„Reconstituind-o pe Amelia” este povestea primelor iubiri secrete, a vechilor prietenii și a unui club de fete cu tradiții înrădăcinate adânc. Dar înainte de toate este povestea unei mame care ar face orice ca să apere memoria fiicei sale, pe care nu a putut-o salva.”
Reconstituind-o pe Amelia este toate astea și încă ceva. Este o combinație extrem de reușită între un thriller psihologic, o poveste despre relația dintre părinți și adolescenți, un roman care urmărește bullying-ul (fenomenul actual care distruge psihicul adolescenților). Dacă te uiți la roman cu atenție, observi. Observi cum începe să se crape stratul de la suprafață. Moartea Amaliei este lovitura decisivă și totul capătă alte sensuri și alte direcții.
Moartea Ameliei, fie că vorbim despre sinucidere sau nu, este factorul declanșator al prăbușirii multilaterale. De ce spun asta? Nu se prăbușește doar lumea unei mame, nu se anulează doar sensul existenței unei mame. Se scutură de stratul superficialului și o lume pe care o poți crede perfectă la prima vedere. Un colegiu elitist, profesori fără pată, un club de fete care luptă pentru tradiții și afirmare. Oamenii falși cad odată cu Amelia. Cad în gol și în capcana propriilor plase. Țes planuri de răzbunare și lovesc temelia unei mame: copilul ei. Amelia fusese victima tuturor răutăților sau învățase să își ascundă propria fire atât de bine? Îi era atât de străină mamei ei? Câte lucruri învățase să ascundă?
Reconstituind-o pe Amelia este romanul pe care îl citești cu tot sufletul implicat în poveste. Îți dorești să dai la o parte toate umbrele, să lași lumina să învăluie mintea și inimile și să ajuți adevărul să ajungă la suprafață. Te lupți cu desișurile prin care te poartă autoarea și îți faci propriile scenarii. Cititor – scenarist. Ăsta a fost rolul meu. Fiecare indiciu nou descoperit dădea naștere unei alte ipoteze. Deznodământul era crunt oricum. Crimă, accident sau sinucidere. Motivele erau variate. De ce-uri pline de durere și de necunoscut. Cum era posibil să fi rămas o necunoscută pentru mama ei? Cum se lăsase o elevă ca ea purtată într-o lume plină de teribilism și de dorința de atenție și afirmare?
Kate este genul de mamă care a reușit în viață. Amelia nu fusese un copil programat. Apariția ei pe lume făcea parte din categoria accidentelor fericite. Kate nu se dă bătută. Învață să țină piept discursurilor fără sfârșit ale mamei sale și lumii care este pe cale să o devoreze. Voia să reușească într-o lume a bărbaților. Era avocat și voia să fie unul de succes. Nu voia să facă parte din categoria femeilor a căror calitate de mamă o anulau pe cea de femeie de carieră. Era oare posibil? Sau se mințea singură?
Reușise până aici. Sau măcar asta credea. În mijlocul unei întâlniri de afaceri, Kate este sunată de cineva de la școala Ameliei. Pentru prima dată în cei 15 ani, Amelia, fata și eleva model, este exmatriculată pentru trei zile de la școală. Fusese acuzată de plagiat (profesoara de engleză credea că a copiat referatul pe care îl avea de pregătit). Kate își știa copilul. Știa că nu avea de ce să copieze. Amelia iubea engleza și literatura. O cunoștea cu adevărat pe fiica ei?
Soarta o împiedică pe Kate să ajungă la timp la școală. Însă, atunci când o face, lumea toată se zguduie din temelii. Amelia se aruncase de pe școală. De gâtul lui Kate atârna și mai multă vină. Poate dacă era mai atentă la nevoile fiicei sale, poate dacă ar fi ajuns la timp, poate, poate, poate.Nu putea întoarce timpul, dar putea să descopere motivele pentru care s-ar fi aruncat în gol fiica ei. Asta dacă s-a aruncat.
Amelia nu a sărit.
Un mesaj de la un număr privat este cel care îi reaprinde propriile întrebări și lui Kate. Cere o analiză grafologică a mesajului de pe perete, mesaj care părea să fi fost scris de Amelia, și cazului îi este desemnat un alt anchetator. Incursiunea în viața privată a fiicei ei este una plină de surprize, de necunoscute, de dor și de minciuni. Pentru Kate nu avea să fie un drum ușor, dar era unul necesar.
Scrisă din perspectiva celor doua protagoniste, un fel de pendulare între prezent și trecut, cartea este una plină de suspans și de neprevăzut. Capitolele prezentate din perspectiva Ameliei mi s-au părut extrem de folositoare pentru mine. M-au ajutat să pătrund mai bine lumea adolescenților, a cluburilor din sânul liceelor și condițiile în urmă cărora un individ poate fi acceptat. Cluburile nu par a fi nevinovate. În jurul lor planează antipatii și simpatii destul de puternice, sentimente care pot manipula comportamentul unui adolescent.
„Impresionant și plin de suspans, cu un final care te va lăsa mască.“
— Caroline Leavitt —
Capitolele din perspectiva lui Kate mi-au arătat cât de puternică poate fi o mamă și cât de departe poate să meargă pentru a-și face dreptate. Kate știa că nu se agăța de pistele pe care le găsea pentru a-și demonstra propria nevinovăție, știa că nu dăduse greș în ceea ce o privește pe Amelia, dar existau multe lucruri la care nu fusese atentă. Lucruri pe care Amelia le păstrase departe de mama ei. Kate îi datora adevărul Ameliei. I-l negase prea mult timp. Doar că acum era prea târziu pentru dezbaterea adevărului în ceea ce îl privea pe tatăl Ameliei, acum trebuia descoperit adevărul în legătura cu moartea ei.
Mi-a plăcut tare mult cartea. E „vie”, vibrantă și plină de întorsături de situație. Este exact genul de carte de care ai nevoie pentru a-ți anima existența. V-o recomand!! O găsiți pe site-ul editurii Herg Benet, adică aici.
Data apariției: | mai 2018 |
---|---|
Număr de pagini: | 464 |
Traducere | Laura Nureldin |
Tip copertă: | broșată |
Colecție: | Passport |
[…] 17. Reconstituind-o pe Amelia – Kimberly McCreight (recenzie, Herg Benet) […]
O recenzie foarte bine structurata si formulata care m-a convins sa ofer o sansa acestei carti in ciuda tbr-ului iesit de sub control 😀
Park Ami nu incetezi să mă uimesti. Rămâi de departe printre cei care citesc fantastic de mult și reusesc, în aceeași măsură, să convingă pe cei din jur să facă același lucru! Voi trece această carte pe listă.
Îți mulțumesc mult! E o carte de citit!
Carte aceasta pare geniala!!! De abia aștept sa o citesc! ❤
Este super construită! O recomand cu drag!
Pare pe gustul meu. Mulțumesc pentru recomandare!
Sunt sigură că ți-ar plăcea!
[…] 17. Reconstituind-o pe Amelia – Kimberly McCreight (recenzie, Herg Benet) […]
Mă intriga recenzia ta. Chiar mă faci sa-mi doresc cartea. Mulțumesc pentru recomandare, drăguța!
A fost o surpriză foarte plăcută!
Să mai spun? Să mai spun că ai pus curiozitatea mea sub presiune maximă? Nu e frumos ce faci, să știi! Ispita asta mă termină :))
A republicat asta pe .
Îți mulțumesc mult! Să știi că este o carte buna! Merita!
Abia astept sa citesc si eu cartea!
Este foarte bine alcătuită! Îți aștept impresiile!
Frumoasa recenzie! 🙂 Editura Herg Benet a lansat o multime de romane execelente (si) in colectia Passport. 🙂
Să știi că da! Îmi place mult colecția Passport!
Sunt si mai curioasă acum, felicitări pentru recenzie!
Îți mulțumesc mult! Merita!
Foarte buna recenzia, felicitari! Reiese o actiune bine conturata.
Îți mulțumesc! Este o carte buna!
Viata ne este influentata de persoane si personaje reale sau virtuale, subliminal (subconstiet) un gând, un cuvânt, o veste, o stire, un gest simplu, îndreptat spre noi din partea semenilor, ne afecteaza perceptia constiinta pozitiv sau negativ,provocând sentimente de bucurie si fericire, ori indispozitie si suferinta în întreg microuniversul fiintei vii, rational-sentimentale, în functie de nivelul si profunzimea capacitatii perceptiei senzoriale.
Dupa citirea recenziei superbe si numele personajelor, am sentimentul ca am trait si traiesc aceasta poveste în virtual, iar prezenta lor, este atât de marcanta în viata mea REALA ! 🙂
O recenzie intrigantă! Pare o poveste care te ține cu sufletul la gură, de la început până la final. Dacă tot am intrat în sfera asta a abuzurilor și a manipulării celor din jur cu Bad Romance, cred că o să continui cu astfel de lecturi când și când. Mulțumim pentru recomandare! 🙂