.” (Publishers Weekly)

          Știți deja că îmi plac thrillerele. Se pare că le tot caut în perioada rece. Rachel Caine îmi era necunsocută, dar se pare că drumurile noastre se vor mai intersecta în viitor. Și nu numai pentru continuarea acestui roman. Autoarea construiește un roman lipicios precum o pânză de păianjen. Ești curios să afli, vrei să știi. Te șochează, te înfurie și îți răstălmăcește sufletul. Nu mi se mai pare adevărată vorba „nu cunoști omul până nu stai cu el în casă.” Se pare că nu îl cunoști cu adevărat nici după câțiva ani de la căsătorie. 

“Extrem de captivant și teribil de intens!” (Novel Gossip)

Refugiul de la Stillhouse Lake

         Povestea este una dureroasă, dar poți separa de subiectul dur și câteva lecții de evoluție, de vindecare. Forța de a renaște se găsește în lucrurile frumoase din jurul nostru, în dragostea pentru cei dragi sufletului nostru. Dar cât de puternică rămâi atunci când afli că soțul tău este un criminal în serie și o „armată” de troli, răzbunători de tastatură, este pe urmele tale? Mesajele lor de amenințare curg, imaginația lor nu are limită și expun în cascadă torturile la care te-ar supune. Când este vorba de tine, le mai poți accepta hărțuirea. Dar când vine vorba de copiii tăi, mai poți să te oprești din fugă? 

          Gwen, fosta Gina Royal, este genul de personaj greu de uitat. Îmi place să mă pun în locul personajelor. Cui nu îi place să o facă? Dar niciodată nu judec o carte din această perspectivă. Suntem oameni, sunt personaje. Îmi place să mă joc, îmi place să mă întreb „ce-aș face eu”, dar nu uit că povestea s-a născut dintr-un condei diferit de al meu. Cu Gina m-am identificat total. Aș fi făcut ceea ce face și ea. Fuge. Se ascunde. Acte venite din disperarea de a se apăra și de a rămâne în viață. Are nevoie să se simtă în siguranță. Are nevoie de liniște pentru a-și linge rănile. 

          Cum poate să se reinventeze când dormise atâția ani lângă un criminal în serie? Îi dăruise și doi copii. Găsise obiceiul lui de a se retrage în garaj ca pe un refugiu personal. Se bucura doar de momentele pe care le petreceau în formula de patru. Cine ar fi spus că spațiul lui personal însemna ultima gară pentru niște tinere? Le supunea la cazne greu de închipuit. Cum de nu îl auzea? Le tăia corzile vocale cu un instrument special. Cum fusese descoperit? Din întâmplare. Un șofer aflat sub înfluența alcoolului intră în peretele garajului lor. Gina este arestată și judecată. În final, ea este absolvită, Mel așteaptă într-o închisoare sentința cu moartea. Drumul până acolo este lung și anevoios, plin de recursuri și documente. 

Refugiul de la Stillhouse Lake – îl cunoști cu adevărat pe omul de lângă tine?

          De ce mai fugea Gina dacă Mel era închis? Pentru că există și oameni fascinați de criminali. Îmi aduc aminte de un documentar pe această temă. Tare greu mi-a fost să cred că există femei care trimit scrisori de dragoste și cereri în căsătorie criminalilor reținuți. Cine ar fi atras de acest gen de oameni? Au aceeași minte bolnavă? Încă mă apucă furnicăturile când mă gândesc. 

          Gina devine Gwen și schimbă casă după casă, umăr la umăr cu cei doi copii ai săi. Tanny și Connor își schimbau la fel de des numele. În așa lume nebună, mai știau cine sunt cu adevărat? Da, dacă o aveau pe mama lor gata să îi apere. Dar era ea oare nevinovată complet? 

          Neîncrederea ei sporește normele de siguranță din jurul lor. Dar chiar erau în siguranță cu atâția oameni pe urmele lor? Mel pare să știe tot ce face. Se pare că el chiar o cunoaște. 

          Casa de la Stillhouse Lake devenise aproape la fel de confortabilă precum un cămin adevărat. Dar se pare că nu vor putea rămâne mult aici. Un cadavru este găsit plutind în lacul de lângă casă. Trecutul ei amenință să rupă zăgazurile. Cine ar putea să creadă într-o astfel de coincidență? Când totul pare să se reașeze, mai apare un cadavru. Gina Royal pare să atragă tot mai mult atenția asupra ei. Nu putea să plece. Ar fi trezit suspiciuni mai mari. Când avea să se termine fuga? Cine mai putea să creadă în ea? 

          Mi-a plăcut mult romanul acesta! Este alert, tensionat și plin de acțiune și răsturnări de situație. Am simțit că Gina luptă împotriva unei lumi întregi; o lume alimentată de ură și nesiguranță, teroare și moarte.  Pentru că face parte dintr-o serie, finalul nu putea fi decât o lovitură sub centură. Abia aștept să fie tradusă și cea de-a doua carte! Sper să continue în aceeași notă! Personajele sunt când în lumină, când în umbră, tocmai pentru a spori misterul și a crește curiozitatea cititorului. Nu intuiam deznodământul, nu mă așteptam absolut deloc. Iar finalul… propoziția aia care dă totul peste cap! 

          Ați citit cartea? A apărut la Herg Benet, în colecția Passport, și o puteți cumpăra de aici. 

Descriere:

Gina Royal este aparent definiția banalității: o gospodină timidă din Midwest, cu o căsnicie fericită și doi copii adorabili. Dar când un accident de mașină dezvăluie viața secretă de criminal în serie a soțului ei, este nevoită să se reinventeze ca Gwen Proctor, mama luptătoare care ar face orice pentru a-și apăra copiii. Cu fostul soț acum în închisoare, Gwen și-a găsit într-un final refugiu într-o casă nouă din îndepărtatul Stillhouse Lake. Deși mai este încă o țintă pentru hărțuitorii de pe internet, care sunt convinși că a avut un amestec în crimele soțului, ea îndrăznește să creadă că și-ar putea crește fiul și fiica în liniște și siguranță. Dar chiar pe când începe să se simtă bine în pielea noii ei identități, un cadavru apare plutind pe apele lacului și Gwen începe să primească scrisori de la o adresă pe care o cunoaște foarte bine. Gwen Proctor va trebui să-și adune prietenii cât mai aproape și să-și țină dușmanii sub control, pentru a evita ca identitatea ei reală să fie dezvăluită – altfel, își va vedea copiii devenind victimele unui criminal sadic care găsește plăcere în a o chinui.

Un lucru însă e sigur: a învățat cum să se lupte cu răul. Și nu se va da în lături de la nimic.

An aparitie: 2018

Autor: Rachel Caine

Nr. pagini: 336

7 COMENTARII

Lasă un răspuns